L'Alcora fa vibrar Fitur amb la recreació de la Rompida de l'Hora

L'Alcora fa vibrar Fitur amb la recreació de la Rompida de l'Hora
25/01/2020 -

Els tambors i bombos de l’Alcora han sonat hui amb força a Fitur, acaparant l’atenció del públic assistent, amb la recreació de la Rompida de l’Hora. Un acte que cada any organitza amb gran èxit la Germandat del Santíssim Crist del Calvari i que s’ha constituït com el més atraient de la Setmana Santa de l’Alcora.

Així, una representació de l’associació cultural “l’Alcora Tambor”, que aglutina a tots els tamboriners de la localitat, ha recreat i fet sentir als presents l’emoció que es viu a l’Alcora cada Divendres Sant, a les 12 hores, quan al voltant d’un miler de tambors i bombos es reuneixen en la plaça d’Espanya, simulant amb redoblaments els trastorns i el cataclisme que va patir la terra quan Crist va morir.

L’alcalde de la localitat, Samuel Falomir, i la regidora de Turisme, Ana Huguet, presents en la fira, han destacat l’orgull que suposa la Rompida per a l’Alcora “un acte emotiu, especial i pioner en tota la Comunitat Valenciana” que, a més, des de l’any passat, és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. “La Rompida ha portat el nom de l’Alcora pel cap alt”, han manifestat.

A més de la declaració de la Unesco, compta també amb altres importants distincions com són la de Festa d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana i Bé d’Interés Cultural.

La Rompida de l’Hora i els tambors de l’Alcora

És un acte impulsat i organitzat cada any, des que es va iniciar en 1991, per la Germandat del Santíssim Crist del Calvari. Una germandat que va ser creada l’any 1976 per uns entusiastes joves estudiants i que ja en els seus primers anys de marxa va revitalitzar la Setmana Santa alcorina.

En 1981 va nàixer la seua Secció Interna de Tambors, un grup que, a poc a poc, va anar consolidant-se i agafant fama fins a arribar a formar part de ple dret en el Consorci Nacional dels Pobles del Tambor d’Espanya, un privilegi que molt pocs pobles ostenten. I és que cal no oblidar que l’Alcora ha sigut el motor dels tambors a la província de Castelló.

Cada Divendres Sant, a les 12 hores, l’Alcora vibra amb el so del tambor i el bombo, quan centenars de tambors es reuneixen en la Plaça d’Espanya, esquinçant el cel alcorí, simulant amb redoblaments els trastorns i el cataclisme que va patir la terra quan Crist va morir.

El dolor del Divendres Sant comença a notar-se ja a l’Alcora poc abans del migdia. Després del Viacrucis en la Parròquia, la Plaça d’Espanya es va omplint a poc a poc i en silenci. És un acte obert, ja que pot participar tota aquella persona que ho desitge, portant túnica i tambor o bombo. A més, cada any, una personalitat del món polític o social és convidada per a iniciar la Rompida.

A l’Alcora existeixen quatre confraries: La Germandat del Sant Sepulcre, la Confraria del Nazareno, la Confraria de la Verge dels Dolors i la del Santíssim Crist del Calvari.

En la Rompida de l’Hora, els membres de les diferents confraries participants s’entremesclen els uns amb els altres sense cap distinció simbolitzant una vertadera unió i agermanament entre tots els tamboriners.

Cada any, la Setmana Santa alcorina té més adeptes i en això té molt a veure l’aportació dels tambors.
Peça clau en el desenvolupament del tambor en la capital de l’Alcalatén està sent la creació en 2004 de l’Associació Cultural ‘l’Alcora Tambor’. Aquesta associació aglutina a tots els tamboriners de la localitat sota un sol so i estendard que és el tambor.

És l’encarregada de representar a la localitat en tots els actes que es realitzen en el món del tambor tant en la Provincial com Nacional. Aquest grup de joves entusiastes treballa tot l’any per a crear nous tocs i perfeccionar la tècnica del toc del tambor en un poble que, encara que no té gran tradició tamborinera, ha sabut fer-se un buit entre els grans pobles amb tradició a base de treball, il·lusió i entusiasme.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari