Comptadors a zero en el 17% dels pobles de la província amb major seroprevalença

No obstant això, hui es podrien conéixer mesures per a endurir el pla de Nadal de la Comunitat Valenciana

Xisco Navarro

Comptadors a zero en el 17% dels pobles de la província amb major seroprevalença

La pandèmia del coronavirus ha colpejat fort a tota la societat, s’haja passat o no el virus. I a la província de Castelló es viuen dos extrems molt clars: d’una banda, és la província de la Comunitat Valenciana amb major percentatge d’habitants que s’han contagiat i, per un altre, hi ha municipis que segueixen amb els comptadors a zero quant a casos i, per tant, a defuncions. Dues tendències clau per a preparar-se a un possible repunt després de Nadal, que hui podria ser protagonista per tindre noves restriccions.

Així, dels 135 municipis de la província de Castelló, 23 han sobreviscut a la COVID-19 sense casos des que va començar la pandèmia i, per tant, sense defuncions entre els veïns i veïnes, la qual cosa suposa el 17%. Es tracta de Vallat, Lludient, Pavies, Matet, la Torre d’en Besora, La Torre d’en Doménec, Almedíxer, Aranyel, Torralba del Pinar, Toràs, Sacanyet, La Pobla d’Arenós, Castell de Cabres, La Serratella, Zorita, Les Fonts d’Aiòder, Espadella, Figueres, Herbers, Vallibona, Xodos, Benafigos i Argeleta, segons l’última actualització de la Conselleria de Sanitat, amb dades del passat 14 de desembre.

A aquesta llista fins fa bé poc s’unien Aín i Castellfort, però en els últims 14 dies s’ha registrat un cas positiu en cadascun d’ells confirmat per PCR o test d’antígens, segons el portal de la conselleria, que en les seues actualitzacions ha anat reduint la llista.

Sens dubte, es tracta d’una dada esperançadora, encara que altres estadístiques no ho són tant. Castelló és la província de la Comunitat Valenciana en la qual més percentatge de la població s’ha contagiat. Segons l’últim estudi de seroprevalença del Ministeri de Sanitat en col·laboració amb les comunitats autònomes, el 9,3% de la societat castellonenca s’ha contagiat, enfront del 6,1% d’Alacant i el 4,6% de València. La mitjana de seroprevalença de la població espanyola se situa en el 9,9%.

Font: Ministeri de Sanitat

Font: Ministeri de Sanitat

Això suposa que els veïns i veïnes dels municipis de la província han generat més anticossos, per la qual cosa a les províncies veïnes hi ha més possibilitats de contagiar-se d’ara en avant.

Malgrat això, les autoritats insisteixen que cal no abaixar la guàrdia. La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ahir va constatar que el pont de desembre, en el qual la Comunitat Valenciana va romandre tancada perimetralment, “ha esgavellat” la tendència a la baixa de les últimes quatre setmanes. I és que el dimarts 15 es va produir un rècord de contagis confirmats per PCR o test d’antígens: 2.841.

Així, la titular de Sanitat va explicar que hui dijous, després del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, hi haurà una nova reunió per a fer una “microcirurgia” de la nova situació, analitzar l’impacte del pont en la pandèmia i determinar si cal aplicar noves restriccions per a Nadal.

“Des del principi hem explicat que les mesures mai són inamovibles”, va insistir Barceló, que sempre ha repetit que tot dependrà de l’evolució de la pandèmia. De fet, encara que al principi s’anava a alçar el perimetratge el 9 de desembre, des del Consell s’ha prorrogat al costat del toc de queda com a mínim fins al 15 de gener.

A l’espera per conéixer més novetats, la consellera ja ha anunciat que en el Consell Interterritorial anava a demanar que s’augmenten més els controls en carretera per a evitar entrades i eixides no justificades.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari