La Diputació de Castelló elaborarà en 2021 el projecte de rehabilitació de Valldecrist

La Diputació de Castelló elaborarà en 2021 el projecte de rehabilitació de Valldecrist
19/08/2020 -

La Diputació de Castelló encarregarà durant el 2021 el projecte de rehabilitació de l’antiga hostatgeria de la cartoixa de ValldeCrist d’Altura. Aquest és el compromís que la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, ha assumit amb el consistori local i l’Associació Cultural Cartuja de Valldecrist, amb qui s’ha reunit hui per a conéixer més detalls del pla director a 20 anys vista que ha de recuperar per a ús sociocultural aquesta joia arquitectònica valenciana del segle XIV.

Ruth Sanz ha indicat que la institució provincial reservarà una partida pressupostària en els comptes de l’any vinent per a fer realitat “la que serà una de les primeres fases del gran projecte de rehabilitació de la cartoixa”. Tot i que no estan del tot definits els usos que se li assignaran a l’antic casalot d’hostes i pelegrins -ara en desús-, totes parts coincideixen que s’ha de convertir en un espai d’acollida a visitants o en un centre d’interpretació del que ha estat la cartoixa per a la història d’Altura i de la comarca.

La diputada de Cultura ha recordat que la Diputació de Castelló compta amb la propietat d’una part del complex, declarat Monument Històric Artístic l’any 1984, i que, “per això mateix, estarem a primera línia per a contribuir a retornar-li l’esplendor que va tindre en temps passats convertint-lo ara en un espai de dinamització cultural de referència provincial”.

Pel que fa al pla director, Sanz ha valorat el treball dels tècnics i ha aplaudit que, “per fi, la cartoixa compte amb un projecte formal de reforma en què es reflecteixen les actuacions que s’han de desenvolupar en un futur”. “Amb això hem avançat molt”, ha prosseguit,

“Ara cal la implicació de totes les institucions per a fer realitat el que hui tenim plasmat en un document que arrebossa vida”. Per a Sanz “és una obligació recuperar la història que, amb llums i ombres, ens ha conformat com a poble” i ha insistit en el compromís de la Diputació amb Altura i la seua història. Aquest pla compta amb 26 fases i s’ha planificat fins a la dècada dels 40. La previsió de cost de tot el projecte ascendeix a 4,5 milions d’euros.

A la trobada han estat presents el tinent d’alcalde, Tomás Mínguez, el regidor de Cultura, José María Orellana, i representants de l’Associació Cultural Cartuja de Valldecrist.

Per a promocionar l’antic recinte monasterial tant dins com fora de les nostres fronteres, la Diputació de Castelló s’encarregarà de la impressió d’una guia completa de la història de la cartoixa, des de la seua creació i l’evolució de les seues funcions, passant per les seues èpoques d’esplendor, els saquejos i la destrucció de bona part de les seues estructures. Aquest document ha estat elaborat per l’Associació Cultural Cartuja Valldecrist, entitat que treballa en pro de la conservació, restauració i divulgació del monument.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari