La Vall d'Uixó presenta el projecte de restauració de la Torre de Benissahat

La Vall d'Uixó presenta el projecte de restauració de la Torre de Benissahat
04/09/2021 -

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó va presentar ahir el projecte de restauració de la Torre de Benissahat per a adequar-lo com a centre d’interpretació. En un acte públic celebrat en la plaça de l’Assumpció, al qual van assistir 120 persones seguint el protocol de prevenció de la Covid-19, es va donar a conéixer la proposta d’intervenció per a posar en valor aquesta construcció catalogada com Bé d’Interés Cultural (BIC).

L’alcaldessa, Tania Baños, va agrair als propietaris “la seua predisposició per a arribar a un acord de compra perquè la torre passe a ser del poble”. Una vegada ja s’ha signat el compromís d’adquisició, l’Ajuntament opta a una subvenció de 500.000 euros del Pla Conviure de la Generalitat Valenciana per a procedir a la seua rehabilitació.

L’objectiu d’aquesta actuació és restaurar i posar en valor la Torre de Benissahat amb la finalitat de millorar l’estat de conservació actual de l’edifici i la seua habilitació per a albergar un espai sociocultural d’interpretació de la història de la Vall d’Uixó. Per a això es milloraran les condicions d’estabilitat i de conservació dels elements constructius i compositius que formen el monument per a assegurar la seua preservació.

També es garantirà l’accessibilitat (accessos i banys adaptats i instal·lació d’ascensor) i es millorarà la visibilització de la torre des de la plaça. L’alcaldessa va transmetre “la necessitat de la seua recuperació, especialment en relació amb la resta del llegat arquitectònic de la població per a la reactivació social, cultural i econòmica de la zona”, ja que es convertirà en un recurs turístic més de la ciutat.

Baños va destacar que “durant molts anys s’ha perdut patrimoni que era dels vallers i valleres”, per la qual cosa amb la recuperació d’aquesta torre “complim amb el compromís de cuidar els nostres béns patrimonials i d’acostar-los a les persones, perquè el seu coneixement és la millor manera d’assegurar la seua conservació”.

La Torre de Benissahat és un dels pocs vestigis arquitectònics que han arribat als nostres dies de l’antiga alqueria de Benissahat. Aquesta alqueria formava part de la xarxa de sis alqueries musulmanes situades al llarg de la séquia i que configuren l’origen del nucli urbà de la Vall d’Uixó. Amb la seua adquisició i restauració es continua donant forma al relat turístic del Camí de l’Aigua, que parteix dels Coves de Sant Josep.

El pla d’usos per al seu futur és precisament el de punt d’informació turística en el nucli urbà, espai sociocultural i d’interpretació de la història local i una zona vinculada al museu arqueològic. Així, hi haurà diverses sales amb informació interpretativa del Camí de l’Aigua, els vestigis d’estructures defensives i militars (Castell d’Uixó, torres, alqueries fortificades…) i el patrimoni immaterial associat a les tradicions culturals i llegendes.

En l’acte també va intervenir l’arqueòloga i directora del museu arqueològic, Maria Luisa Rovira, i Pasqual Herrero del Fabricant d’Espheras Coop V., que ha realitzat el projecte. Per a finalitzar, la Núria Garcia Bonilla va sorprendre el públic amb un concert de violí elèctric acompanyat de projeccions sobre el Campanar de l’Assumpció.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari