L'Alcora prepara la tornada de la Festa del Rotllo

Se celebrarà el dilluns de Pasqua, dia 18 d’abril i l’Ajuntament ha encarregat 8.100 rotllos, que es repartiran a l’església parroquial

L'Alcora prepara la tornada de la Festa del Rotllo
15/03/2022 -

L’Ajuntament de l’Alcora està bolcat en l’organització d’una les celebracions més emblemàtiques i populars de la localitat, la Festa del Rotllo, declarada d’Interés Turístic Provincial en 2009.

Després de dos anys d’aturada a causa de la pandèmia, el pròxim 18 d’abril, dilluns de Pasqua, la capital de l’Alcalatén tornarà a vestir-se de festa per a reviure l’ancestral tradició amb la romeria a Sant Cristòfor i el repartiment de rotllos com a actes principals.

La tradició popular marca l’inici d’aquesta romeria a mitjan segle XVIII quan una terrible sequera assolava els cultius de l’Alcora. Davant aquesta situació, el Consell Municipal va determinar enviar una romeria de xiquets de fins a set anys d’edat a l’ermita de Sant Cristòfor perquè, des d’allí, feren arribar les seues súpliques a Déu, demanant compassió i clemència per a un poble assedegat. Al cap d’uns dies, una formidable pluja va regar els camps, salvant les collites, i els veïns van descobrir un riquíssim brollador d’aigua, la Font Nova.

Actualment, la Festa del Rotllo rememora aquest fet. La “Romeria del Rotllo o d’Infants”, que discorre des de l’església parroquial fins a l’ermita de Sant Cristòfor, va seguida de tots aquells que desitgen participar. Als romers se’ls obsequia amb una cinta commemorativa de la festa i un rotllet de massa de farina, miniatura del qual dona nom a la celebració.

Arribats a l’ermita se celebra una missa i, a continuació, es duu a terme un esmorzar en els limítrofs de l’ermitori en el qual són típiques les truites d’espàrrecs o alls tendres i la tradicional bonica. Els jocs infantils i les parades completen l’estada a la muntanya.

Quan finalitzen els actes en Sant Cristòfor, els romers baixen al poble. A l’arribada a la porta del Calvari els esperen les autoritats, acompanyades de la reina i les dames, la banda de música, la ‘Colla de Gegants i Cabuts’ i els ‘angelets’, xiquets menors de tres anys que són vestits per a l’ocasió amb túnica, capa, aletes de colom i corona, representant la innocència dels més xicotets. Junts es dirigeixen fins a la parròquia on es procedeix al repartiment dels rotllos, beneïts el dia anterior.

Per a enguany, l’Ajuntament ha encarregat 8.100 rotllos. A més dels actes tradicionals, a la vesprada, a les 19.30 hores, l’orquestra Avalanxa amenitzarà la festa en la plaça Espanya.

Fe, tradició, música, alegria, colorit… un dia per a viure l’essència d’una festa original i gaudir d’un ambient obert i acollidor.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari