L'Alcora ‘es trenca’; els tambors i bombos ressonen amb força en la volta de la Rompida de l'Hora a la plaça Espanya

L’actor Víctor Palmero ha sigut l’encarregat de donar els primers tocs com a ‘Trencador d’Honor 2022’

L'Alcora ‘es trenca’; els tambors i bombos ressonen amb força en la volta de la Rompida de l'Hora a la plaça Espanya
15/04/2022 -

Centenars de tambors i bombos han fet retrunyir aquest Divendres Sant l’Alcora en la tornada a la normalitat de la Rompida de l’Hora. Encara que mai ha deixat de sonar, perquè les dues últimes edicions, malgrat la pandèmia, es va celebrar ‘des del balcó’, hui l’ha fet de nou en tota la seua esplendor des de l’emblemàtica plaça Espanya.

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, el president de la Diputació, José Martí, la subdelegada del Govern, Soledad Ten, i les diputades provincials Ruth Sanz i Virginia Martí, són algunes de les personalitats que no han volgut perdre’s aquesta important cita.

Víctor Palmero ha sigut l’encarregat de trencar el silenci quan les campanes del “Repés” han anunciat les dotze del migdia. Els primers tocs de l’actor, quatre batecs en ple cor de la plaça, han donat vida a l’esdeveniment i, a l’instant, s’han unit la resta de tamboriners, sonant a l’uníson i recreant amb els seus redoblaments els tremolors que va patir la Terra quan Jesucrist va morir.

Una manifestació sonora multitudinària que ha congregat a bombos i tambors tocats amb sentiment per centenars de persones vingudes de tota la província, abillades amb túniques de diferents colors i entremesclades les unes amb les altres, simbolitzant una vertadera unió i agermanament entre totes.

Després de la rompida, s’ha dut a terme la processó dels tambors, capitanejada pels estendards de les confraries alcorines i seguida pels estendards i banderes de la resta de confraries participants. Ha discorregut per diferents carrers del barri antic de la localitat fins a arribar a la plaça de l’Església, on el rector ha acollit a tots els tamboriners pronunciant unes paraules a manera de reflexió, recordant el significat del Divendres Sant. Posteriorment, el mateix sacerdot ha tornat a donar principi al baluern sonor.

A més de pel seu vessant cultural i tradicional, la Rompida destaca també per la seua faceta solidària. Enguany s’ha celebrat en benefici de l’associació local Pas a pas i de les persones damnificades per la invasió russa d’Ucraïna. Així, hui, els tambors i bombos han sonat amb més força, si cap, per a demanar la tan desitjada i necessària pau.

Declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco (juntament amb unes altres destaques tamborrades d’Espanya), Festa d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana i Bé d’Interés Cultural, la Rompida de l’Hora de l’Alcora és pionera a la província de Castelló i la Comunitat Valenciana.

Es tracta d’un acte organitzat per la Germanor del Santíssim Crist del Calvari amb l’impuls de l’associació cultural ‘l’Alcora Tambor’, que aglutina a tots els tamboriners i tamborineres de la localitat. Un acte que transcendeix les davanteres alcorines i que situa a la capital de l’Alcalatén en el mapa mundial del patrimoni cultural.

Des de 1991 (primera Rompida de l’Hora), cada Divendres Sant, a les 12 del migdia, l’Alcora es trenca literalment amb la força de centenars de bombos i tambors esquinçant amb el seu so el cel i contagiant una emoció especial a tot aquell que s’acosta a viure i sentir aquest acte en primera persona.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari