Nules tindrà representació en el programa de voluntariat internacional del Fons Valencià per la Solidaritat

Nules tindrà representació en el programa de voluntariat internacional del Fons Valencià per la Solidaritat
11/07/2023 -

El Fons Valencià per la Solidaritat ha iniciat la 10a edició del projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària” a través del qual un tècnic de l’Ajuntament de Nules, entitat local sòcia del Fons, ha estat seleccionat per a realitzar durant un mes voluntariat internacional mitjançant la cooperació tècnica a l’Equador, d’acord amb una assistència tècnica sol·licitada des del mateix país del sud.

La persona treballadora de l’Ajuntament de Nules seleccionat pel Fons Valencià per a participar en la nova edició del programa “Especialista Municipal Voluntari/ària” -que se suma a altres 9 persones treballadores de diferents ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana- és Antoni Romero Felip, tècnic de joventut del consistori de Nules.

L’alcalde de Nules i membre de la Junta Executiva del Fons Valencià, David García, -acompanyat per la regidora de Joventut de l’Ajuntament de Nules, Blanca Silvestre- han rebut a Antoni Romero per tal de fer una valoració prèvia d’aquesta acció de cooperació municipalista.

David García, ha indicat “la importància de generar vincles directes de col·laboració entre els països del nord i els del sud” amb l’objectiu de “generar i compartir experiències i coneixements enriquidores per a ambdues parts”. A més, García ha ressaltat “la importància de projectes com “Especialista Municipal Voluntari/ària” del Fons per a treballar de manera descentralitzada i directa per un desenvolupament humà, just i sostenible”.

Antoni Romero -també veí de Nules-, és llicenciat en Psicologia per la Universitat Jaume I de Castelló, compta amb el Màster en Intervenció i Mediació Familiar, i té un ampli recorregut professional i formatiu en l’àmbit social. Per l’òptima adequació del seu perfil amb l’assistència tècnica sol·licitada per la contrapart del sud, col·laborarà al municipi d’Otavalo (província d’Imbabura, a l’Equador), i amb la contrapart local Centro Ecuatoriano para la Promoción y Acción de la Mujer (CEPAM), en la millora de la incidència pública i política dels i les joves, així com en el foment de la participació de la joventut de la localitat equatoriana.

Tant Antoni Romero com les altres persones seleccionades en el projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària” ja han fet una jornada formativa i de convivència, prèvia al període de cooperació tècnica en el sud – i junt amb personal institucional i tècnic del Fons Valencià, tècnics i tècniques locals participants d’anteriors edicions del projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària”, així com amb altres professionals de la cooperació tècnica- on han conegut amb detall i de manera individualitzada les diferents assistències tècniques que executaran al sud. A més, han conegut de primera mà experiències de darreres edicions i s’han format, entre altres, al voltant del sistema de cooperació internacional al desenvolupament descentralitzada des de l’àmbit local, incidint en el model de la cooperació tècnica.

El projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària”, 10 edicions i 100 assistències tècniques
El projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària” del Fons Valencià per la Solidaritat compleix aquest any 10 edicions, amb la finalitat general d’enfortir les aliances municipalistes entre el nord i el sud, i crear xarxes d’intercanvi i transferència de coneixements entre les entitats locals sòcies del Fons Valencià i les contraparts del sud amb les quals el Fons desenvolupa projectes de cooperació internacional al desenvolupament. El projecte va nàixer l’any 2012, havent-se d’aturar els anys 2020 i 2021 a conseqüència de la pandèmia provocada per la COVID-19.

Els objectius generals del projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària” són els de crear una consciència solidària i cooperativa entre les persones voluntàries que participen, prestar assistència tècnica especialitzada en municipis i entitats dels països del sud -contraparts del Fons-, i obrir un espai de participació directa en terreny per a les entitats locals sòcies del Fons en projectes de cooperació internacional al desenvolupament que està executant l’entitat. També es pretén afavorir la creació d’espais de participació, intercanvi i transferència de coneixements entre municipis de la Comunitat Valenciana i localitats de països del sud, sensibilitzar a les persones voluntàries sobre la realitat dels municipis del sud i sobre la importància de la cooperació internacional al desenvolupament descentralitzada des de l’àmbit local, així com apoderar al personal tècnic sobre la importància dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Les nou edicions realitzades en els anys anteriors han comptat amb un total de 90 assistències tècniques dutes a terme per persones tècniques de diferents ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana membres del Fons, les quals han complit projectes de cooperació tècnica en diferents ajuntaments i entitats de països del sud, impulsant, per tant, un desenvolupament humà, just i sostenible. A aquestes 90 cooperacions tècniques de les darreres edicions s’uneixen les 10 de la present desena edició, sumant un total de 100 assistències realitzades junt amb més de 25 contraparts diferents de Bolívia, l’Equador i El Salvador. Les valoracions del Fons, de les persones tècniques voluntàries i de les contraparts del sud s’alineen, considerant com a molt positives i amb una elevada incidència les nou edicions ja executades del projecte.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana.

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana).

Actualment, el Fons compta amb 143 entitats locals valencianes sòcies (134 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, executa projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del sud i el Fons és definida per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari