L'Alcora presenta en Fitur el castell de l'Alcalatén com un emblema “amb passat, present i molt futur”

L'Alcora presenta en Fitur el castell de l'Alcalatén com un emblema “amb passat, present i molt futur”
20/01/2023 -

Probablement d’origen almohade (segle XII) i situat en la muntanya de Sant Salvador, el Castell de l’Alcalatén és un reflex de la rica història que atresora la comarca a la qual dona nom. Jaume I va atorgar la fortalesa i el títol de baró al cavaller aragonés Ximén d’Urrea, en 1233, després de la conquesta de la plaça de Borriana.

Es tracta, doncs, de tot un emblema, en el qual l’Ajuntament de l’Alcora està bolcat. Així ho ha explicat l’alcalde, Samuel Falomir, en la presentació que ha realitzat en l’estand de Castelló de Fitur. “La finalitat és rehabilitar-ho, posar-ho en valor i enaltir-ho com el que és, una vertadera joia patrimonial amb molt de futur”.

L’última actuació, realitzada en 2022, ha consistit en la rehabilitació de l’alcazaba del castell, “un projecte que ha servit per a millorar considerablement el monument”.

L’alcalde alcorí ha recordat que l’actuació, amb un pressupost d’adjudicació de 227.483,21 euros, ha comptat amb una destacada ajuda -el 75% del total- del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, inclosa en el programa 1,5% Cultural.

“La meta que ens havíem proposat era culminar la restauració del castell, de manera que s’ha excavat per complet l’alcazaba i s’ha restaurat el tram d’avantmuralla que quedava encara pendent, així com els murs que romanen en peus i altres estructures visibles actualment”.

A més -ha continuat Falomir- “s’ha creat un itinerari de visita, que envolta al castell, i una passarel·la que facilita l’accés fins a la part més alta, ja que, fins ara, era molt complicat accedir a aquesta”.

L’Ajuntament, immediatament després de culminar els treballs, va programar unes visites guiades, que van comptar amb una elevada participació, “mostra del gran interés que suscita el castell entre la població”. El primer edil ha destacat que la finalitat de l’Ajuntament és continuar impulsant aquest tipus d’iniciatives.

Creació d’una gran àrea recreativa

Per a fer “encara més atractiva la visita”, l’Ajuntament comprarà aquest any 3 parcel·les amb una extensió total de 80.500 m² de terreny en els voltants del castell.

Segons ha explicat l’alcalde, l’objectiu és crear en un futur una gran àrea recreativa en plena naturalesa, en la línia del paratge de Sant Vicent, amb berenadors, zona infantil, etc., “una iniciativa que servirà per a enriquir l’experiència i que veïns i visitants puguen gaudir del castell i d’aquest paisatge privilegiat que tenim a la comarca de l’Alcalatén”.

Així mateix, ha assenyalat que “pels voltants discorren algunes rutes senyalitzades de petit i mitjà recorregut, per la qual cosa la visita es pot organitzar com a part d’una excursió pel terme municipal”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari