L'Alcora es prepara per a reviure la Romeria del Rotllo, on xiquets i xiquetes són protagonistes
Després de la suspensió en 2020 i 2021 per la pandèmia de la COVID-29, Dilluns de Pasqua torna a celebrar-se aquesta tradició única

Els xiquets i xiquetes de l’Alcora esperen amb més il·lusió que mai reviure una romeria que és única, precisament, perquè són ells i elles les protagonistes: la Romeria de la Festa del Rotllo de l’Alcora 2022. Una tradició ancestral declarada d’Interés Turístic Provincial que tornarà a celebrar-se aquest Dilluns de Pasqua, 18 d’abril, després de suspendre’s en 2020 i 2021 per la pandèmia de la COVID-19.
Així ho ha confirmat l’Ajuntament de l’Alcora, que mantindrà el desenvolupament habitual d’aquesta festa, una dels més importants per al municipi juntament amb les Festes del Crist. Per a enguany, es repartiran 8.100 rotllos entre els i les participants de la romeria.
En concret, dilluns que ve, a les 08.00 hores, es realitzarà el repartiment dels tradicionals ‘rotllets’, cintes i polseres de la Festa del Rotllo en la Plaça de l’Església. A les 09.00 hores, des de la parròquia, eixirà la Romeria d’Infants fins a l’Ermita de Sant Cristòfor, on es realitzarà una missa. Precisament els més xicotets seran els qui encapçalen aquest recorregut popular acompanyats de dolçaina i tabal i seguits de veïns, veïnes i visitants de tota la província, que participen activament en aquesta festa.
En arribar a l’ermitori, després de la missa, es gaudeix d’un esmorzar en el qual són típiques les truites d’espàrrecs i alls tendres i la tradicional mona de Pasqua amb dos ous. Així mateix, hi ha parades ambulants i atraccions.
Així, a les 12.00 hores, descendirà la Romeria cap al poble i, a l’arribada a la porta del Calvari, rebran a la multitud autoritats, reina i dames de les festes, la banda de música, la Colla de Gegants i Cabuts i els ‘angelets’, xiquets menors de 3 anys que representen la innocència vestits amb túnica, capa, aletes de colom i corona, com si foren àngels. Aquests s’uniran a la resta per a eixir cap a l’Església Parroquial, on es repartiran els rotllos, beneïts el diumenge.
Per a continuar amb la festa, a la vesprada, els bars i pubs de l’Alcora organitzen diferents activitats, i a les 19.30 hores, l’Orquestra Avalanxa se’n pujarà a l’escenari en la Plaça Espanya.
Origen de la Festa del Rotllo de l’Alcora
La Festa del Rotllo de l’Alcora i la seua Romeria d’Infants té origen, segons la tradició popular, a mitjan segle XVIII, quan una terrible sequera assolava els cultius de la capital de l’Alcalatén. Com les oracions no van ser suficients per a canviar la voluntat divina, el Consell Municipal va decidir enviar una romeria de xiquets de fins a set anys a l’ermita de Sant Cristòfor perquè, des d’allí, feren arribar les seues súpliques a Déu, demanant compassió i clemència per a un poble assedegat.
Al cap d’uns dies, la pluja va regar els camps, salvant les collites, i els veïns i veïnes van descobrir un riquíssim brollador d’aigua, la Font Nova. En agraïment, una veïna va donar al poble uns sacs de farina, amb els quals es van elaborar uns rotllos amb llavors que es van repartir entre tots els xiquets, com es recorda ara amb l’inici d’aquesta festa cada Dilluns de Pasqua.
La Romeria d’Infants, única a Espanya precisament perquè els xiquets i xiquetes són els seus protagonistes, està presidida per una creu, seguida dels alumnes, els xiquets i les autoritats religioses que porten la relíquia de Sant Cristòfor des de l’església parroquial (279 m.) fins al cim de l’ermitori de Sant Cristòfor (429 m), en un itinerari de poc més d’un quilòmetre en el qual se salva un desnivell de 150 m.
Aquest dia, l’Alcora quadruplica la seua població amb l’arribada de gent de tota la comarca i de la resta de la província, que des de temps ancestrals han buscat els favors que el Sant ofereix a aquells que compleixen amb la tradició, com és guardar el primer per a no morir de desgràcia.
Aquesta tradició única que reuneix cada any almenys a 2.000 persones entre veïns, veïnes i visitants de tota la província, va ser declarada festa d’Interés Turístic Provincial en 2009.
No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?
Escriu el teu comentari