Els 'Moros i Cristians' de Villena conquisten el municipi amb més de 10.000 participants

Declarada d’Interés Turístic Nacional, la festa de Moros i Cristians de Villena torna a la ciutat de la mà de més de 10.000 participants

Els 'Moros i Cristians' de Villena conquisten el municipi amb més de 10.000 participants
21/08/2019 -

Túnel del temps, viatge per la història, la d’aquells anys de grans gestes, gestes, alguna que una altra derrota i, per descomptat, més d’una victòria. Temps de conquestes i reconquestes que es materialitza un any més, del 4 al 9 de setembre, en la localitat alacantina de Villena. La capital de l’Alt Vinalopó celebra el seu tradicional festeig de Moros i Cristians. Declarada d’Interés Turístic Nacional, la festa és una alegre eclosió de colors, de goig i música, que omple els carrers de la ciutat durant cinc dies en una multitudinària representació en la qual participen més de 10.000 persones vestides de moros, estudiants, cristians, pirates o llauradors.

Comptem cap endarrere. Una agulla de rellotge retrocedeix fins a l’any 711, i es deté ací, entre sons d’espases, la xiulada del vent tallat per les llances, dagues xocant entre elles i escuts protegint els seus cossos. Els àrabs prenien, allà per aqueixos anys de dures batalles, l’antiga Hispània. Seria en el 722 quan començaria aquella altra gran gesta. La que inicia llibres de text i històries de grans gestes: la Reconquesta, una altra petjada en la història que va tindre la seua fi l’any 1492, coincidint amb el final de Regne Nassarita a Granada.

Una reculada temporal sobre els nostres propis passos i que, hui dia, mantenim deambulant en un present ple d’esdeveniments passats que no s’obliden. Les Festes de Moros i Cristians se celebren des del segle XVII permetent fer una espectacular ruta per part de la península ibèrica. Una de les grans cites que rememoren aquest temps de la història és la de Villena. La capital de l’Alt Vinalopó celebra del 4 al 9 de setembre les seues Festes de Moros i Cristians, declarades d’Interés Turístic Nacional.

Música, goig i una alegre eclosió de colors, capes porpres, turbants vermellosos amb aqueix to rogenc que deixa centellejos de segles passats pels carrers d’una ciutat que amaga grans tresors. Guerrers, llauradors, feroços moros contra cristians i viceversa, protagonitzen un escenari sense igual en una localitat que deixa el seu present per a convertir-se durant 5 dies en un escenari de lluita, arcabucería, pèrdua i recuperació d’un castell que simbolitza la població i la conversió al cristianisme rememorant fets històrics ocorreguts durant la Història d’Espanya.

Aquesta celebració és una de les més antigues i tradicionals del panorama nacional. A més, el festeig es caracteritza per ser una de les quals més assistents congrega entorn de la seua programació i activitats arribant a aconseguir la xifra de 10.000 participants en la seua desfilada més emblemàtica.

Viatge al passat a través d’una infinitat d’activitats

La Festa de Moros i Cristians de Villena troba el seu origen en 1474, quan la Verge de les Virtuts, advocada contra la pesta, va ser proclamada patrona de la ciutat. La seua imatge va ser col·locada en un Santuari construït a 7 quilòmetres de la localitat alacantina, al qual els ciutadans van fer vot d’acudir dues vegades a l’any, una al març i una altra el dia 8 de setembre. Actualment és la imatge de la patrona la que és portada cada any en romiatge a Villena perquè presidisca les festes en el seu honor.

A Villena existeixen 14 comparses, set del bàndol moro i altres set del cristià compostes cadascuna d’elles per diversos centenars de participants de tots dos sexes. Les Festes de Moros i Cristians actuals són el resultat de la fusió de tres festivitats diferents.

• La Festa Patronal, representada per la Processó, romiatge i misses principalment; sent la festa més antiga ja que data de finals del segle XV.
• La Festa Militar o parenceria, l’origen de la qual està en l’antiga Milícia del Regne, denominada després soldadesca, que participava en la festa patronal des del segle XVII. L’acte més representatiu i espectacular de l’element militar són les desfilades, especialment L’Entrada i la Cavalcada, en els quals participen tots els festers amb magnífics vestits i a ritme de marxes mores, marxes cristianes o pasdobles compostos per a les festes. A Villena, la soldadesca ja va participar en els romiatges de 1638.
• La Festa de Moros i Cristians pròpiament dita consisteix en la lluita, conversió del moro al cristianisme, rememorant fets històrics ocorreguts durant la Història d’Espanya. A Villena és l’element més modern, afegit en el primer terç del segle XIX.

Cinc dies de màgia, color, so, una història molt present, una cita ineludible en el calendari de setembre. Una festa per a viure, per a recordar, per a volar en el temps…

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari