José Martí : «Els vertaders protagonistes de la Diputació del canvi són els ajuntaments»

El president destaca la capacitat de l’equip de govern per a gestionar les crisis del Gloria i el coronavirus i la resposta institucional a les conseqüències socials i econòmiques generades per la pandèmia

José Martí : «Els vertaders protagonistes de la Diputació del canvi són els ajuntaments»
26/06/2020 -

El president de la Diputació, José Martí, ha destacat que el primer any de gestió de la Diputació del canvi s’ha caracteritzat pel reconeixement de la majoria d’edat dels ajuntaments i de la seua capacitat de decisió. Ho ha dit en una compareixença davant la premsa amb motiu de la celebració del primer aniversari de la seua elecció com a president de la institució provincial, que es compleix diumenge que ve dia 28 de juny, a la qual han assistit la majoria dels diputats i diputades de l’equip de govern. Segons ha explicat, «des del minut 1 hem treballat perquè els ajuntaments siguen protagonistes; amb nosaltres la Diputació deixa de ser la tutora, no som tutors de res, s’ha acabat el paternalisme perquè proclamem el dret de decisió i l’autonomia dels ajuntaments».

Martí ha fet un balanç «molt positiu» de la gestió del seu equip de govern, que segons ha explicat, es fonamenta sobre tres eixos clau: responsabilitat i eficàcia en la gestió, proximitat i diàleg i capacitat de resposta davant les crisis.

El president ha posat en valor la capacitat de gestió del govern progressista conformat per PSPV-PSOE i Compromís, «que ha demostrat que es pot treballar amb responsabilitat, transparència i eficàcia, pese haver-nos trobat amb les limitacions que suposa tindre un Pla Econòmic Financer heretat per la dolenta la gestió econòmica de l’anterior equip de govern. Malgrat aquesta circumstància, aprovem res més arribar a la institució un pressupost per a 2020 de 148,9 milions d’euros, un 3,9% superior al de 2019». Uns comptes públics «marcadament municipalistes» que destinen 45 milions d’euros a les àrees de desenvolupament rural i despoblació, i inclouen 18 milions d’euros en transferències directes als ajuntaments amb el Pla 135 d’obres i serveis i l’aportació de fons per primera vegada en la història al Fons de Cooperació Local de la Comunitat Valenciana. També ha destacat la vocació social del primer pressupost de la nova Diputació, que destina a Benestar Social 5,7 milions d’euros, 2 milions més que en l’exercici precedent. Martí ha valorat la circumstància que abans que s’aprovaren els pressupostos va mantindre reunions en les huit comarques amb més de 100 alcaldes de la província per a conèixer les necessitats i inquietuds existents al pobles.

El president ha reivindicat l’aposta pel diàleg i la proximitat del seu equip «amb tota la societat civil i institucions» perquè en la seua opinió, «per a gestionar bé resulten fonamentals la proximitat i el saber escoltar». En aquest sentit ha destacat que ha rebut en el seu despatx oficial a més de 40 alcaldesses i alcaldes i a més de 130 representants d’entitats, associacions, empreses i sindicats. A més, ha visitat més de 50 municipis, recorrent totes les comarques de la província, de nord a sud.

Martí també ha posat en valor la capacitat de resposta del seu equip de govern enfront d’imprevistos com la borrasca Gloria i la pandèmia de la Covid. Respecte al temporal ha recordat la important labor desenvolupada pel Consorci Provincial de Bombers i que es van destinar 376.00 euros perquè els ajuntaments pogueren fer front a la contractació de maquinària i reforç de personal. A més, es va aprovar una línia d’ajudes de 210.000 als ajuntaments per a l’obertura de vials, neteja viària, contractació de maquinària i reposició d’infraestructures.

Reacció davant la COVID-19

Respecte a l’emergència sanitària ha recordat que el 17 de març es va anunciar un Pla de Xoc per a atendre les necessitats dels municipis i es van començar a aprovar diverses mesures com la flexibilització dels períodes de pagament dels impostos; la devolució i compensació als usuaris de les taxes de serveis provincials suspesos; la revisió de tots els terminis de les línies de subvenció; el reforç de l’atenció als 3.300 usuaris del servei de teleajuda, les labors de desinfecció de municipis realitzades pel Consorci Provincial de Bombers o el servei de repartiment a domicili de medicines a través dels voluntaris de Protecció Civil per a pacients oncològics. També s’ha referit a la inversió de 120.000 en el Pla Respon de Creu Roja per a garantir l’accés de kits d’higiene personal i aliments a la població vulnerable dels municipis de menys de 6.000 habitants.

Martí ha incidit a més en el fet que la Diputació de Castelló va ser «pionera a nivell nacional» en invertir 250.000 euros per a facilitar de manera gratuïta màscares, material de protecció i desinfecció als treballadors essencials dels ajuntaments de la província. La institució també va gestionar a l’abril l’adquisició d’un gran estoc de 368.000 màscares per a 129 ajuntaments «quan trobar aquest material en els mercats internacionals era molt complicat».

El president ha destacat la importància del Pla Reactiva Castelló enfront de la Covid-19 pactat per PSPV-PSOE, PP, Compromís i Ciutadans que ha suposat l’adopció de diferents mesures per valor de més de 9 milions d’euros, del qual ha dit que se sent «molt orgullós». Per això, ha agraït als grups de l’oposició «la seua disposició a pactar». Una de les mesures incloses en aquest pla és la realització d’un tercer avançament de tresoreria als ajuntaments per valor de 3 milions d’euros, la qual cosa implica que en el que va d’any la Diputació ja haja avançat 53 milions a aquells municipis que tenen delegada la recaptació d’impostos en la institució provincial.

José Martí ha finalitzat el seu discurs recordant que la crisi originada amb la pandèmia pot ser una oportunitat i que «hem de fer el possible perquè ho siga». En la seua opinió, «no es tracta només de resistir, sinó d’apel·lar també a la resiliència; resistir i eixir amb més força, fent de la necessitat virtut». I en paral·lel mantindre molt present la lluita contra la despoblació i la superació del repte demogràfic «perquè tot el que ens està passant pot contribuir que es produïsca un canvi de mentalitat que possibilite que el rural siga vist com a sinònim de benestar i qualitat de vida, tranquil·litat i contacte amb la naturalesa».

Valoració del portaveu socialista

En l’acte amb els mitjans informatius també ha intervingut el portaveu del Grup Socialista en la Diputació, Santi Pérez, qui ha destacat que l’actual equip de govern ha canviat la manera de governar, ha eliminat els escortes i ha reduït i racionalitzat la utilització dels cotxes oficials. També s’ha optat per acabar amb les pràctiques clientelistes dels anteriors governs del PP i l’impuls de la igualtat d’oportunitats amb la reducció gradual dels convenis singulars afavorint l’accés a les subvencions a través de la concurrència competitiva.

El portaveu socialista també ha reivindicat la defensa que està realitzant la nova Diputació de «valors més progressistes» i la reivindicació en temes clau com els drets de les dones i el col·lectiu LGTBI, la recuperació de la memòria històrica i l’impuls de l’ús del valencià en la institució».

Balanç de Compromís

Per part seua, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, també ha fet una valoració positiva dels 12 primers mesos del nou equip de govern, destacant l’aposta del seu grup per afrontar el repte demogràfic «des del convenciment que la millor manera de mantindre la població és apostar per la prestació de serveis, la promoció de l’habitatge i l’ocupació». Per això, ha concedit especial importància al Pla d’Ocupació perquè els ajuntaments contracten temporalment persones en atur, dotat amb 850.000 euros. És un programa que va ser suprimit en 2019 pel Partit Popular, que es recupera en 2020 amb 200.000 euros més que en 2018.
Garcia també ha proclamat el compromís del seu grup amb la lluita contra l’emergència climàtica «des d’un punt de vista d’igualtat territorial», assenyalant que «la transició ecològica és un fet i no podem deixar arrere als municipis xicotets»

El portaveu nacionalista ha mostrat la seua satisfacció per la inauguració del servei d’educació ambiental en pobles de menys de 5.000 habitants, la seua aposta per la reactivació de les instal·lacions de plantes de purins i pels passos donats per a l’ordenament del servei de proveïment de l’aigua a la província.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari