El Col·legi d'Arquitectes de Castelló participarà en el projecte de la Diputació

El Col·legi d'Arquitectes de Castelló participarà en el projecte de la Diputació
25/02/2019 -

El Col·legi Territorial d’Arquitectes de Castelló participarà en el projecte de la Diputació per a la rehabilitació i dinamització del conjunt del Santuari de Sant Joan de Penyagolosa. Així ho ha confirmat el president de la Diputació, Javier Moliner, després de la reunió de treball que ha mantingut amb els seus representants per tal d’obrir el procés que porte el Govern provincial a tindre el millor projecte per a tan emblemàtic lloc.

Així, el president provincial ha explicat que “hem mantingut una primera presa de contacte amb el Col·legi d’Arquitectes de Castelló, una trobada en què han mostrat la seua disposició a col·laborar en el concurs d’idees i en el procés de participació pública del projecte per a rehabilitar Sant Joan de Penyagolosa. Crec que és un projecte que tota la província sent com propi, que volem que siga fruit de les aportacions de tots i que de la suma del treball dels tècnics i també amb la col·laboració de tota la ciutadania que tindrà mecanismes per a poder participar volem que siga el millor projecte per a convertir Sant Joan en aqueix centre d’acollida de visitants i pelegrinatges”.

I és que, tal com ja havia anunciat Moliner, el Govern provincial preveu iniciar en breu un concurs d’idees i un procés de participació pública per tal de tindre els millors projectes per a les rehabilitacions dels distints espais que componen el conjunt arquitectònic de Sant Joan de Penyagolosa. Amb aquest procés participatiu, la Diputació activarà tot el treball que portarà a la rehabilitació d’un lloc tan emblemàtic per a la província de Castelló implicant el talent dels professionals i les aportacions de la gent de Castelló per a tindre les millors solucions per a una rehabilitació tan delicada com aquesta.

Convertir-lo en emblema turístic

Amb la seua actuació, el Govern provincial, rehabilitarà un dels espais patrimonials més emblemàtics de la província de Castelló, alhora que l’erigirà com a emblema turístic de primer ordre.

D’aquesta manera, la restauració i dinamització del conjunt arquitectònic del santuari per part del Govern provincial revertirà en noves oportunitats turístiques per al territori, en consolidar-se com a centre de recepció de visitants de Camins de Penyagolosa i constituir-se, a més, com un centre lúdic i turístic en el què poder disfrutar del ric patrimoni natural i històric que envolta tan emblemàtic lloc.

Cal recordar que el Bisbat Segorbe-Castelló, titular dels immobles, ja ha autoritzat la Diputació de Castelló per a iniciar tots els tràmits pertinents per a licitar les obres en la major brevetat possible per a tirar endavant un projecte d’aquesta envergadura.

I és que aquesta important actuació es contextualitza en el seu ambiciós projecte per preservar, revalorar i donar a conéixer al món el patrimoni material i immaterial dels ‘Camins de Penyagolosa’. “Aquesta restauració de l’espai arquitectònic de Sant Joan de Penyagolosa se situa en l’eix central de la candidatura a Patrimoni Mundial de “Camins” per a continuar posant en valor els pelegrinatges que des de fa més de 600 anys tenen lloc des dels nostres pobles a Sant Joan”, ha incidit Moliner.

Un salt qualitatiu per a la candidatura de Camins de Penyagolosa

El compromís assumit per part de la Diputació amb Sant Joan de Penyagolosa suposa un salt qualitatiu fonamental per a la candidatura de Camins de Penyagolosa a Patrimoni Mundial.

Cal recordar que, l’any 2014, naix aquest projecte amb el propòsit de dotar els pobles de majors recursos culturals i turístics, a partir de la posada en valor de la riquesa patrimonial que rodeja deu municipis amb camins ancestrals fins al santuari: les Useres, Vistabella del Maestrat, Xodos, Culla, Ludiente, Villahermosa del Río, Llucena del Cid, Atzeneta del Maestrat, Ludiente, Castillo de Villamalefa i Puertomingalvo, aquest últim a la província de Terol.

Des de llavors, entre altres accions de promoció de la candidatura, s’ha treballat en la redacció de l’expedient que la representarà davant l’UNESCO, gràcies al treball de catalogació dut a terme per la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris de la UJI, a més de la important col·laboració dels veïnats dels municipis que han aportat múltiples referències bibliogràfiques, fotogràfiques, documentació i detalls sobre els costums històrics de l’entorn de Sant Joan de Penyagolosa. A hores d’ara, aquest informe tècnic es troba en mans de la Generalitat Valenciana, que serà l’encarregada de presentar-lo al Ministeri de Cultura, que al seu torn haurà de traslladar la proposta al Consell de Patrimoni Mundial.

En les pròximes setmanes, està prevista una reunió a Puertomingalvo, junt amb el personal tècnic de patrimoni del Govern d’Aragó, per a ratificar l’impuls nacional a la candidatura d’ambdues comunitats autònomes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari