La Vall d'Uixó rebrà 70.000 euros de la Generalitat per a reforçar l'oficina d'habitatge

La Vall d'Uixó rebrà 70.000 euros de la Generalitat per a reforçar l'oficina d'habitatge
05/11/2020 -

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó ha signat dos convenis amb la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica per a millorar l’accés a l’habitatge i “fer efectiu el dret a un habitatge digne a la nostra ciutat”, tal com ha explicat la regidora de l’àrea, Carmen García. Per a això, s’adherirà al projecte pilot de la Xarxa Xaloc i tindrà drets de tanteig i retracte en l’adquisició d’habitatges.

Així, la Conselleria subvencionarà amb 70.000 euros anuals la implantació de la Xarxa Xaloc en l’Oficina Municipal d’Habitatge, que es convertirà en “una finestra única en la qual es gestione tot el referent en matèria d’habitatge”, com els tràmits d’ajudes de la Generalitat Valenciana i Govern d’Espanya (lloguer, emergència residencial, rehabilitació, etc).

A més reforçarà serveis que ja estan en marxa actualment a la Vall d’Uixó, com la mediació hipotecària que es va iniciar en 2015 per a intervenir amb entitats financeres i particulars “per a evitar els desnonaments sense alternativa residencial”, ha assenyalat García. També la Xarxa Lloga (Xarxa Lloga), les ajudes municipals com ‘La Vall més bonica’ per a rehabilitació de façanes i la col·laboració amb l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVHA) per a ser el contacte entre els veïns i la Conselleria.

Com a novetat, l’edil ha destacat que la signatura d’aquest conveni permetrà impulsar l’Observatori d’Habitatge Local “per a crear un registre d’habitatges buits” i de “demandants i oferents d’habitatge en règim de compra i de lloguer”.

DRETS DE TANTEIG I RETRACTE

D’altra banda el conveni de cessió dels drets de tanteig i retracte, regulats pel Decret del 5 de juny de 2020 “significarà que l’Ajuntament tinga dret d’adquirir preferentment habitatges protegits, habitatges adquirits per entitats finançares per dació en pagament o execució hipotecària o habitatges en edificis que continguen més de cinc habitatges en aquestes situacions”, ha assenyalat García.

En aquest sentit, ha incidit en què aquesta preferència de l’administració pública “sobre els fons voltor, ens dóna una possibilitat important de col·laborar amb la Conselleria per a anar adquirint habitatge per a posar-la a la disposició de la ciutadania per a lloguer social o per a l’emancipació dels joves”.

Aquesta és una fórmula pionera en la Comunitat Valenciana, per la qual cosa la regidora ha considerat que “anem fent passos perquè l’habitatge deixe de ser una mercaderia i siga un dret efectiu”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari