La Diputació augmenta un 42% les inversions a l'Alcalatén i l'Alt Millars fins a assolir els 4,7 milions d'euros

La Diputació augmenta un 42% les inversions a l'Alcalatén i l'Alt Millars fins a assolir els 4,7 milions d'euros
05/11/2020 -

La Diputació de Castelló ha augmentat el inversions a l’Alcalatén i l’Alt Millars en un 42 per cent en el primer pressupost dissenyat i aprovat per l’equip de govern de José Martí. Aquest percentatge es tradueix en un increment d’1,4 milions d’euros, fins a assolir la xifra de 4,7 milions.

El president de la institució ha apel·lat a «la majoria d’edat dels ajuntaments» per a defensar el que considera «un canvi de rumb», que passa per dotar de més poder de decisió als municipis a l’hora de decidir on destinar els recursos que reben de la corporació provincial.

Els 4,7 milions d’euros són la dada més cridanera de quantes s’han escoltat aquesta vesprada en el cinqué fòrum de la convenció d’alcaldesses i alcaldes que la Diputació de Castelló ha organitzat per a recollir el sentir els pobles i recavar idees per a l’elaboració dels comptes públics de 2021. En ella han estat representades 24 localitats de les comarques interiors de l’Alcalatén i l’Alt Millars. En un principi, l’acte estava previst que es realitzara a l’Alcora, però les restriccions per l’avanç de la pandèmia de Covid-19 han motivat el canvi de format de presencial a telemàtic.

En línia amb les noves polítiques instaurades per la Diputació, el president ha demanat a la representació municipal present «unitat i altura de mides» per a « reconstruir totes i tots a una la nostra província». És en aquest punt quan ha recordat l’adhesió de tots els partits polítics representats a la Diputació al Pla Reactiva Castelló, dotat amb nou milions d’euros per a estimular la recuperació econòmica i social de les huit comarques de Castelló, i l’aprovació de 24 declaracions institucionals i 143 acords amb tots els vots afirmatius. «Vos demane que treballeu pel consens a tots els municipis de la província i que deixeu de costat qualsevol diferència política o ideològica perquè el que ara cal és centrar-nos en un objectiu comú, que és traure Castelló d’aquesta situació que vivim i que ho fem millor que abans».

En relació a aquest objectiu, Martí ha destacat davant dels alcaldes i alcaldesses de sengles comarques l’aposta de la Nova Diputació per reforçar els serveis públics i les infraestructures «perquè així contribuïsquen a fixar la població». En aquest sentit, el mandatari ha destacat la xifra de 45 milions d’euros destinats a aquesta finalitat. D’ells, 4,7 han recaigut en aquestes dues comarques, que sumen una població conjunta de 19.300 habitants.

Gran part d’aquestes inversions han arribat a través del renovat Pla 135, amb una quantitat que ronda els 2,4 milions d’euros, i del Fons de Cooperació Municipal, amb 421.000 euros, “una xifra que mai abans s’havia arribat a vore en aquests ajuntaments”. El quadre d’ajudes es completa amb actuacions com la millora de les comunicacions per via terrestre, la construcció de depuradores -com la d’Argelita- i subvencions per la contractació de personal i per a la millora i l’ampliació dels serveis públics relacionats amb el benestar social i la lluita contra el despoblament. Es tracta de reivindicacions llargament demanades per la població d’ambdues comarques.

Junt a Martí també han contestat a les inquietuds i propostes de les alcaldesses i alcaldes el diputat de Concertació, Ximo Huguet, el diputat de Bombers, Abel Ibáñez, la diputada de Turisme, Virginia Martí, i el diputat de l’àrea de Cicle Integral de l’Aigua, Ignasi Garcia.

COL·LABORACIÓ DIRECTE EN MOMENTS EXTRAORDINARIS

El president de la Diputació, José Martí, ha afirmat que «no està sent un any fàcil per a tothom i això ens obliga a actuar amb celeritat i fermesa», ja que «com a institució provincial hem de liderar la resposta davant les crisis que se’n presenten».Una d’elles ha estat el temporal ‘Glòria’, que va afectar la zona nord de l’Alcalatén, en especial Benafigos i Atzeneta, on la neu va deixar desperfectes en multitud d’indrets dels seus termes. La Diputació, ha explicat el mandatari, «va enviar ràpidament el Consorci de Bombers i ara ha fet efectiva una ajuda per a sengles ajuntaments per un import d’11.000 euros.
Però, si enguany s’ha caracteritzat per una cosa, ha seguit Martí, ha estat per la pandèmia per coronavirus. «No hem deixat a cap municipi sol. Hem treballat des del primer moment per a aconseguir el material de protecció que requerien i ho hem fet en temps rècord, sent pioners a tota Espanya. A més a més, també hem desinfectat a través del Consorci de Bombers en tots aquells municipis que així ens ho ha sol·licitat. En concret hem actuat en punts amb important pas de persones, com són les entrades a ambulatoris o supermercats.

Tot i l’important paper de la Diputació, Martí ha sigut franc i ha donat les gràcies a totes les alcaldesses i alcaldes per estar al peu del canó a diari per a combatre la Covid-19. Com a alcalde de Suera, José Martí ha posat en valor les ajudes extraordinàries de la Diputació per a cobrir les despeses que els ajuntaments han tingut que assumir per actuacions com, per exemple, desinfeccions, adequació d’instal·lacions o compra d’equips de protecció. El fons ha estat dotat de 262.000 euros i ha arribat a totes les poblacions de l’Alcalatén i l’Alt Millars.

Amb perspectiva de futur, el president ha assenyalat que «ara els esforços els centrarem en que arriben els fons europeus a les zones d’interior. Serà una gran oportunitat per a impulsar la seua modernització, que és el que ara cal, i que moltes persones i empreses decidisquen fixar la seua activitat i vida als vostres pobles».

INTERVENCIONS DE LES ALCALDESSES I ALCALDESSES

Pel que fa a la part d’intervencions dels representants municipals, ha obert el torn de paraula l’alcalde amfitrió, Samuel Falomir, primer edil de l’Alcora, qui primer que tot ha donat la benvinguda a tots els participants i ha felicitat a la corporació provincial «per posar en marxa aquest tipus de trobades i per fer dels problemes de la gent la seua agenda de treball».

Les reivindicacions de l’Alcalatén i l’Alt Millars s’han centrat en torn a la necessitat de reforçar les polítiques contra el despoblament, millorar la gestió i la separació dels residus urbans i l’impuls del turisme com a font de creació de riquesa. En la mateixa línia s’han reivindicat millores en la xarxa viària provincial, en el sistema de depuració d’aigües i en les telecomunicacions, «essencials» per a atraure activitat econòmica a la zona. Quant als agraïments, els ajuntaments veuen encertat el programa de bestreta de la recaptació dels impostos municipals, la qual cosa permet als consistoris tindre liquiditat durant els primers mesos de l’any, i les modificacions en les bases del Pla 135, que permeten augmentar la part destinada a despesa corrent.

El divendres arribarà el torn de la comarca de l’Alt Palància, que tancarà aquesta primera convenció d’alcaldesses i alcaldes itinerant per la província de Castelló.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari