Aquestes són les mascaretes que estan permeses a Castelló

L’ús de les mascaretes és obligatori a la Comunitat Valenciana des del dissabte, junt amb el compliment de la resta de mesures de protecció

Aquestes són les mascaretes que estan permeses a Castelló

La Comunitat Valenciana és una de les regions en què l’ús de la mascareta és obligatori tant si es pot mantenir la distància interpersonal com si no. Així ho va anunciar aquest dissabte la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, davant els brots de coronavirus que s’han iniciat en les tres províncies durant les últimes setmanes. No obstant això, no totes compleixen amb les mesures de seguretat que requereix la situació. T’expliquem quines són les mascaretes permeses a Castelló i quines no complirien amb les normes.

Mascaretes permeses a Castelló

Tal com explicava Barceló aquest cap de setmana, l’ús de les mascaretes és obligatori en el conjunt de la Comunitat Valenciana “en tot moment en la via pública, en espais a l’aire lliure i tancats d’ús públic o oberts al públic”. En aquest sentit, va insistir que aquesta decisió és contundent i que “no hi ha alternativa entre mascareta i distanciament, són obligatòries les dues coses”.

A més, es recomana l’ús de la mascareta en espais privats oberts o tancats on existisca confluència amb persones no convivents o no puga garantir-se la distància interpersonal de metre i mig.

La Resolució de 17 de juliol estableix l’obligatorietat d’utilitzar mascareta, preferentment higiènica o quirúrgica, i prohibeix la utilització de màscares amb vàlvula exhalatòria, excepte en l’àmbit professional, tal com va aclarir Barceló aquest cap de setmana.

En la normativa no s’especifica l’homologació o especificació tècnica que han de tindre aquestes màscares “atés que aquesta homologació únicament és exigible quan se li donarà un ús en l’àmbit laboral”. Per tant, les mascaretes higièniques i les quirúrgiques són les que ha d’utilitzar la ciutadania preferentment.

Segons el Ministeri de Consum, les mascaretes higièniques són aquelles que cobreixen boca, nas i barbeta i disposen d’un arnés que envolta el cap o se subjecta en les orelles. Solen estar compostes per una o diverses capes de material tèxtil i poden ser reutilitzables o d’un sol ús, segons especifique l’empresa fabricadora. A partir d’ací, no es garanteix l’eficàcia de la mascareta.

Quant als tipus de mascaretes higièniques, el ministeri assenyala que cal fixar-se en el seu etiquetatge, en el qual s’assegura el compliment d’un estàndard de qualitat. S’ha d’indicar si són reutilitzables o no reutilitzables, l’eficàcia de filtració bacteriana (EFB) ha de ser igual o superior al 95% en el cas de les quals no es poden tornar a usar) o al 90% (si es reutilitzen), i la respirabilitat ha de ser inferior a 60 Pa/CM2.

D’altra banda, el ministeri aclareix que les mascaretes quirúrgiques són les que tenen com a objectiu evitar que el personal sanitari i pacients infectats (o sospitosos) es contagien entre ells, per la qual cosa filtren l’aire exhalat evitant la dispersió vírica en esternudar, tossir o parlar. Han de tindre un mecanisme que permeta cenyir-la estretament sobre nas, boca i barbeta i en el seu etiquetatge ha de reflectir-se el Certificat Europeu (CE), la referència a la norma UNE EN 14683 i si són de tipus I o II segons l’eficàcia de la filtració.

Les mascaretes higièniques i les quirúrgiques “són un element de barrera per a protegir-se enfront del contagi de la COVID-19 sempre que s’usen al costat de la resta de mesures de distanciament físic, higiene de mans i altres recomanacions del Ministeri de Sanitat”, assenyala Consum. Per tant, si es compleixen aquestes normes les persones es protegeixen a si mateixes i protegeixen als altres.

En el cas de les mascaretes fetes a mà, els materials i mètodes de confecció són molt diversos i poden no haver passat el control de verificacions o assajos, “per tant, no es garanteix la seua eficàcia”, indica. D’aquí ve que Barceló insistisca que preferiblement cal utilitzar les quirúrgiques i les higièniques.

Màscares no permeses a Castelló

Ana Barceló va insistir en la seua última roda de premsa davant els mitjans de comunicació que no poden utilitzar-se mascaretes amb vàlvula, excepte per a ús professional. En aquest sentit, IVASSAT ha publicat la guia ‘Equips de protecció individual front COVID-19: mascaretes no conformes’, en el qual s’especifiquen quines són les màscares no permeses en l’àmbit laboral per no complir amb les homologacions.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari