Martí enalteix la labor de les bombers forestals per a donar una resposta ràpida enfront dels incendis a Castelló

Martí enalteix la labor de les bombers forestals per a donar una resposta ràpida enfront dels incendis a Castelló
12/06/2020 -

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha posat hui en valor el treball que realitzen les unitats de bombers forestals que, de manera coordinada, impulsen la institució provincial i la Generalitat Valenciana. Martí, que ha visitat aquest matí el parc d’Eslida al costat del diputat provincial de Bombers, Abel Ibáñez, ha destacat la “històrica aposta de la Diputació per donar una resposta ràpida i àgil enfront dels incendis, una cosa en la qual sens dubte aquesta casa ha sigut una de les pioneres a nivell estatal a l’hora de dotar-li dels millors recursos tècnics i humans”.

El Consorci Provincial de Bombers de Castelló (CPBC) gestiona en l’actualitat 15 parcs forestals, de les quals 12 són propietat de la Diputació (Morella, Ballestar, Sant Mateu, Castellfort, Alcalà de Xivert, Vistabella, Villahermosa del Río, Ayódar, Montán, Eslida, Barracas, i Jérica) i 3 dels ajuntaments de Benlloch, Cabanes i Segorbe. A ells s’uneixen de juny a desembre tres més de reforç, situats a Altura, Onda i Llucena, per la qual cosa en total són 18 els parcs operatius a l’estiu “per a atendre una orografia complicada, amb més de 400.000 hectàrees forestals i muntanyes que arriben als 1.800 metres”, destaca José Martí.

El president de la Diputació ha subratllat que “tenim la fortuna d’estar en una de les províncies més muntanyenques d’Espanya, amb el que això suposa de la calitat dels nostres recursos naturals , però això suposa haver de disposar dels millors mitjans per a atendre les emergències de manera eficaç”. José Martí ressalta que “la Diputació ha fet sempre una gran aposta pel Consorci, que ha sigut capaç d’agarrar múscul, com constata la posada en marxa de parcs forestals com en el que ens trobem hui”.

José Martí, a més, incideix en la “importància de treballar de la mà de la Generalitat, perquè puc dir ben alt que funciona de manera efectiva i només des de la suma del treball de les dues institucions podrem donar una resposta àgil al problema del foc en les nostres muntanyes”.

Els Incendis Forestals són una de les emergències que requereixen una major mobilització de mitjans i un engranatge de logística, coordinació i comandament més complex. El CPBC disposa d’una estructura perfectament organitzada per a fer front a aquestes emergències a través de la seua Secció Forestal, encarregada de gestionar l’operatiu i coordinar tots els mitjans, tant els propis del Consorci, com de la Generalitat o de qualsevol de les agències externes que puguen ser mobilitzades.

Els mitjans i sistemàtiques d’actuació estan contínuament adaptant-se a la realitat forestal de la província, una realitat marcada pel clima mediterrani i els efectes del canvi climàtic, l’abandó de les terres de cultiu, i l’augment d’habitatges i d’activitat humana en les denominades àrees d’interfície urbana-forestal. Tot això fa que els incendis forestals siguen una de les emergències probables més complexes a la nostra província.

La Generalitat Valenciana ostenta la competència en matèria d’extinció d’Incendis Forestals en tota la Comunitat Valenciana. A la província de Castelló, des de 1994 existeix entre l’administració autonòmica i el CPBC l’Encàrrec de Gestió dels Mitjans Forestals, per la qual el Consorci Provincial de Bombers de Castelló assumeix la gestió dels mitjans humans i materials en la lluita contra incendis forestals a la província de Castelló.

El CPBC també disposa tres avions d’extinció i d’una base aèria a Castelló, dotada d’helicòpter i d’una de les dues unitats de Bombers Forestals Helitransportades que la Generalitat té assignades al onsorci Provincial de Bombers. La segona unitat està situada en instal·lacions pròpies de Generalitat en la localitat de Tírig.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari