Martí destaca els 10 milions d'euros invertits a la Plana Alta i apel·la al treball conjunt en 2021 per a la reconstrucció

Martí destaca els 10 milions d'euros invertits a la Plana Alta i apel·la al treball conjunt en 2021 per a la reconstrucció
28/10/2020 -

La El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha animat a les alcaldesses i alcaldes de la província a “treballar de manera conjunta en 2021 per a impulsar la reconstrucció de la província”. Martí, davant els representants municipals dels 17 ajuntaments de la Plana Alta, ha volgut llançar un missatge clar: “És el moment que la Diputació, de la mà de les institucions europea, estatal, autonòmica i municipal, lidere la reactivació econòmica i social de la nostra província”.

José Martí ha apel·lat així a la implicació de tots els representants polítics en el transcurs de la quarta reunió de la ‘Convenció d’alcaldesses i alcaldes’, que a causa de les restriccions a casa de l’estat d’alarma per la pandèmia de la Covid-19 s’ha hagut de celebrar en el Palau Provincial, i de manera telemàtica, en lloc de Borriol, l’emplaçament triat en un primer moment.

Martí ha estat acompanyat en el Saló de Recepcions per la vicepresidenta de la Diputació, Patricia Puerta, i els diputats de l’equip de govern María Jiménez, Santiago Agustí i Ignasi Garcia. Els representants municipals dels 17 ajuntaments citats, per part seua, han participat de manera telemàtica. Es tracta d’Almassora, Benicàssim, Benlloc, Borriol, Cabanes, Castelló, Les Coves de Vinromà, Orpesa, La Pobla Tornesa, Sant Joan de Moró, la Serra d’en Galceran, La Serratella, Torre d’en Doménec, Torreblanca, Vall d’Alba, Vilafamés i Vilanova d’Alcolea.

José Martí, després de donar les gràcies a l’alcalde de Borriol, Héctor Ramos, pel treball previ realitzat per al desenvolupament d’aquesta quarta reunió, ha demanat disculpes per haver de realitzar les tres últimes reunions de manera telemàtica “perquè tots sabeu que el nostre tarannà és anar al territori i estar prop de tots i totes”, però assegura que això no impedirà “continuar estant prop de les alcaldesses i els alcaldes per a recollir les seues propostes”.

El president de la Diputació, centrat en les actuacions desenvolupades a la comarca de la Plana Alta, ha assegurat que l’avanç “ha sigut notable, i les xifres així ho avalen”. La inversió total en els 17 municipis representats hui en la convenció ha superat els 10 milions d’euros, la qual cosa suposa 2,5 milions d’euros més que en 2019. “Diem que els nostres pobles i ciutats han tingut més suport en aquest complicat any, i les dades l’avalen”, ha destacat.

Una partida important d’aquests 10 milions d’euros s’ha destinat al Pla 135, amb una quantitat que supera els 1,8 milions d’euros, així com per al nou Fons de Cooperació Municipal, que s’ha elevat a la comarca de la Plana Alta fins als 1,6 milions. En conjunt, 3,4 milions “que han donat una important injecció econòmica als ajuntaments”.

El president de la Diputació també ha rememorat les actuacions enfront del temporal Glòria, “amb una resposta immediata per part del Consorci de Bombers”, que va mobilitzar de manera simultània maquinària en els municipis costaners. “A gran part dels vostres ajuntaments els arribaran ara les ajudes que acabem d’aprovar per a fer front a les despeses extraordinàries ocasionades per la tempesta en el litoral. En concret, prop de 30.000 euros per a Almassora, Benicàssim, Borriol, Orpesa i Torreblanca”.

Martí ha subratllat davant les alcaldesses i els alcaldes que, pese al complicat any a conseqüència de la Covid-19, “la Diputació ha estat des del principi al vostre costat i hem concretat un fons d’ajudes exclusiu per a sufragar despeses provocades per al pandèmia de més de 762.000 euros en aquesta comarca”.

Entre altres aspectes, ha incidit en els serveis socials, “claus perquè la qualitat de vida en els vostres municipis no siga un privilegi, sinó una absoluta realitat”. Prop de 758.000 euros s’han destinat enguany a projectes socials a la Plana Alta. A més, “s’ha donat més llibertat als ajuntaments en l’hora de decidir on volen destinar aquests recursos, sense tuteles ni paternalismes”.

Per a acabar, José Martí ha posat en valor el terme ‘resiliència’. “El concepte parla de què no es tracta tant de solo de resistir a l’adversitat, cal resistir, per descomptat, però fa falta també fer dels moments difícils una oportunitat per al canvi, la millora i la superació”, ha explicat.

Després de subratllar que “els fons europeus són una oportunitat i un repte”, ha recordat que la decisió del Govern de deixar en suspens les regles fiscals per a 2020-2021 “ens permetrà l’ús dels romanents”. Per això, considera que “no podem fallar a la ciutadania i, encara que el moment és complicat i no sabem encara quan acabarà aquest malson, estic convençut que tirarem avant que aquesta Diputació, de la ma de tots i totes, liderarà la reconstrucció de la província”.

Participació de les alcaldesses i alcaldes

Pel que respecta a les alcaldesses i alcaldes, han participat en el torn de preguntes 14 dels 17 representants municipals presents, que en termes generals han posat en valor l’esforç realitzat per la Diputació tant per a fer front a la pandèmia per la Covid-19 com per a atendre les emergències pel temporal Gloria.

Algunes de les seues reivindicacions s’han centrat en la necessitat de continuar invertint en la millora i manteniment dels camins rurals, en actuacions en les carreteres provincials o la possibilitat d’estudiar alguna fórmula per a reduir el cost de la gestió dels residus en alguns municipis.

Així mateix, s’ha reclamat continuar millorant el proveïment dels pobles, així com solucions per a la dessaladora de Cabanes-Orpesa. Altres propostes s’han dirigit a potenciar el Pla d’Ocupació, a reforçar l’ajuda tècnica en les Ofisam i a continuar reforçant el tractament contra els mosquits.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari