La Vall d'Uixó celebra el Mărțișor, festa tradicional dels països balcànics

La Vall d'Uixó celebra el Mărțișor, festa tradicional dels països balcànics
03/03/2020 -

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó, en col·laboració amb les associacions Abid Han Asparuh i Cívica Romanesa, celebren el dijous 5 de març el Mărțișor o Mártenitsa, festivitat tradicional de Romania, Bulgaria i altres països balcànics. L’acte tindrà lloc en el Centre d’Esplai la Moleta, a les 17.30 hores, i en ell s’explicarà en què consisteix aquesta festa. A més, també s’adornarà un arbre perquè el veïnat descobrisca més sobre aquesta tradició.

La regidora de Serveis Socials, Marian Artero, ha assenyalat que és important conéixer altres cultures i comprendre les tradicions d’altres països “de la mateixa manera que les persones provinents d’altres llocs coneixen els nostres costums”. Aquesta és una de les accions que replega el Pla Municipal d’Integració i Convivència per a promoure la interculturalitat.

“Es tracta d’una festivitat molt antiga que celebra l’arribada de la primavera i en la qual s’intercanvia un regal, anomenat mărţişoare o martenitsi, confeccionat amb dos fils de llana o cotó de color roig i blanc que simbolitzen la fortuna i el benestar”, explica el president de l’Associació Cívica Romanesa, Marius Pop, qui assenyala que aquest adorn es porta durant el mes de març i que, segons la zona, la festa acaba d’una manera o altra. En el cas de Romania, l’adorn es penja en un arbre en la segona o tercera setmana de març.

D’altra banda, la presidenta de l’associació búlgara Abid Han Asparuh, Yordanka Danova, ha afegit que el Mărțișor és una festa pagana de la qual no es coneix l’origen exacte i que, en algunes cultures balcàniques, representa al Déu de la fertilitat i la vegetació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari