El nou curs escolar tractarà de garantir la màxima presencialitat però amb seguretat

Els centres educatius comptaran amb un reforçament de més de 4.000 docents per a reduir els grups d’alumnat i ampliar les mesures higièniques

El nou curs escolar tractarà de garantir la màxima presencialitat però amb seguretat

La docència serà 100% presencial i amb el 100% de l’alumnat a les aules d’Educació Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i Formació Professional. Així ho han anunciat aquest matí el conseller d’Educació, Vicent Marzà, i el secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional, Miquel Soler, que han coincidit en la importància de garantir l’educació de qualitat de la mà de la protecció enfront de la pandèmia.

En aquest curs 2020-2021 hi ha dos objectius clars des de la Conselleria d’Educació. En primer lloc, vetlar per la salut i la seguretat de tota la comunitat educativa perquè tots els col·legis i instituts siguen espais saludables i, en segon lloc, garantir la màxima presencialitat possible tenint en compte les característiques i necessitats de cadascun d’aquests centres.

Segons ha explicat Marzà, el repte és garantir el 100% de la presencialitat durant tots els dies en Educació Infantil, Primària, 1r de l’ESO i Diversificació. Això s’aplicarà en tots els centres educatius, que dividiran a l’alumnat en grups reduïts sempre que siga possible segons les condicions del centre, mentre que en la resta de cursos s’haurà d’acudir en dies alterns, llevat que es puga respectar la distància interpersonal d’un metre i mig.

Així, tant el conseller com el secretari autonòmic, han assenyalat que s’ha fet una radiografia de cada col·legi i institut sobre com ha d’adaptar-se a les normes que exigeix la pandèmia del coronavirus. Un protocol que hui mateix s’ha enviat des de Conselleria perquè ja comence aquesta adaptació i tot estiga llest el pròxim 7 de setembre, la data d’inici del curs 2020-2021.

A més, aquest curs comptarà amb un reforç de 4.374 docents que es repartiran entre tots els centres educatius – tant públics com concertats – segons les seues necessitats “per a garantir l’inici del curs amb les millors condicions i una educació de qualitat”, segons ha declarat Marzà, que ha posat l’accent que tots els col·legis i instituts tindran un nou professor o professora com a mínim.

Segons s’ha concretat, Alacant comptarà amb una injecció de 1.670 mestres i mestres, Castelló es reforçarà amb 625 i València, amb 2.079 docents. D’aquesta manera, “a les aules valencianes disposarem de més de 76.000 mestres i mestres i professorat que atendran l’alumnat valencià durant un curs que ja de per si serà molt peculiar i que s’ha d’adaptar a qualsevol context que es genere depenent de l’evolució de la pandèmia”, ha subratllat Soler.

Per a això, la Conselleria d’Educació mobilitzarà una partida “extraordinària” de 207 milions d’euros, la majoria per a cobrir la inversió d’aquest reforç de docents, encara que també es destinaran 4,6 milions a l’adquisició de material de protecció i higiene per a tota la comunitat educativa.

Miquel Soler, per part seua, ha valorat que aquest pressupost extraordinari cobrirà totes les necessitats tant d’un curs sense coronavirus com amb l’adaptació a la docència en línia si ho exigeix la pandèmia. “Cobrirà des de les despeses extraordinàries dels centres fins al reforç de monitors dels menjadors escolars, perquè aquests recursos estan pensats per a cobrir totes les necessitats que sorgisquen en els diferents escenaris”, ha explicat.

En aquest sentit, el secretari autonòmic d’Educació ha anunciat que 33 milions d’euros d’aquesta partida s’invertiran en el Pla de Digitalització, que inclourà l’adquisició de més dispositius electrònics i l’accés a internet de l’estudiantat afectat per la bretxa digital o formació en eines digitals, entre altres qüestions.

Així s’organitzaran les classes

Segons ha explicat Vicent Marzà, es treballarà amb grups reduïts d’estudiants a les aules i s’intentarà que la docència siga 100% presencial en el 100% dels centres durant tots els dies, “encara que sempre tenint en compte les necessitats de la pandèmia del coronavirus”, ha insistit.

En aquest sentit, ha anunciat que s’ha fet una radiografia de cada centre educatiu perquè hi haja protocols específics davant el coronavirus, tal com s’ha acordat en el Fòrum Valencià Educatiu juntament amb les directrius de Salut Pública, que pròximament anunciarà mesures generals sobre l’accés als centres, per exemple.

Segons s’ha indicat en diferents instruccions, en els centres educatius d’Infantil i en primer i segon curs de Primària els alumnes i alumnes estudiaran en centres de convivència estables de fins a 20 alumnes, sempre que els col·legis disposen d’espais prou amplis per a garantir la seguretat. Si no és així, es buscaran altres espais dins del centre per a adaptar-los a la docència.

En l’alumnat de 0 a 3 anys sempre es duu a terme un període d’adaptació les primeres setmanes de curs on cada centre disposa un horari d’incorporació progressiva i organització en grups reduïts de quatre o cinc alumnes. El pròxim curs se seguirà aquesta dinàmica de cada any i per a aplicar les mesures de prevenció, higiene i promoció de la salut marcades per les autoritats sanitàries s’evitarà que els progenitors entren dins de l’aula.

En 3r i 4t de Primària també es configuren grups de convivència estables. No obstant això, si el centre educatiu ha estudiat les necessitats i disposa d’espais disponibles en el centre, es poden configurar grups no estables de convivència en aquestes etapes educatives sempre que es garantisca entre l’alumnat d’una distància de metre i mig entre companyes i companys.

Els grups de convivència estables estan concebuts per als alumnes més xicotets perquè, tal com indiquen les autoritats sanitàries, permeten que els xiquets i xiquetes d’aquestes edats socialitzen millor i per les característiques dels menors d’aquestes edats fan inviable que s’assegure que mantinguen el metre i mig de distància en les dinàmiques d’aula i aprenentatge. També és l’opció definida per les autoritats sanitàries en aquests grups d’edat com la millor per a garantir la traçabilitat i la gestió de possibles casos de contagis que es puguen produir.

En 5é i 6é de Primària, amb caràcter general, els grups d’alumnes es configuren seguint el model de distància de metre i mig de distància, ja que el perfil d’aquests xiquets i xiquetes presenta una maduresa que assegura que puguen mantenir la distància a classe.

Tot l’alumnat de 1r de l’ESO assistirà tots els dies a classe en aules amb una separació entre companys de metre i mig. En la resta de nivells educatius, si no hi ha suficient espai per a tindre a tot l’alumnat amb la separació de metre i mig entre elles i ells, l’alumnat acudirà al centre en dies alterns.

Respecte a aquest últim punt, Soler i Marzà han destacat que en els dies a què no es vaja a classe, aquests alumnes hauran de seguir la seua docència amb les directrius dels seus docents.

Així mateix, en la immensa majoria de casos cada centre ha pogut organitzar a tot l’alumnat en les seues pròpies instal·lacions i, en alguns casos puntuals, s’utilitzaran també instal·lacions municipals.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari