La Comunitat Valenciana reforçarà l'atenció a les persones majors en 2021

La segona dosi de la vacuna contra el coronavirus comença a inocular-se la pròxima setmana en les residències de majors

La Comunitat Valenciana reforçarà l'atenció a les persones majors en 2021

El sistema d’atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana es reforçarà en aquest 2021. De fet, tal com va explicar la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en el balanç de gestió dels últims cinc anys, amb l’augment del 6% en el pressupost, es treballarà per a assumir nous reptes entre els quals es troba el reforç de la plantilla en centres residencials, així com l’aposta per l’autonomia personal.

En aquest sentit, a partir del pròxim mes de febrer s’incorporaran un total de 396 professionals, distribuïts entre centres residencials de persones majors, amb diversitat funcional i infància i adolescència, que prestaran els seus serveis fins al mes de setembre. Però això no és tot, ja que després de quasi un any de pandèmia, on el col·lectiu de persones majors és un dels més vulnerables, també s’aposta per la millora de l’atenció amb la contractació de 130 persones d’atenció directa, que milloraran les ràtios de les residències públiques de persones majors.

Per descomptat, a aquestes accions, també se li sumaran iniciatives enfocades a millorar l’autonomia de les persones en situació de dependència. D’aquesta manera, com ha assenyalat Oltra, “per primera vegada, el pressupost contindrà partides dirigides a la creació de recursos. Fins ara ens havíem centrat en les prestacions, però ara també és moment de crear i reforçar recursos intermedis, com l’atenció domiciliària o els centres de dia, que faciliten a les persones beneficiàries la possibilitat de romandre en les seues llars, sempre que així ho desitgen”. I és que com ha explicat, “a vegades s’opta per residències per no disposar d’altres recursos que cobrisquen necessitats específiques”.

Un exemple seria el reforç del programa CuideM, que per a enguany compta amb un pressupost de 25,4 milions d’euros – un 46% més que en 2020 – amb el qual “s’aprofundirà en una atenció domiciliària integral, multidisciplinar, comunitària i modera”. Així mateix, cal destacar les noves figures que es continuaran impulsant, com l’assistent personal – 53 persones el van sol·licitar en 2020 i 63 estan en tràmit per a 2021 –.

La segona dosi de la vacuna comença a inocular-se la pròxima setmana

En aquests moments, la Comunitat Valenciana té brots actius en 167 residències de majors i el 63% d’ells afecta menys de 10 persones. “No estem bé”, ha dit la vicepresidenta. “Les residències no són Fort Knox. L’únic pla de xoc possible és acabar amb un contagi comunitari que està descontrolat perquè si no, el virus acaba entrant”. Així, ha recalcat que l’aparició de contagis en els centres és causa-efecte quan estan en zones amb una incidència acumulada alta.

No obstant això, ha confirmat que el procés de vacunació “avança a bon ritme” i, la setmana vinent, començarà a inocular-se la segona dosi en els centres residencials en els quals es va iniciar la campanya de vacunació a la fi de desembre. Així, confia que, a la fi de febrer, “la situació haja canviat sensiblement quant a la protecció de les persones majors”.

Així mateix, ha destacat que l’índex de mortalitat en les residències de la Comunitat Valenciana és d’un 30,45% respecte al de la població en general enfront del d’altres comunitats autònomes, com Madrid o Castella i Lleó, que han superat al 50%. Oltra ha recalcat que no és partidària d’aquestes comparatives perquè “cada mort és dolorosa, però alhora és necessària per a realitzar una avaluació”.

Situació a Castelló

A la província de Castelló, Benilde Domingo (Borriana) va ser la primera resident a iniciar la campanya de vacunació valenciana, però des de llavors han sigut desenes les residències en les quals s’ha posat la primera dosi de Pfizer. I és que cada setmana, els pobles castellonencs reben 5.000 de les 30.000 dosis de la Comunitat Valenciana, encara que podrien incrementar-se si el Govern d’Espanya accepta la petició del president de la Generalitat, Ximo Puig, de flexibilitzar el lliurament perquè aquelles regions més ràpides seguisquen amb eixe ritme i no es retarden en el procés.

Dilluns passat, l’Ajuntament de Vinaròs va confirmar la detecció d’un gran brot de COVID-19 en la residència Sant Sebastià, un dels centres geriàtrics amb casos actius i en el qual els seus usuaris i usuàries s’han vacunat amb la primera dosi. Segons les dades facilitades, hi ha 14 residents, 5 treballadors i 2 germanes contagiades, però no hi ha casos greus. Així i tot, l’ajuntament ha demanat “no baixar la guàrdia” i mantenir les mesures de seguretat marcades per les autoritats sanitàries.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari