L'Ajuntament executa les 33 mesures socials, econòmiques i polítiques del Pacte 'Tots per Onda'

L'Ajuntament executa les 33 mesures socials, econòmiques i polítiques del Pacte 'Tots per Onda'
13/06/2020 -

L’Ajuntament d’Onda ja està executant les 33 mesures consensuades en el pacte social, econòmic i polític ‘Tots per Onda’ per a afrontar la crisi de la Covid-19. Per a dur a terme aquestes accions, s’ha habilitat una inversió total de 6,3 milions d’euros.

Des del moment en què es va ratificar per unanimitat en Ple aquest Pacte històric, el govern municipal va començar a treballar per a complir amb el compromís i combatre aquesta situació excepcional, cuidar als veïns, ajudar els autònoms i empreses a tirar avant, fomentar la creació d’ocupació i sumar noves oportunitats per als veïns.

Cal recordar que aquest full de ruta compta amb el suport i propostes d’ASCER, ASHOTUR, Cambra de Comerç, CEEI, HosturiOnda, Càritas, Onda Centre Comercial, Cooperativa-Caixa Rural, Creu Roja Espanyola, Associació Quisqueya Onda així com amb tots els grups polítics municipals de l’Ajuntament.

Sobre aquest tema, l’alcaldessa d’Onda, Carmina Ballester, ha recordat que “per a aquest govern és prioritari complir amb els compromisos adquirits amb els ciutadans i les entitats participants en el Pacte i dur a terme totes i cadascun de les mesures de manera àgil i eficient. Volem demostrar, una vegada més, que la política del diàleg, consens i que suma d’esforços és més útil que qualsevol altra. Una política on els veïns estiguen en el centre i on aparquem diferències per a construir entre tots una ciutat de la qual sentir-nos més orgullosos”.

Així mateix, la primera edil ha anunciat que durant les pròximes setmanes es tornarà a convocar a totes les entitats participants en el Pacte per a rendir comptes i informar-les de les accions que s’estan duent a terme. A més, el document té un caràcter obert per a poder anar incorporant noves propostes al llarg de la legislatura. Totes les mesures es poden consultar en la pàgina web municipal www.onda.es.

Pacte social: cura dels veïns

Durant els 88 dies de quarantena, el consistori ha dut a terme un servei de neteja i desinfecció exhaustiu de carrers, mitjançant la tècnica de l’aigualeig, a fi de reduir el risc de contagi del coronavirus entre els veïns. Els treballs van començar en els dos centres de salut i van continuar, de manera extensiva, per tots els carrers de la ciutat així com pels punts de major afluència de gent: les parades d’autobús i els voltants de supermercats i altres establiments.

Així mateix, l’Ajuntament va constituir una Mesa Social al costat de Càritas Interparroquial, Creu Roja i l’ONG Quisqueya amb l’objectiu de coordinar a totes les entitats i millorar els serveis socials que presten a les persones vulnerables, gestionant les ajudes i treballant de manera coordinada per a optimitzar recursos. A més, s’ha ampliat el servei d’atenció domiciliària individualitzada per a majors, dependents i sanitaris que resideixen a Onda.

Un altre dels grans eixos de suport ha sigut el servei telefònic d’acompanyament emocional i psicològic, que ja ha atés 30 veïns durant el confinament.

També s’està tractant a professionals del sector sanitari que han viscut moments durs o a familiars de malalts per COVID o que hagen experimentat una pèrdua recent d’un familiar. Quan s’aconseguisca la Fase 3 es prepararà una línia d’acció amb la qual prestar aquest servei d’acompanyament de manera presencial.

D’altra banda, la Biblioteca municipal porta oferint el préstec de llibres per a grups de risc que Protecció Civil s’encarrega de repartir en el mateix domicili del sol·licitant. Quant a la conciliació familiar, l’equip de govern ha treballat per a ampliar el servei d’escoleta d’estiu, tal com van demanar els pares i mares.

A més, el consistori posarà a la disposició dels ciutadans cinc nous habitatges socials, tres de nova construcció i dos fruit del Conveni de Col·laboració amb Caixa Rural d’Onda.

Des de l’àrea de Recursos Humans s’ha activat un Protocol de Seguretat Municipal per a extremar mesures de protecció als treballadors municipals amb la gradual incorporació als seus llocs de treball. També es va efectuar el repartiment de 41.000 mascaretes per a tots els veïns majors de 55 anys i persones de grups de risc, així com el segon lliurament per a tots els veïns.

Pacte Econòmic: Sumar oportunitats

En l’apartat econòmic s’han posat en marxa importants mesures com el Pla d’Ajudes per a Autònoms, dotat d’una inversió d’un milió d’euros, o les ajudes per a empreses que contracten veïns d’Onda, dotant de fins a 4.500 euros per contracte de llarga duració o indefinit. També s’ha accelerat el pagament immediat a proveïdors de les factures amb pimes i autònoms per a alleujar en la mesura que siga possible la situació de crisi.

Quant a ocupació, s’ha habilitat una inversió de 100.000 euros del pressupost local a programes de foment de l’ocupació, intensificant els cursos de formació, especialment per a reduir la bretxa digital i afavorir la inclusió social des de la perspectiva de gènere i edat, així com en l’impuls d’eines de seguiment del perfil de l’aturat i acompanyament actiu en la cerca d’ocupació.

El foment de l’ocupació jove és una altra de les grans apostes del pacte amb el Pla ‘Nova Oportunitat’, que consta de huit línies d’actuació que s’agrupen entre beques formatives i plans d’ocupació amb una inversió total de 650.000 euros.

A més, l’ajuntament ha creat sinergia amb FEPAC-ASAJA per a oferir als agricultors majors un servei d’assessorament agrícola i ramader per a cuidar els seus horts facilitant que no isquen de les seues cases.

Simultàniament, s’ha creat una campanya de conscienciació per a consumir en el comerç local i s’ha llançat l’aplicació mòbil Onda Shopping i el servei de digitalització de les cartes dels restaurants i bars que el sol·liciten per a reactivar l’economia.

I amb l’objectiu de reduir la bretxa digital, s’està duent a terme la instal·lació de nous equips informàtics en espais municipals en el Taller Ocupacional ‘Monteblanco’ i, pròximament, es desenvoluparan cursos formatius.

Pacte Polític cap a una gestió útil

Finalment, els tres grups polítics municipals s’han posat d’acord farà facilitar el pagament de taxes, modificant el calendari fiscal de l’any 2020 i retardant el pagament de l’IVTM, taxa de fems i taxa de guals, taxa de la campa municipal de camions i dels llocs de venda del mercat exterior. També, s’ha procedit a la devolució de les taxes d’activitats municipals anul·lades com escoleta de pasqua, escola de teatre i altre.

Per a ajudar a l’hostaleria, s’ha oferit la possibilitat d’ampliar la superfície de les terrasses autoritzades per l’Ajuntament, amb la condició de no minvar dràsticament el seu aforament i garantir el distanciament físic entre persones.

Una altra de les mesures acordades, per a reduir les tramitacions presencials, ha sigut la campanya de foment de l’ús del certificat, habilitant un canal de cita prèvia i els passos a seguir per a usar-los en els diferents tràmits electrònics.

El document també contempla l’activació d’inversions per un valor de 3 milions d’euros per a millorar l’accessibilitat i eliminació de barreres arquitectòniques, sumar competitivitat d’àrees industrials, construir el carril bici urbà i interurbà, remodelar el centre cívic La Campaneta, construir l’embarcador en l’embassament del Sitjar per a fomentar el turisme actiu, entre altres accions.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari