Nadal a la Comunitat: reunions de fins a 10 persones i desplaçaments, però no en Reis

Puig i Barceló han anunciat quines seran les mesures permeses per a la celebració d’aquestes festes nadalenques

Nadal a la Comunitat: reunions de fins a 10 persones i desplaçaments, però no en Reis

Les festes nadalenques d’aquest 2020 marcat per la pandèmia hauran de ser “madures”. Així ho ha assenyalat el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que acaba d’anunciar com serà el Nadal a Castelló i la Comunitat Valenciana, amb mobilitat restringida i toc de queda ampliat fins al 15 de gener excepte en dies assenyalats d’aquestes dates.

En concret, Puig ha anunciat que es prorroga el tancament perimetral de tota la regió fins al 15 de gener, amb les excepcions contemplades fins ara, com l’atenció a persones dependents o els desplaçaments per treball. No obstant això, com ja es va avançar mancant confirmació, els dies 23, 24 (Nit de Nadal), 25 (Nadal), 31 de desembre (Nit de cap d’any) i l’1 de gener (Any Nou) es permetrà viatjar a altres comunitats autònomes sempre que siga per a acudir a residències habituals de familiars o afins. Així, no es permetran aquests viatges durant la nit i el dia de Reis, el 5 i 6 de gener.

Sobre aquest tema, Puig ha explicat que “ara no s’oferirà una documentació per a acreditar els viatges per a visitar a familiars o afins perquè no tenim competències per a això, però per descomptat cal justificar a on es va i en quines condicions”. “Les forces de seguretat actuaran com ja ho estan fent perquè, com en aquest pont, no hi haja viatges no permesos”, ha deixat clar.

Així mateix, fins al 15 de gener també es prorroga el toc de queda nocturn fins a les 00.00 hores. De manera excepcional, aquest toc s’ampliarà fins a la 01.30 de la matinada els dies 24, 25, 31 de desembre i 1 de gener, “exclusivament per a tornar a casa”, ha insistit el president.

La tercera mesura clau serà el màxim de persones que podran menjar o sopar en les festes nadalenques. Sobre aquest tema, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha indicat que les reunions queden limitades a 6 persones tant en espais públics com en privats fins al 15 de gener. Es repeteix l’excepció anterior: els dies 24, 25, també el 26, el 31 de desembre i l’1 de gener les trobades socials es podran ampliar fins a les 10 persones “com a màxim”, ha subratllat. Sobre aquest tema, ha recomanat que aquests menjars i trobades es realitzen entre persones del mateix grup de convivència i que no se superen els dos grups de convivència per a evitar, al màxim, el risc de contagis.

En el cas de l’hostaleria, també hi ha normes. “L’horari de tancament del 24 al 26 de desembre i del 31 i 1 de gener serà a la 01.00 de la matinada, sense que puguen acceptar comandes a partir de les 23.30 hores de la nit. Fins a la 01.30 es pot tornar al domicili”, ha explicat Barceló. A més, l’ocupació de les taules serà d’un màxim de 6 persones que podran ampliar-se a 10 si estan formades per familiars i afins del 24 al 26, el 31 de desembre i l’1 de gener.

Així mateix, la titular de Sanitat ha anunciat l’enduriment de mesures que afecten principalment l’aforament d’esdeveniments i esdeveniments esportius, mercats ambulants i mercats ambulants nadalencs, parcs d’atraccions i fires i esdeveniments nadalencs, amb un 50% d’aforament i 150 persones com a màxim. Respecte a les cavalcades de reis, ha destacat que es permeten les estàtiques on es puga garantir el control d’accés i el compliment de les normes d’higiene anti covid. “En tot cas s’autoritzarà que els Reis Mags realitzen un recorregut a bord d’un transport perquè els vegen els xiquets i xiquetes evitant aglomeracions i recomanant el seu seguiment des de balcons sense desplaçaments i sense que puguen llançar-se a la via pública objectes com a caramels o regals”, ha afegit.

Amb aquest anunci, el president i la consellera han insistit que és fonamental la conducta i responsabilitat ciutadana individual per a tindre un millor Nadal l’any que ve: “Amb tota la prudència, fem un balanç esperançador del resultat a les restriccions de mobilitat i el toc de queda que comencem a l’octubre i hem vist un canvi de tendència positiu en les últimes setmanes per l’esforç de tots i totes, però cap relaxació és possible”, ha declarat Puig.

“Tanmateix, això no s’ha acabat perquè desembre i gener seran mesos crítics per la grip, el fred i el major contacte social de les festes nadalenques”, ha continuat, per a afegir que “igual que renunciem a les nostres festes més grans, hem de ser madurs i evitar aglomeracions als carrers i a les cases”. “La nostra alegria ha de ser responsable perquè no volem lamentar-nos al gener i la pandèmia ens ha causat molt de dolor”, ha conclòs.

Barceló ha coincidit amb el cap del Consell i s’ha sumat a la petició de “prudència i responsabilitat”. Així mateix, ha recordat que la majoria de brots epidemiològics que s’estan produint cada dia en la Comunitat Valenciana són d’origen social per les trobades socials i d’oci.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari