Garcia: “El repte és conscienciar per a transformar com tiren el fem 500.000 castellonencs”

El president de Reciplasa, Ignasi Garcia, posa èmfasi en la necessària implicació de les empreses en la gestió adequada dels seus residus i en la separació com a millor cura del planeta

Garcia: “El repte és conscienciar per a transformar com tiren el fem 500.000 castellonencs”

Cada vegada es recicla més quantitat i tipus de residus en els contenidors dels municipis de Castelló, però l’objectiu és que empreses i veïns i veïnes caminen de la mà i facen un pas més perquè aquests no acaben en abocadors i en la mar. Així ho defensa el president de Reciplasa, Ignasi Garcia, que destaca el paper dels educadors i educadores ambientals per a aconseguir el gran objectiu dels pròxims anys: transformar com tiren el fem mig milió de castellonencs.

En 2020, cadascun dels prop de 373.000 habitants dels 47 municipis del Consorci C2 ha generat 1,12 quilograms de mitjana al dia de residus sòlids urbans, que són els que es tracten en la planta de Reciplasa, als quals caldria sumar les diferents fraccions que se separen en origen com el paper, envasos o vidre. Això suposa que cada dia aquests veïns i veïnes han produït 419 tones que han de ser tractades en les instal·lacions de Reciplasa, mentre que en 2019 van ser 441.

I és que en l’últim any s’ha fet un pas més en aquesta separació de residus. Segons el balanç del 2020 de Reciplasa, s’han tractat 156.060 tones de residus sòlids urbans, la qual cosa suposa una reducció del 3% respecte a l’any anterior, en el qual es van tractar 160.991. Una xifra global que mostra el canvi, encara que “si vas municipi a municipi, la cosa varia i això és molt interessant”, assenyala Garcia.

El també regidor de Reciclatge de Castelló i diputat provincial de Cicle integral de l’Aigua, Renovables, Residus i Reciclatge de la Diputació de Castelló destaca el cas de la capital, en la qual s’ha registrat un 8% menys de residus al costat d’un increment de l’11% de la recollida selectiva. A més, s’ha triplicat el nombre d’ecoparcs mòbils i s’ha duplicat el de contenidors de recollida selectiva. Ara, els seus educadors ambientals reparteixen milers de packs de bosses compostables i poals per a tirar el fem orgànic en el contenidor marró, amb el repte d’arribar als 60.000 packs en 2024.

I és que per a Garcia aquesta figura és essencial en la campanya de conscienciació que provoque un canvi real concorde a les directrius de la Unió Europea, que marca que un 10% dels residus, com a màxim, acabe en els abocadors en 2035. “Aqueix contacte individual és fonamental i l’hem comprovat a Castelló, on entre setembre i novembre es va duplicar la quantitat de residus separats en el contenidor marró. Encara que la pandèmia ha dificultat aquesta campanya, cada vegada veiem més persones amb dubtes sobre on han de tirar un producte que acudeixen a aquestes persones, fins i tot amb llibretes per a prendre nota”. “Hi ha molta gent que no sabia que estava tirant algunes coses mal i ara s’adona i ho rectifica”, afig.

En aquest sentit, el president de Reciplasa apel·la a la reflexió tant de veïns i veïnes com d’empreses, grans productores: “La recollida de fem és una cosa molt injusta en el capitalisme, perquè hi ha una persona que fabrica un producte, li ho ven a una altra i eixe residu al final no gestionem entre tots. La filosofia de ‘qui contamina, paga’ està totalment desdibuixada, llavors la legislació intenta que aquestes empreses es facen càrrec dels seus propis residus i si elles fan aqueix canvi, avançarem molt. Això sí, hi ha empreses que estan fent un gran esforç per aconseguir-lo”.

“Hem de ser conscients que el que fem té unes conseqüències. Jo sempre pose el mateix exemple. En els 60, els cotxes tenien un xicotet cinturó sol en la cintura i en els seients davanters i no tenien reposacaps. Després, els cinturons ja ens protegien des del pit i els seients protegien també el coll. Al final, és obligatori portar-ho i s’han fet campanyes per a informar que si no t’ho poses et sancionaran, fins al punt que poden llevar-te la custòdia dels teus fills si no porten el seient adequat. El que fem amb els residus actualment és posar els mecanismes i la conscienciació per a una gestió correcta, però al final això tindrà un cost si no es fa bé“, insisteix.

Per això, destaca que “el repte és aconseguir transformar com tiren el fem 500.000 habitants de la província de Castelló”, independentment de la seua edat, municipi o gustos, en el que queda de legislatura “i probablement de part de la qual vénen”. Tot això acompanyat de la renovació de Reciplasa i amb menys residus que tractar en les seues plantes per una major separació: “Necessitem que els paquets dels productes etiqueten perfectament els seus materials perquè siga clar on cal tirar-los”.

200.000 euros perquè huit municipis gestionen millor els seus residus

Així, aquest 2021, Reciplasa destinarà 200.000 euros a millorar la gestió de residus en la zona centre de la província de Castelló, concretament a l’Alcora, Almassora, Benicàssim, Betxí, Borriana, Castelló, Onda i Vila-real.

Cadascun dels seus consistoris ha presentat els seus propis projectes amb l’objectiu comú de transformar els seus residus i, al final, reduir la quantitat que generen els veïns i veïnes i que posteriorment es tracten en les plantes de Reciplasa.

En concret, Borriana, Almassora i Onda han apostat per incrementar el nombre de contenidors de reciclatge; Castelló, l’Alcora i Vila-real s’han centrat en l’impuls de la separació orgànica en el contenidor marró; Benicàssim disposarà d’educadors ambientals al juny; i Betxí posarà en marxa el projecte ‘Procés de recuperació del riu sec’, amb mesures per a visibilitzar les conseqüències dels actes dels veïns i veïnes sobre el medi ambient.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari