El Consell de Ministres declara zona catastròfica l'àrea cremada de Castelló per a agilitar la recuperació

La declaració permetrà atorgar ajudes per a persones, institucions i negocis afectats per l’incendi de Begís

El Consell de Ministres declara zona catastròfica l'àrea cremada de Castelló per a agilitar la recuperació

El Consell de Ministres aprova aquest dimarts la declaració de zona catastròfica a l’àrea cremada per l’incendi de Begís. Una mesura que té com a objectiu accelerar la recuperació de les 19.000 hectàrees calcinades a la província de Castelló a través d’ajudes per a persones, institucions locals i comerços i que s’aplicarà també a la resta d’incendis greus produïts aquest estiu.

Així ho va avançar ahir el president del Govern, Pedro Sánchez, després de la seua visita al Lloc de Comandament Avançat, situat al Parc de Bombers de Xèrica, i a una de les localitats més afectades per les flames, Teresa. El cap de l’Executiu va poder comprovar l’impacte de l’incendi al costat del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ja ha visitat la zona dues vegades; el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé; el president de la Diputació de Castelló, José Martí; i alcaldes i alcaldesses de localitats afectades.

Què implica la declaració de zona catastròfica?

Amb aquesta declaració, s’espera avançar de forma més ràpida en la recuperació de les zones afectades pels incendis més greus d’aquest estiu. “El canvi climàtic no admet càlculs oportunistes. Reforcem la cooperació per a fer front a aquest desafiament comú”, va destacar posteriorment Sánchez en les seues xarxes socials.

D’acord amb la Llei, 17/2015, de 9 de juliol, del Sistema Nacional de Protecció Civil, la declaració de zona greument afectada per una emergència de protecció civil s’efectua per acord del Consell de Ministres i tindrà en compte que s’hagen produït danys personals o materials derivats d’un sinistre que pertorbe greument les condicions de vida de la població o una paralització d’alguns dels serveis públics essencials.

Quan s’aprova la declaració en el Consell de Ministre, es podrà adoptar mesures que tinguen com a objectiu recuperar aquesta zona. Entre elles, ajudes econòmiques a particulars per danys en habitatge habitual i estris de primera necessitat; compensació a Corporació a Corporacions Locals per despeses derivades d’actuacions inajornables; ajudes a persones físiques o jurídiques que hagen dut a terme la prestació personal o de béns; i ajudes a establiments industrials, mercantils i de serveis.

A més, subvencions per danys en infraestructures municipals, xarxa viària provincial i insular; ajudes per danys en produccions agrícoles, ramaderes, forestals i d’aqüicultura marina: obertura de línies de préstec preferencials subvencionades per l’Institut de Crèdit Oficial; i mesures fiscals, com l’exempció de la quota de l’Impost sobre Béns immobles (IBI), la reducció en l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE), entre altres.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari