La Diputació posarà en 2021 la circulació de 36 milions d'euros per a reactivar la cultura, l'esport i els serveis públics provincials

· José Martí presenta les línies estratègiques del segon eix principal dels pressupostos #ReactivemCastelló2021, que compten amb l’aval del PSPV, Compromís i Ciutadans

La Diputació posarà en 2021 la circulació de 36 milions d'euros per a reactivar la cultura, l'esport i els serveis públics provincials
19/12/2020 -

La Diputació de Castelló ha mobilitzat per a 2021 36 milions d’euros per a reforçar els sectors que pitjor ho estan passant i impulsar i modernitzar els serveis i infraestructures de titularitat provincial. Aquesta inversió es concreta en l’eix #ImpulsarCastelló, una de les quatre peces clau que conformen els pressupostos de la reconstrucció de la província #ReactivemCastelló2021, que entraran en vigor al mes de gener després de rebre recentment el vistiplau del PSPV, Compromís i Ciutadans i el vot en contra del Partit Popular.

El president de la corporació, José Martí, ha defensat que “la Diputació de Castelló té per obligació liderar la recuperació de la província posant tots els recursos humans i econòmics sobre la taula perquè cap poble veja limitades les seues opcions de creixement durant l’any que ve”. Per això, ha dit, “ens hem esforçat per a ampliar el pressupost el màxim possible, seguint la premissa que davant la crisi hi ha que invertir i no retallar, en contraposició al que va passar fa ara una dècada amb l’anterior recessió, quan vam constatar que l’austeritat no era la solució”. En total, els pressupostos de 2021 ascendeixen a 168 milions d’euros, un 13% més que respecte a la versió en vigor.

Martí ha explicat que #ImpulsarCastelló està estructurat en sis plans i que és el resultat de mesos de treball analitzant cadascuna de les partides pressupostàries “per a oferir a Castelló el seu pressupost més idoni i ambiciós dels últims temps”. Aquests són ‘Reactivem Cultura’, amb 5,7 milions d’euros; ‘Reactivem Patrimoni’, dotat amb 2,2 milions d’euros; ‘Reactivem Esport’, amb 4,6 milions d’assignació; ‘Reactivem Bombers’, amb un pressupost rècord de 20,5 milions d’euros; ‘Reactivem Infraestructures’, amb 10,4 milions; i ‘Reactivem Investigació’, dotat amb 275.000 euros.

La primera de les sis potes, ‘Reactivem Cultura’, s’ha plantejat amb l’objectiu de recolzar i impulsar la reactivació del sector cultural de Castelló. Tal i com va explicar ahir mateix la diputada Ruth Sanz en roda de premsa, la principal novetat dels pressupostos de cultura és la introducció d’un nou circuit cultural provincial que, amb 400.000 euros, comptarà amb tota la indústria per a portar als 135 pobles de la província activitats culturals de primer nivell. Es mantenen també les subvencions per a la realització d’actes i esdeveniments de gran format amb 600.000 euros, el recolzament a les societats musicals amb 541.000 euros i a les festes de la Magdalena i les Falles, amb 124.500 euros.

Amb ‘Reactivem Patrimoni’ es reserven 2,2 milions d’euros per a la recuperació de béns materials de gran valor històric de la província. Un d’ells serà el santuari de Sant Joan de Penyagolosa, que aquest 2021 vorà fet per fi realitat el projecte d’execució que marcarà les traces a seguir per a la seua rehabilitació. També s’han previst actuacions en la Cartoixa de Vall de Crist d’Altura, per un import de 68.000 euros, i en la Casa Abadia de Vilafamés, amb 200.000, i la redacció dels plans directors dels castells de Xivert i de Polpís per 36.000 euros.

El suport a l’esport provincial també s’inclou dins de la línia de govern per a l’any de la reconstrucció. El departament gestionat per Tania Baños ha reunit 4,6 milions d’euros per a promocionar i fomentar la pràctica esportiva. Això es precisa amb un augment del 300% en les ajudes l’esport base, que ascendeixen fins als 500.000 euros, o el manteniment de les ajudes als clubs d’elit (1 milió) i les beques a esportistes (200.000 euros).

Serveis públics com el de bombers i emergències es voran reforçats en 2021 amb un pressupost històric: el més alt des de la seua creació. Així doncs, el Consorci liderat pel diputat Abel Ibáñez comptarà amb una partida global de 20,5 milions d’euros, un increment de 784.000 euros respecta a l’any actual, el que permetrà reforçar la plantilla amb 19 noves places i executar inversions com la finalització del parc d’emergències de l’Alcora.

El cinqué dels plans desenvolupats per a reactivar la província és el referent a la millora de la xarxa provincial d’infraestructures viàries, per al qual s’ha aprovisionat una partida de 10.4 milions d’euros. D’aquesta quantitat, 9,6 es destinaran al manteniment i modernització de carreteres i 776.000 euros a la renovació de pistes i de camins rurals.

L’últim dels pilars de l’eix #ImpulsarCastelló dels pressupostos provincials per a 2021 és el lligat a la investigació. L’àrea de Xaro Miralles treballarà amb un pressupost de 275.000 euros per a convertir la província en un referent del coneixement i la investigació. Això es materialitzarà amb convenis de col·laboració amb institucions públiques de prestigi com la Universitat Jaume I i la Fundació de l’Hospital Provincial. Aquest últim rebrà 160.000 euros per a implementar nous programes d’investigació oncològica i per a avançar en la constitució del futur Institut d’Investigació Sanitària de Castelló.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari