Les multes de la DGT que has de conéixer de cara a l'estiu

Conduir amb xancles o sense samarreta pot comportar una multa de 200 euros

Les multes de la DGT que has de conéixer de cara a l'estiu

Amb l’arribada de la calor i després de dos anys sense poder gaudir al 100% de les vacances per la pandèmia, per a moltes famílies aquest serà un estiu clau per a viatjar. I el cotxe, el mitjà de transport ideal per a recórrer. Per això, aquestes són les multes de la Direcció General de Trànsit (DTG) que hauries de conéixer per a viatjar sense contratemps aquest estiu.

Excedir els límits de velocitat, parlar per telèfon conduint, saltar-se un semàfor o no portar el cinturó de seguretat cordat són les normes que més hem interioritzat, però són moltes les situacions que podem trobar-nos aquest estiu que són motiu de sanció.

Per exemple, si conduïm en una zona en la qual sola haver-hi ciclistes i vianants, aquests tenen prioritat a l’ésser els usuaris més vulnerables. D’acord amb la DGT, els ciclistes tenen prioritat de pas respecte als vehicles de motor quan circulen per un carril bici, un pas per a ciclistes o un voral degudament senyalitzats. La sanció per no respectar la norma és de 200 euros i fins a 4 punts.

El Reglament General de Circulació també marca que mentre es condueix no es pot usar un telèfon sense mans lliures, llegir, enviar missatges o utilitzar auriculars, així com utilitzar de manera manual navegadors i altres dispositius electrònics. 6 punts menys en el carnet i una sanció de 200 euros com a penalització.

Els i les conductores que reposten en una gasolinera amb el telèfon encés o amb la ràdio en marxa comporta una multa econòmica de 91 euros, mentre que traure la mà o el braç per la finestreta -posició no adequada- pot ser sancionat amb 100 euros.

Si viatgem a la platja o a zones de bany, cal prestar especial atenció a la vestimenta. La DGT multa amb 200 euros si es condueix sense samarreta, descalç, amb tacons o amb xancletes en considerar que pot disminuir la capacitat de controlar el vehicle.

I portar bosses en el seient del cotxe també pot implicar multa de 200 euros en considerar que poden arrossegar, caure totalment o parcialment o desplaçar-se de manera perillosa a l’interior del vehicle, així com comprometre la seua estabilitat. Qualsevol tipus de paquet solt a l’interior pot ser perillós per l’efecte elefant.

En aquest sentit, l’institut armat recomana que les maletes i tot l’equipatge vagen dins del maleter, fins i tot els objectes lleugers. Es recomana situar els més pesats primer, les maletes més grans i rígides en el fons i la resta de l’equipatge damunt, subjectant tota la càrrega als punts d’amarrament amb subjeccions o xarxes. També es recomana cordar els cinturons de seguretat dels seients posteriors encara que no viatge ningú en això per a evitar la intrusió de l’equipatge del maleter en l’habitacle si es produeix un accident.

Així mateix, la DGT insisteix que no s’ha de conduir sota els efectes de l’alcohol i les drogues, causa d’un de cada tres conductors morts en accidents. Per això, recorda que la taxa màxima d’alcohol per a conductors novells i professionals és de 0,15 mg/l en aire espirat, mentre que per a la resta de conductors és de 0,25 mg/l. Si se superen els 0,60 mg/l és un delicte. I quant a les drogues, qualsevol presència en l’organisme és motiu de sanció, que pot anar des dels 500 i els 1.000 euros i comportar la pèrdua d’entre 4 i 6 punts en totes dues situacions.

Multes en viatjar a l’estranger

Si per contra el viatge es realitza per l’estranger, en concret a algun país de la Unió Europea (UE), la Guàrdia Civil recomana conéixer les normes de circulació del país destí. Per a facilitar aquesta informació, la Comissió Europea del Transport ha recopilat tota la normativa de circulació dels estats membres a través d’aquest enllaç en el qual pots seleccionar el país i conéixer tota la normativa, així com realitzar comparacions entre països o temes.

A més, la UE recomana descarregar l’aplicació gratuïta ‘Viatjar a l’estranger’, en la qual a més de conéixer les principals normes de seguretat viària a Europa, es pot participar en jocs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari