52 fogueres il·luminaran l'Alcora en les festes de Sant Antoni 2023

Aquest dissabte, alcorins i alcorines tornaran a celebrar la ‘matxà’ Recua Arriera, un dels actes més emblemàtics de la festa

52 fogueres il·luminaran l'Alcora en les festes de Sant Antoni 2023

Aquest dissabte, 14 de gener, l’Alcora s’il·luminarà amb les 52 fogueres dels barris del municipi per a celebrar les festes de Sant Antoni 2023. Una tradició molt especial en la localitat en la qual, a més de la tradicional benedicció dels animals, també es podrà gaudir d’actes tan singulars com la ‘matxà’ amb la Rècua Arriera.

Així ho ha avançat Ana Huguet, regidora de Cultura de l’Alcora, que ha explicat que la programació recupera la normalitat, deixant arrere les restriccions d’aforament en els actes que marcaven les autoritats sanitàries per la pandèmia de la COVID-19.

El dissabte, la programació arrancarà a les 13.00 hores amb la benedicció dels ‘prims’, un total de 7.500 xicotetes coques fetes amb farina, sucre, aiguardent i oli d’oliva, que s’entregaran a la vesprada, a les 20.30 hores, en la plaça de l’Ajuntament.

A les 18.30 hores serà la tradicional benedicció dels animals en la plaça de l’Església, amb el clamorós ‘Vítol a Sant Antoni’ per a demanar protecció i clemència sol·lícita per a animals i genets.

En aquest sentit, juntament amb la resta dels animals, es farà la desfilada de la matxà Rècua Arriera. Es tracta d’una tradició local que rememora la secular rècua, que en el segle XVIII s’encarregava de transportar les peces ceràmiques de la Real Fàbrica del Comte d’Aranda per tota la geografia espanyola. Una tradició de tal magnitud que fins i tot Goya la va immortalitzar en el seu quadre El Cacharrero, exposat en el Museu del Prado de Madrid.

Després de la matxà Rècua Arriera, els veïns i veïnes de l’Alcora, així com visitants, encendran 52 fogueres en els barris alcorins, que seran visitades per la comitiva oficial després de la benedicció dels animals. Aquest és precisament un altre dels elements que fan més especial la festivitat de Sant Antoni a l’Alcora, ja que habitualment es construeix una única foguera en els municipis.

A les 00.00 hores continuarà la festa amb la discomòbil Disc Night Party en la Pista Jardí, a càrrec de DS Events.

L’Ajuntament de l’Alcora ha destacat que les pedanies d’Araia i la Foia de l’Alcalatén també celebraran la festa de Sant Antoni.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari