La Reial Fàbrica de l'Alcora es convertirà en un centre d'interpretació de la ceràmica castellonenca

L’Ajuntament de l’Alcora presenta el projecte de recuperació de l’edifici fundacional de la Real Fàbrica

La Reial Fàbrica de l'Alcora es convertirà en un centre d'interpretació de la ceràmica castellonenca

L’Ajuntament de l’Alcora ha fet un pas important en la restauració i posada en valor de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda, un espai històric que ha sigut un element central en la història de la ceràmica castellonenca. En un acte públic celebrat en la Nau dels Forns, l’alcalde Samuel Falomir, al costat del director del Museu de Ceràmica, Eladi Grangel, i l’arquitecta municipal, Anna del Campo, han presentat el projecte de recuperació de l’edifici fundacional de la Reial Fàbrica, que implica una inversió de 4,4 milions d’euros.

Tal com es plasma en el Pla Director, la zona fundacional està destinada a ser un espai expositiu i d’interpretació de la Reial Fàbrica i de la indústria ceràmica.

La Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana, fundada en 1727 pel IX Comte d’Aranda a l’Alcora, és un monument històric d’immens valor. Al llarg de més de 200 anys, aquest centre de producció ceràmica va evolucionar al ritme dels gustos canviants de la seua clientela. Durant la seua existència, va incorporar innovacions tecnològiques que van millorar la qualitat dels seus productes i es va expandir per a adaptar-se a les canviants necessitats de producció. En el seu apogeu, va abastar una superfície de més d’11.000 metres quadrats, aproximadament 9.000 dels quals van passar a propietat municipal en 2017.

Un ambiciós pla de restauració

El projecte de restauració presentat aquest cap de setmana inclou la recuperació de l’espai original de la nau fundacional i el seu pati mitjançant una intervenció de rehabilitació integral. Això implica l’eliminació d’elements que han afectat la configuració inicial de l’edifici, la recuperació d’elements originals i la consolidació dels elements estructurals.

A més, es planeja desenterrar i restaurar el soterrani que jau sota la nau fundacional, una àrea que ha estat segellada per anys. Es durà a terme una excavació arqueològica per a recuperar elements originals, paviments i restes de murs que han estat enterrats durant anys. També s’assegurarà que els espais restaurats siguen accessibles per al públic.

Una joia cultural

La Real Fàbrica del Comte d’Aranda és una joia cultural que transcendeix el local. Declarada Bé d’Interés Cultural el maig de 2019, aquest lloc històric representa una fita en la història de la ceràmica espanyola. El Pla Director examina exhaustivament la seua evolució històrica i estableix pautes per a la seua conservació i futures accions.

Part d’aquest complex industrial ja ha sigut restaurada i està oberta al públic, incloent-hi la nau dels forns moruns del segle XVIII i la nau industrial de Taulells BIC, que va estar en ús entre les dècades de 1950 i 1980.

Aquest projecte de restauració és un pas crucial en la preservació i promoció d’aquest inavaluable patrimoni cultural que enriqueix la regió de l’Alcora. La Real Fàbrica del Comte d’Aranda continuarà sent un testimoniatge viu de la rica història de la ceràmica espanyola i la seua evolució al llarg dels segles.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari