La Vall d'Uixó rep en dipòsit una espasa única del segle XIV

La Vall d'Uixó rep en dipòsit una espasa única del segle XIV
15/09/2021 -

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó ha rebut en depòsit una espasa del segle XIV trobada al Castell d’Aín, després que l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVACOR) l’haja restaurada. En la recepció han sigut presents l’alcaldessa de la Vall d’Uixó, Tania Baños, l’alcalde d’Aín, Javier Sorribes, la directora de l’IVACOR, Gemma Contreras, i l’arqueòleg que va fer la troballa, Vicente Vivó.

Es tracta d’una espasa d’acer, amb fils de plata com a decoració i volanderes de coure per a subjectar una empunyadura, que probablement va ser de fusta. La peça forma part del patrimoni de la Generalitat Valenciana, però des de hui estarà custodiada en el Museu Arqueològic de la Vall d’Uixó, concretament en una vitrina de seguretat en el hall.

L’alcaldessa ha assenyalat que és “una bona notícia que puguem guardar, protegir i cuidar aquesta espasa fins que Aín puga acollir-la”. Qualsevol persona interessada a veure-la pot contactar amb el Museu Arqueològic en horari de demà. A més durant el curs s’organitzaran visites per als col·legis i amb associacions o entitats, encara que s’està estudiant la possibilitat que puga exposar-se temporalment en un espai més accessible.

L’espasa va ser trobada en les excavacions del Castell d’Aín en 2018 i és única a la província de Castelló i pràcticament en tota la Comunitat Valenciana, ja que es troba quasi sencera i en bon estat. És una espasa de fulla recta de doble tall, de 93 centímetres de longitud, 13 centímetres d’amplària en la seua creu i 711 grams de pes.

Per a la Vall d’Uixó “és un privilegi poder tindre-la en depòsit i mostrar-la per a contribuir també a contar la història dels municipis del nostre al voltant”, ha assegurat Baños. De fet, des de 2015 el govern municipal “s’ha esforçat per posar en valor el nostre patrimoni, amb les visites, la restauració de les fonts i, recentment, amb la compra de la Torre de Benissahat”. Precisament amb la seua rehabilitació, la ciutat comptarà amb un espai adscrit al Museu Arqueològic per a poder exposar aquestes peces al públic.

L’espasa del Castell d’Aín també es digitalitzarà en breu per a incloure-la en el projecte de Museu en Marxa, que és interactiu i pot visitar-se a través de la web http://memlavallduixo.es/.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari