La Vall d'Uixó aposta per l'estudi científic i tècnic de les Coves de Sant Josep

La Vall d'Uixó aposta per l'estudi científic i tècnic de les Coves de Sant Josep
25/05/2022 -

Estudiar integralment els Coves de Sant Josep, des d’un punt de vista científic i tècnic. Eixe és l’objectiu del conveni que aquest matí han subscrit l’Ajuntament de la Vall d’Uixó i l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME), gràcies al qual es pretén investigar i conéixer amb precisió la dinàmica natural de la cova per a mantenir-la en bon estat de conservació i preservar-la per a les generacions futures.

El conveni l’han signat el conseller delegat d’Emsevall i regidor de Turisme, Jorge García, i el cap de la Unitat de l’IGME i del CSIC a les Illes Balears, Pedro Robledo. L’IGME és l’organisme de referència a Espanya en l’estudi científic del món subterrani i la geologia i aquesta col·laboració permetrà donar resposta a moltes incògnites que encara hi ha sobre els Coves de Sant Josep i que són bàsiques per al seu futur.

En aquest sentit, García ha destacat que “no volem ser només una administració que explota turísticament una cavitat natural, sinó apostar per la ciència, la investigació, el respecte i la conservació”. De fet, en els últims anys s’han realitzat exploracions espeleològiques “i era necessari ampliar els coneixements que tenim sobre els Coves de Sant Josep, per al que ara comptarem amb els majors experts científics del país”.

Per part seua, Robledo ha assenyalat que “apostar per la ciència hui dia és ser molt valenta” i que, després de diversos anys de col·laboració entre l’Ajuntament de la Vall d’Uixó i l’IGME, aquest conveni “ens dona un marc jurídic i articula un instrument de treball a partir del qual estudiarem aquest monument natural com mereix, perquè és part del patrimoni geològic d’Espanya i volem que estiga en el mapa mundial de coves”.

En concret, l’acord permetrà l’estudi i seguiment dels paràmetres ambientals i microclimàtics dels Coves de Sant Josep i avaluaran les variacions temporals d’indicadors de l’impacte del canvi climàtic, com la temperatura, humitat o CO₂. Per a això s’està ultimant la instal·lació i posada en marxa d’estacions de control remotes en diferents parts de la cavitat per a recollir dades i monitorar-los.

També es realitzarà una anàlisi hidrogeològic dels polsos hidràulics i les condicions hidroquímiques de l’aigua; es determinarà si caben figures de protecció legal, s’assessorarà en la gestió del patrimoni geoambiental i es mantindran relacions de col·laboració per a millorar la projecció internacional de la cova amb organismes com ACTE, ISCA, UIS i UNESCO. Finalment, es farà un treball conjunt de difusió i divulgació dels resultats obtinguts regularment, perquè la societat en general puga conéixer de prop un medi natural únic en el món com són els Coves de Sant Josep.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari