L'Alcora promociona la seua oferta de turisme industrial amb la Reial Fàbrica com a protagonista en Fitur

La ruta urbana i la ruta natural del patrimoni industrial, altres recursos destacats

L'Alcora promociona la seua oferta de turisme industrial amb la Reial Fàbrica com a protagonista en Fitur
20/01/2022 -

L’Alcora i molt especialment la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda està present en Fitur 2022. L’Ajuntament ha celebrat aquesta vesprada una roda de premsa per a presentar la seua oferta de turisme industrial, que té a la que va ser la primera indústria ceràmica espanyola com a protagonista.

Des de 2016, el consistori està immers en la recuperació d’aquesta emblemàtica manufactura, fundada en 1727, que és considerada com l’origen de la millor ceràmica europea del segle XIII i és, a més, la precursora del sector de paviments i revestiments ceràmics de la província de Castelló.

En 2021 es va obrir al públic el primer espai restaurat, condicionat, i equipat de la Reial Fàbrica, la Nau dels Forns. “Es tracta d’un conjunt extraordinari des del punt de vista patrimonial per la seua monumentalitat i cronologia (construïts entre 1798 i 1805 i en ús fins a principis de la dècada de 1970) i també des del punt de vista turístic, ja que la nau en la qual s’inclouen, de més de 200 m² de superfície útil, constitueix el primer espai en l’ambiciós projecte de recuperació i posada en valor de la manufactura comtal”, ha destacat l’alcalde, Samuel Falomir.

Cal ressaltar que aquest espai és també zona d’acolliment de visitants, centre d’interpretació de la fàbrica i punt d’inici de les diferents rutes turístiques que giren entorn del patrimoni industrial.

“Es tracta d’un projecte que està començant la seua marxa com a recurs turístic”, però, tal com ressalta l’alcalde, “té un gran potencial, per la qual cosa, a poc a poc, s’anirà consolidant com un espai de gran rellevància i a tindre molt en compte també des del punt de vista turístic”.

Recursos turístics i patrimonials

Falomir ha recordat que, dins del projecte de recuperació i posada en valor de la Reial Fàbrica, i com a eina per a la seua contextualització, l’Ajuntament ha posat en marxa una sèrie d’iniciatives, recursos turístics i patrimonials, que posen en relleu el patrimoni relacionat amb la ceràmica i la fàbrica i que es troba dispers en tot el terme municipal.

En 2017, amb la col·laboració de Turisme Generalitat Valenciana, es va senyalitzar la Ruta Urbana del Patrimoni Industrial: 10 punts informatius situats en espais del nucli urbà de l’Alcora on s’explica l’impacte de la ceràmica en la localitat en l’àmbit històric, urbanístic, artesanal, industrial, tecnològic, comercial, demogràfic, etc.

Entre 2018 i 2019, també amb l’ajuda de Turisme Generalitat Valenciana, es va completar la Ruta Natural del Patrimoni Industrial, de recorregut circular, que compta amb més de 30 panells explicatius i que discorre pels 2 marges del riu de l’Alcora, amb inici i final en la Reial Fàbrica amb enllaços amb els PR locals i amb rutes de termes veïns, com la Ruta Natural de l’Aigua de Figueroles, que al seu torn enllaça amb el Camí Natural Ruta dels Molins d’Aigua de Llucena, generant així un itinerari de prop de 30 km de longitud al llarg del riu Llucena, on s’integren molts elements del patrimoni industrial, natural i etnològic d’interés turístic.

En paraules de Falomir: “L’Alcora té un gran potencial i estem treballant per a recuperar i posar en valor els recursos disponibles i transformar-los en productes turístics dinàmics que generen ocupació i riquesa en l’entorn local i comarcal”.

Rehabilitació i valorització de la zona fundacional, pròxim pas en la recuperació de la Reial Fàbrica

L’Ajuntament de l’Alcora està treballant en el pròxim projecte emmarcat dins de la recuperació de la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d’Aranda. Es tracta de la rehabilitació i valorització de la zona fundacional.

L’actuació compta amb una subvenció del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana d’1,3 milions d’euros a través del programa 1,5% Cultural, la qual cosa suposa el 75% del pressupost total, que ascendeix a 1,9 milions d’euros.

La zona fundacional de la Real Fàbrica és la més sensible del conjunt, en tractar-se de la zona de major antiguitat, amb revestiments i pintures històriques, i requereix d’una actuació de rehabilitació integral per a convertir l’edifici en un espai visitable, d’ús sociocultural i de projecció nacional i fins i tot internacional, donat el seu paper preeminent en la història de la ceràmica espanyola.

La intervenció en la zona fundacional forma part del conjunt d’actuacions que l’Ajuntament té previst realitzar amb l’objectiu de poder recuperar completament el conjunt de la Reial Fàbrica perquè siga un gran centre cultural entorn de la ceràmica, tant des del punt de vista de la seua història, la seua producció i interpretació.

Segons el Pla Director, es proposa que la zona objecte del projecte siga un espai expositiu i d’interpretació de la Reial Fàbrica i de la indústria ceràmica. Així, amb aquesta actuació, es pretén recuperar l’espai original de la nau fundacional i el seu pati, mitjançant una intervenció de rehabilitació integral, amb eliminació d’elements impropis, i restablint la connexió original amb l’edifici d’habitatges. A més, es planteja traure a la llum el soterrani que existeix sota la nau fundacional pati aquest (actualment emplenat i tancat).

L’actuació inclou la rehabilitació de la façana de l’Avinguda Castelló amb recuperació dels buits originals (previ estudi arqueològic de la façana), per a mostrar la imatge original.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari