La Diputació destina 710.000 euros per a ajudes i actuacions a favor dels tretze municipis afectats pels incendis de 2022

La Diputació destina 710.000 euros per a ajudes i actuacions a favor dels tretze municipis afectats pels incendis de 2022
24/02/2023 -

La Diputació de Castelló ha activat actuacions a favor dels 13 ajuntaments afectats pels incendis de l’estiu de 2022 per valor de 710.433 euros. Així ho ha explicat el president, José Martí, en el transcurs de la visita que ha realitzat a Altura, on en companyia de l’alcaldessa, Rocío Ibáñez, ha comprovat algunes de les accions empreses en camins rurals d’aquest terme municipal. Posteriorment ha comparegut en roda de premsa davant els mitjans informatius per a detallar totes les accions.

Segons ha assenyalat «hem abastat diferents camps, des de la neteja i reparació de camins rurals al reforç dels plans d’ocupació i de dinamització turística, el suport als municipis des de l’oficina tècnica de la Diputació o l’aprovació de convenis singulars amb els ajuntaments». I «ho hem fet després d’escoltar les alcaldesses i els alcaldes, seguint el full de ruta que ens van marcar: l’immediat va ser reparar els camins rurals, i ara en 2023, tal com ens van demanar, hem donat llum verda als convenis singulars i l’ampliació dels plans d’ocupació municipals».

El president ha estat categòric en assenyalar que «als pocs dies de finalitzats els incendis vam fer el que llavors se’ns va demanar, i deixem per a 2023 allò que ens van apuntar des dels ajuntaments, perquè no hi hagués incompatibilitats amb les ajudes d’altres institucions».

Ajudes que s’han arbitrat «amb proporcionalitat, segons el nombre d’hectàrees cremades», amb l’objectiu «d’ajudar a reactivar la vida i l’economia de les poblacions afectades». Per això, el Pla d’Ocupació per a ajuntaments, dotat inicialment amb 1,2 milions d’euros per a tota la província, s’ha incrementat en 119.171 euros per a beneficiar als 13 municipis que van sofrir els efectes de les flames. A més, se signaran 13 convenis singulars que sumen un import de 180.000 euros. Totes dues mesures van tirar endavant dimarts passat en el ple de la Diputació, amb l’aprovació dels expedients d’incorporació de romanents al pressupost de la institució provincial per a enguany.

Ajudes en clau turística

És important destacar que la Mancomunitat de l’Alt Palància i l’Associació Intermunicipal del Penyagolosa rebran una aportació extra de la Diputació a través del Patronat Provincial de Turisme per als seus plans de dinamització i governança turística de 150.000 euros i 30.000 euros respectivament, que es destinaran a realitzar accions de promoció turística en els municipis afectats pels incendis de Bejís i Les Useres. Unes assignacions que, «naturalment, guarden relació amb el nombre d’hectàrees cremades en cada cas». La Generalitat Valenciana realitzarà idèntiques aportacions a través de Turisme Comunitat Valenciana, de manera que els pobles que van sofrir les conseqüències del foc en l’Alt Palància rebran 300.000 euros amb caràcter extraordinari i els del Penyagolosa 60.000 euros.

Entre 2019 i 2022 més recursos que mai

El president Martí ha recordat que «l’actual Diputació progressista de Castelló és la que més recursos econòmics ha destinat als ajuntaments de l’àmbit rural». En aquest sentit, ha dit que entre inversions, transferències directes als ajuntaments i ajudes a entitats privades, «en el període 2019-2022 la institució provincial va multiplicar per 2,5 els fons que va destinar als 13 municipis referits, en passar de 1,8 milions d’euros a 4,5 milions d’euros», circumstància que posa de manifest «el nostre compromís més absolut amb els municipis d’interior, als quals hem reforçat econòmicament perquè puguen posar en pràctica mesures que ajuden a generar activitat econòmica i posar fre al procés de despoblació».

L’alcaldessa d’Altura

El president de la Diputació ha estat acompanyat en la roda de premsa per l’alcaldessa d’Altura, Rocío Ibáñez, qui ha agraït la proximitat i l’atenció que des del primer moment van tindre la Diputació i la Generalitat amb les alcaldesses i els alcaldes. En aquest sentit ha assenyalat que «era important tindre tota la informació necessària per a transmetre-li-la a les nostres veïnes i veïns», alguna cosa que ha contraposat amb ho va succeir en els incendis de 2012. També ha recordat que llavors, les poques ajudes que va haver-hi es van cobrar transcorreguts dos anys. Al respecte, el mateix Martí ha assenyalat que «el tarannà, també en aquests casos, és molt important»

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari