Castelló tindrà el triple de residències públiques per a persones majors amb el Pla Convivint

També es crea un servei de proximitat amb 14 punts per a garantir l’atenció a les persones en comarques amb el risc de despoblació

arxiu

Castelló tindrà el triple de residències públiques per a persones majors amb el Pla Convivint

La província de Castelló comptarà amb el triple de residències públiques fins a 2025 a través del Pla Convivint de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. Un conjunt de 34 accions que comporten una inversió de 77 milions d’euros i que es tradueix en la creació de 1.600 places públiques per a persones majors o amb diversitat funcional.

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha sigut l’encarregada de presentar hui aquest ambiciós pla que pretén transformar les infraestructures socials de la Comunitat Valenciana entre 2021 i 2025, amb la construcció de nous centres públics i la reforma d’instal·lacions, “que ara s’adaptaran als nous models de convivència que inclouen els aprenentatges adquirits durant la COVID-19”, ha assenyalat Oltra.

El pla comporta per als cinc anys un total de 51 accions al llarg de la província, de les quals ja hi ha 7 amb obres en execució, amb un pressupost de 23,2 milions d’euros; i 12 estan en procés d’autorització, amb un valor de 15,8 milions d’euros. Entre elles es troben grans reivindicacions dels municipis, com la residència de Sant Mateu, les obres de la qual comencen al juny; la residència de Vinaròs, que ja està en funcionament; i la nova residència de Castelló de la Plana, amb 80 places residencials i 40 de centre de dia.

Aquest programa s’ha elaborat d’acord amb un Mapa de Necessitats dissenyat sobre els departaments del Sistema Públic de Serveis Socials, que ha detectat un gran desequilibri territorial amb mancances de recursos i serveis en alguns municipis. La vicepresidenta ha subratllat que serà un nou model de serveis socials “centrat en la proximitat, el municipalisme i l’ordenació de competències” i que la inversió passa d’1,3 milions d’euros en 2015 a 7,3 milions enguany, que fan possible la contractació de 286 professionals.

José Martí, president de la Diputació de Castelló, ha assistit aquest matí a la presentació del pla a Castelló, i ha valorat “molt positivament” la inversió en equipaments i en la contractació de personal “per a acabar amb el problema crònic de dèficit de places públiques en residències i centres de dia”.

Així mateix, ha agraït el treball de Benestar Social, capitanejat per la diputada Patricia Puerta, per a recopilar totes les necessitats en l’àmbit social dels 135 municipis de la província i fer possible el Mapa de Necessitats.

Servei de proximitat rural i d’interior

D’altra banda, el Pla Convivint també contempla un servei pioner de proximitat en l’àmbit rural i d’interior. En concret, es crearà una xarxa de 14 punts en comarques per a agilitar l’atenció a les persones en comarques amb risc extrem de despoblació, com són Els Ports-Maestrat, Plana Alta-Alcalatén i Plana Baixa-Alt Millars-Alt Palància, amb més municipis, horaris més amplis i personal especialitzat.

El president de la Diputació ha agraït que Castelló siga escenari pilot d’aquesta xarxa i ha manifestat: “Tenim la certesa que ampliar les prestacions a l’interior suposa una eficaç eina per a combatre la despoblació i millorar la qualitat de vida d’una àrea geogràfica amb una població cada vegada més envellida”.

PLA D’INFRAESTRUCTURES 2021-2025

L’objectiu principal del Pla Convivint a la província de Castelló és dotar-la d’una oferta de recursos públics concorde a les seues necessitats, «que pose fi al dèficit de places públiques en tots els sectors arrossegat durant anys», ha explicat la vicepresidenta.

Per sectors, per a les persones amb diversitat funcional es duran a terme 4 actuacions i una inversió de 13 milions d’euros, amb l’objectiu de cobrir les necessitats de les persones amb un perfil més dependent, ja que, en aquests moments, «existeix una manca de centres de dia», ha assenyalat la vicepresidenta.

Oltra ha destacat que s’està ultimant l’obertura a Vinaròs del qual serà «el primer centre d’atenció precoç cent per cent públic de la Comunitat Valenciana».

En el sector de la salut mental, es multipliquen per 4 els recursos públics, amb la creació de 5 nous centres i una inversió de 6 milions d’euros, a més de garantir recursos en tots els departaments de serveis socials.

Respecte al sector d’infància està prevista una inversió de 2 milions d’euros, amb una clara aposta per recursos diürns en tots els departaments i la implantació a la província del nou model de punts de trobada familiar. En total es realitzaran 3 actuacions en l’àrea de la infància i adolescència.

Finalment, en l’àrea de la violència masclista es duran a terme 4 actuacions amb 400.000 euros d’inversió, per a l’ampliació de la xarxa residencial pròpia i la creació del primer centre d’emergències de la província. Així mateix, es millora la xarxa dels Centres Dona, amb una nova ubicació per al centre de Sogorb i una millora del de Sant Mateu.

El Pla Convivint es finançarà amb fons propis de la Generalitat així com els procedents de les ajudes europees i algunes aportacions municipals.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari