Més docents, aula COVID i grups de convivència: aquestes són les claus de la volta al col·le

Entre dilluns que ve i divendres s’incorporarà l’alumnat dels col·legis i instituts de la Comunitat Valenciana, amb la prioritat de la docència presencial

Més docents, aula COVID i grups de convivència: aquestes són les claus de la volta al col·le

Més docents, alumnat treballant en grups bambolla, estrictes mesures de seguretat i un pla de digitalització. Són algunes de les claus d’aquest curs escolar 2020-2021 en la Comunitat Valenciana, un any complicat per l’impacte de la pandèmia del coronavirus en el qual, no obstant això, es prioritzarà la docència presencial “per a tindre una educació de qualitat malgrat les circumstàncies tan complicades que estem vivint”.

Així ho ha destacat el conseller d’Educació, Vicent Marzà, durant la presentació del curs que començarà dilluns que ve, encara que enguany amb la incorporació de l’alumnat de manera progressiva en col·legis i instituts fins al divendres 11 de setembre. Es tracta d’una de les mesures de seguretat i higiene que s’aplicaran per a evitar al màxim el risc de contagi de la COVID-19.

Aquesta serà una de les principals claus del curs en col·legis i instituts de la Comunitat Valenciana: que les aules siguen segures. Tal com han recalcat el conseller i el secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler, l’estudiantat de tots els nivells haurà de prendre’s la temperatura abans d’anar a classe per a verificar que no tinga més de 37,5 °C ni cap altre símptoma compatible amb el virus, haurà de portar mascareta si té més de 6 anys, haurà de seguir amb els itineraris d’entrada i eixida, amb la higiene freqüent de mans amb gel hidroalcohòlic o aigua i sabó en el centre i el transport escolar, i haurà de respectar la distància de seguretat d’1,5 metres amb la resta de la classe quan no forme part d’un grup de convivència estable en les etapes més altes de Primària, ESO, Batxillerat i FP, entre altres mesures.

A més, hi haurà un espai COVID-19 en els centres per a aïllar als qui tinguen símptomes compatibles amb el virus durant la jornada escolar. “En aquest espai romandrà l’alumnat que puga ser positiu fins que els seus familiars puga recollir-ho, i serà el punt d’enllaç amb Salut Pública, amb la qual hi haurà una coordinació directa per a iniciar el protocol i el rastreig si finalment dóna positiu”, ha destacat el conseller d’Educació.

Amb això, s’intentarà reduir el risc de contagi del coronavirus tant en alumnes i alumnes com entre el cos docent i la resta del personal dels centres educatius. “Tindrem el 100% de la presencialitat el 100% dels dies en Infantil, Primària, 1r d’ESO, grups de reforç i FP Bàsica”, ha explicat Marzà.

En els grups de 2n a 4t de l’ESO, Batxillerat i FP on no es puga garantir la distància de seguretat d’1,5 metres entre companys i companyes, la docència se seguirà en dies alterns, per la qual cosa l’estudiantat haurà d’acudir a classe durant alguns dies i, la resta, es quedarà a casa seguint amb les tasques marcades pels seus professors o professores.

Reducció de ràtios i augment del professorat

Una altra de les claus del nou curs és la reducció de les ràtios a les aules per a controlar més la possible transmissió de la COVID-19, en el cas que hi haguera un cas positiu. En concret, s’han creat més de 3.000 grups de nous alumnes i alumnes per desdoblaments i un màxim de 25 persones per classe. En el cas d’Infantil fins a 2n de Primària, es treballarà en grups de convivència estable d’un màxim de 20 estudiants, i en la resta de nivells de Primària el decidirà cada centre segons la seua organització.

Per a atendre aquests grups més reduïts, s’ha contractat 4.374 docents més de manera extraordinària, la qual cosa suposa el 6,1% més respecte al curs anterior. En total hi haurà 76.063 docents a les aules de la Comunitat Valenciana: 9.714 en les castellonenques, 38.933 en les valencianes i 27.416 en les alacantines.

També hi haurà un augment de 3.003 monitors i monitores de menjador, ja que hi haurà grups d’estudiants que menjaran a les seues aules, però altres podran fer-ho en el menjador escolar, segons han especificat els responsables d’educació. En aquest espai també hi haurà estrictes normes d’higiene, com l’establiment de circuits d’entrada i eixida.

Miguel Soler, secretari autonòmic d’Educació, ha destacat que aquest curs comptarà amb una inversió extraordinària de 207 milions d’euros per a la contractació extra de docents i monitors i monitores i per als materials de protecció, seguretat, higiene i els serveis de neteja i desinfecció. Per exemple, s’han comprat 3 milions de mascaretes per si a algú se li trenca o se li oblida a casa.

Pla de digitalització

En aquest pressupost s’inclouen 33 milions d’euros per a la digitalització amb el pla Mulan 21, el dispositiu de formació a distància per a possibles casos de confinament, segons va avançar ja al juliol la Conselleria d’Educació. Això inclou més aules virtuals en la plataforma WebEx, una multiplicació per 7 en la plataforma AULES o la compra de més tauletes i portàtils amb connexió a internet per a l’alumnat afectat per la bretxa digital.

Soler ha assenyalat, en aquest sentit, que aquells i aquelles estudiants que hagen d’estar en quarantena disposaran de la docència en línia per a seguir la classe des de casa en els mateixos horaris que seguirien en classe.

A partir del dilluns, al voltant de 795.000 estudiants d’educació Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i FP començaran curs “amb una educació de qualitat, protecció i un pla organitzatiu pensat per a adaptar-se a tots els escenaris”, ha valorat Marzà. Davant la negativa d’alguns pares i mares a la docència presencial, que s’ha materialitzat en la creació de la plataforma ‘Lliure elecció educativa Comunitat Valenciana’, el conseller ha insistit que les aules són més segures que altres espais en els quals aquests xiquets i xiquetes hagen pogut socialitzar-se aquest estiu, i ha afegit que aquesta modalitat garantirà una educació de qualitat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari