El Centre de Ciberseguretat de la Generalitat inicia una campanya sobre les principals ciberamenaces de 2021 i com protegir-se

L’objectiu és conscienciar i donar eines, com a guies i microcursos, per a ajudar la ciutadania a protegir les seues dades per si mateixa

El Centre de Ciberseguretat de la Generalitat inicia una campanya sobre les principals ciberamenaces de 2021 i com protegir-se
14/02/2022 -

La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic ha llançat, a través del Centre de Seguretat de TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV), una campanya informativa per a conscienciar a la ciutadania sobre com aprendre a reconéixer, actuar i respondre davant les ciberamenaces que s’han detectat amb més freqüència al llarg de 2021.

Sota el nom ’10 ciberamenaces que han marcat 2021′, l’entitat especialitzada en ciberseguretat, dependent de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), informarà des d’aquest dilluns a través de les seues xarxes socials i les de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic sobre els ciberatacs més freqüents patits l’any passat, amb l’objectiu de cridar l’atenció i generar alerta davant aquesta mena d’amenaces en 2022.

El director general de TIC, José Manuel García Duarte, ha destacat que “amb aquesta campanya pretenem oferir eines concretes als usuaris i usuàries perquè puguen identificar els riscos, reconéixer possibles ciberatacs i protegir les seues dades per a evitar ser víctimes de ciberdelinqüents o, en cas d’arribar a ser-ho, que sàpien com actuar en cada cas”.

García Duarte ha incidit en què “comptar amb la informació adequada pot marcar la diferència, ja que hi ha moltes mesures que podem posar en marxa en el nostre dia a dia per a evitar convertir-nos en víctimes. Cal recordar que el factor humà és fonamental i decisiu a l’hora d’impedir que els ciberdelinqüents aconseguisquen el seu propòsit, siga robar les nostres dades o accedir als de les empreses o organitzacions per a les quals treballem”.

Durant les pròximes setmanes, CSIRT-CV llançarà una sèrie de deu missatges detallant les ciberamenaces més destacades de 2021, amb informació i recursos, com a guies i microcursos sobre seguretat en la xarxa. La campanya podrà seguir-se a través de les xarxes socials del centre en Facebook (www.facebook.com/csirtcv) i Twitter (twitter.com/csirtcv) i en el portal especialitzat en formació i conscienciació en ciberseguretat de la Generalitat.

Segons García Duarte, “l’any 2021 ha sigut propici per a la multiplicació d’aquesta mena de delictes, ja que les mesures de distància social imposades per la pandèmia han generat un augment del percentatge real de població que fa ús diàriament dels serveis digitals, ja siga per a la seua vida privada o per a tractar amb els bancs o amb l’Administració”.

El director general de TIC ha destacat que “en 2021 es van multiplicar els casos de robatoris de dades personals i bancàries a través de ‘phishing’, per l’augment de les compres en línia. A més, s’estima que els ciberatacs per ‘ransomware’ ja suposen el 50% del total i també s’ha incrementat tant el robatori de credencials -usuari i contrasenya- com la suplantació d’identitat. Per això, aquesta campanya promou la idea que cada usuari i usuària es convertisca en un tallafoc humà per a viure un any 2022 cibersegur”.

En aquest sentit, el centre incidirà en missatges relacionats amb la protecció davant el ‘ransomware’, el robatori de dades, el robatori de credencials en plataformes de ‘streaming’, el frau del CEO i la suplantació de la identitat digital. A més, s’abordaran altres temes com les ‘fake news’, com realitzar compres segures en Internet o com evitar les estafes en l’ús de criptomonedes.

D’altra banda, l’any passat el ciberespionatge va ocasionar importants pèrdues a les empreses i inestabilitat en els governs, per la qual cosa CSIRT-CV ha preparat càpsules informatives que se centraran a descriure com es produeixen determinats ciberdelictes de major complexitat i repercussió com aquests, així com els atacs de força bruta per al robatori de credencials, que han augmentat més del 30%, i els atacs coordinats ‘en gran’, que són ciberatacs de dimensions espectaculars i de gran sofisticació que estan despertant l’alerta de les agències de ciberseguretat internacionals.

Labor de conscienciació

La campanya de CSIRT-CV forma part de la intensa activitat de formació i conscienciació en ciberseguretat que duu a terme la DGTIC a través del centre. CSIRT-CV, a més, ha realitzat diverses campanyes similars en 2021, entre les quals destaquen ’10 consells per a no ser víctima del frau del CEO’, ‘Fes-te analista de ciberseguretat’, ‘Ciberseguretat, una assignatura pendent’ i ‘Deu recomanacions de ciberseguretat per a equips domèstics’.

L’objectiu del Centre de Seguretat TIC de la Comunitat és millorar la seguretat dels sistemes d’informació dins del seu àmbit, així com promoure una cultura de la seguretat i bones pràctiques en l’ús de les noves tecnologies entre la ciutadania, les empreses i l’Administració.

En 2021, CSIRT-CV ha gestionat més de 1.400 incidents de ciberseguretat i ha reportat 373 campanyes de phishing. A més, ha impartit formació en ciberseguretat en 54 centres educatius i format part d’iniciatives informatives i de conscienciació, a les quals han assistit més de 5.000 persones. En aquesta línia, en els cursos que s’imparteixen a través de la plataforma SAPS s’han inscrit prop de 3.500 assistents.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari