Nules exigeix al Ministeri d'Agricultura explicacions per no autoritzar el tractament del cotonet amb metil-cloropirifos

Nules exigeix al Ministeri d'Agricultura explicacions per no autoritzar el tractament del cotonet amb metil-cloropirifos
28/03/2021 -

El ple de l’Ajuntament de Nules va aprovar dijous passat una declaració institucional exigint al Ministeri d’Agricultura explicacions per no concedir l’autorització excepcional de l’ús de metil-cloropirifós per a poder lluitar contra la plaga del cotonet.

En aquest sentit, cal recordar que al mes d’octubre el ple va instar al Ministeri d’Agricultura a concedir l’autorització excepcional de l’ús d’aquest fitosanitari, actualment prohibit per la Unió Europea, per un període de 90 dies, entre els mesos de març, abril i maig, perquè els llauradors pogueren utilitzar-lo únicament per als cítrics i per a tractar aquesta plaga.

Així mateix, també es demanen responsabilitats polítiques i legals pels danys que la inacció del ministeri produirà a la citricultura de la província de Castelló, en particular i de la Comunitat Valenciana, en general; i que s’indemnitze els llauradors afectats per aquesta plaga.

Davant açò el regidor d’Agricultura, César Estañol, explica que “amb aquesta declaració institucional es vol donar suport al sector citrícola que no podrà combatre la plaga del cotonet perquè des del Ministeri d’Agricultura no s’han gestionat les corresponents autoritzacions. Volem una explicació i les motivacions que els han portat a no tramitar l’autorització amb caràcter excepcional i per un període determinat amb l’objectiu de pal·liar els efectes negatius que la falta de tractament suposarà en les collites”.

Cal assenyalar que el cotonet és una plaga que produeix danys molt greus al fruit. L’aparició de l’anomenat Cotonet de Sud-àfrica o Cotonet de les Valls, per ser aquesta la primera població d’Espanya on es va detectar, s’ha estés per tot el territori valencià i es preveu, si no es controla, que puga ocasionar la pèrdua de la totalitat de la collita.

De fet, davant aquesta problemàtica no és la primera volta que el ple de l’Ajuntament de Nules aprova una declaració institucional sol·licitant a les autoritats competents mesures i solucions.

Per tant, aquest acord es notificarà a la Comissió Europea d’Agricultura; al Parlament Europeu; als portaveus dels grups parlamentaris del Parlament Europeu; al Ministeri d’Agricultura del Govern d’Espanya; als portaveus dels grups parlamentaris del Congrés i del Senat; a la presidència de la Generalitat Valenciana; als portaveus dels grups parlamentaris de les Corts Valencianes; a la presidència de la Diputació Provincial de Castelló; a la Unió de Llauradors i Ramaders de Castelló; a l’Associació Valenciana de Llauradors (AVA); i a l’Associació de Llauradors de Nules.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari