Ballester: "Si treballem per a aconseguir inversions en Onda, compensarem el consol fiscal al nostre veïnat"

L’alcaldessa d’Onda, Carmina Ballester, destaca que el pressupost de 2021 continuarà en la línia de no augmentar els impostos per a alleujar a les famílies junt amb un augment d’ajudes socials

Ballester: "Si treballem per a aconseguir inversions en Onda, compensarem el consol fiscal al nostre veïnat"

La pandèmia de la COVID-19 ha colpejat els municipis i els seus ajuntaments han hagut d’actuar amb respostes immediates per a ajudar el veïnat. Onda, que ha tingut més restriccions que altres municipis, hui ja coneix el full de ruta per al 2021 en ser un dels primers municipis de la província de Castelló que ha aprovat els seus pressupostos. Amb 31,4 milions d’euros, l’alcaldessa, Carmina Ballester, explica que la inversió social, sumar oportunitats, atraure noves empreses i apostar per la sostenibilitat són els seus pilars.

Onda ha sigut un dels municipis amb limitacions extra per l’impacte de la pandèmia de la COVID-19. Quina és la situació actual?

Sembla que en aquests moments estem en unes xifres estabilitzades, però és veritat que la situació canvia d’un dia per a altre. Es van aplicar 22 mesures de restriccions que nosaltres la veritat és que considerem que van ser injustes perquè hi ha altres municipis a la Comunitat Valenciana amb xifres superiors a les que tenia Onda on no es van aplicar. Però no estem per a discutir les restriccions sanitàries, sinó per a complir-les. S’ha generat un mal a l’hostaleria que per a nosaltres no era necessària. Però en aquests moments sembla que la situació està tranquil·la, encara que, com et dic, tenim unes xifres millors, però poden canviar.

El passat dia 18 el Ple va aprovar els pressupostos per a 2021, amb 31.470.724 euros. Com ha afectat la pandèmia a la seua elaboració?

Efectivament, tindrem un pressupost que supera els 31 milions i la inversió directa de l’Ajuntament puja un 10%. La reducció d’impostos va en la línia d’allò que estem fent des que vam arribar a l’Ajuntament: reduir els impostos. Anem per la segona baixada de l’IBI i hem d’acabar la legislatura amb un 15% menys en la seua taxa. Hem deixat sense aplicació l’ordenança de terrasses per aquest pròxim exercici, per tant, tampoc ingressarem per eixa ocupació pública, que al final de la legislatura, suposarà entre 4 i 5 milions d’euros de recaptació que ens obligarà a gestionar amb més criteri. Estem convençuts que treballant per aconseguir inversions per a Onda, aconseguirem compensar aquest alivio fiscal amb les inversions que vindran de fora.

Els pressupostos s’han fet a partir del que es va acordar amb tots els grups en el pacte Tots per Onda. En la part d’inversió social, quines són les principals actuacions que destacaries?

És fonamental l’increment de les quantitats assignades a les principals ONGs del poble, com Càritas o Creu Roja. Tenim tots els plans d’ajudes a les persones celíaques, a les famílies monoparentals, etc. I volem reforçar totes les ajudes socials a famílies. Tenim tot el programa que renovem per al 2021 de la Infermeria escolar, en el cas que finalment arribe l’autorització perquè les infermeres tornen a l’escola. Curiosament continuen entrant a les escoles els monitors d’esports o agents d’Igualtat que són personal pagats per l’Ajuntament, per això considerem que és una greu discriminació cap a la figura de la infermera escolar. Hi ha molts municipis de la Comunitat Valenciana que tenen la figura de la infermera escolar pagada pels Ajuntaments que no estan tenint cap problema per entrar als col·legis. La veritat és que considerem que estem sofrint una doble discriminació: les infermeres respecte a la resta de personal que accedeix a les escoles i les infermeres d’Onda en relació a les infermeres de la resta de municipis de la Comunitat. Ens pareix que estem sofrint una gran discriminació que no s’hauria de donar. Han de tindre en compte que estan perjudicant als xiquets i les seues famílies.

Per tant, et destacaria principalment els 200.000 euros per a portar endavant el programa de la Infermeria escolar i el Renovem, conveni pel sacrifici cero d’animals de companyia. Volem tindre eixa sensibilitat en el municipi i el primer que vam fer al accedir al govern va ser posar-lo en marxa.

La segona part és la del botó del pànic d’Onda SOS. És una part social molt important. I seguirem endavant amb una altra reivindicació: oferir un servici de revisió de mamografies per a totes les dones. Tenint en compte els retards que s’estan produint en el centre on van les veïnes, no podem entendre perquè no es vol acceptar aquesta col·laboració que l’Ajuntament està disposat a fer des de la Conselleria de Sanitat. No volem deixar enrere cap veí. Ens preocupem per la salut i el benestar de tots.

La part d’Onda Segura estarà dotada de 3 milions d’euros. Què comprén?

Comprén eixa segona fase del botó del pànic. Tenim una primera on tenim desenvolupada l’aplicació per al telèfon. Ara volem que es porte el mecanisme en qualsevol butxaca perquè siga fàcil trucar, de manera que no hages d’obrir el telèfon. Quan una persona t’està agredint és inviable recordar la clau per desbloquejar el telèfon, per exemple. Per tant, Onda Segura engloba tot el tema de seguretat. Puja a 3 milions perquè està l’assignació de tot el personal i sobretot pel tema de la renovació del parc mòbil. A més, continuarem endavant amb la unitat canina.

Perquè ho penses, quan vam deixar l’Ajuntament en l’any 2015, vam deixar una plantilla de Policia de vora 60 efectius i quan vam tornar en el 2019 ens vam portar la sorpresa d’una plantilla absolutament plena de forats i amb vora 42 o 43 efectius. És una gran disminució i volem tornar-la a augmentar perquè és una reclamació de la gent i dels veïns.

El segon eix del pressupost és el del foment econòmic, que inclou Onda Logistic. Com heu preparat la partida? Ja heu aconseguit grans fites com l’arribada d’Amazon…

En la part d’activació econòmica que seria la segona poteta del pressupost, assenyalaria les inversions directes de l’Ajuntament. Tornarem a dotar de fons el projecte Onda Bonica, on hem fet xicotetes actuacions que fan xicotetes empreses i apliquem la ceràmica feta ací, de manera que, mentre embellim els nostres espais, impulsem la nostra ceràmica. A més, hi ha actuacions directes com la remodelació del Carrer Sant Pere, la Plaça de les Corts Valencianes o el Carrer Burriana.

Això des del punt de vista d’inversions. També tenim altre projecte de la mà de la Cambra de Comerç de Castelló, Onda Logístic. Els 15 polígons industrials, vora 11 milions de metres quadrats, volem posar-los en valor i donar-los a conèixer a tot el món per a ser atractius a futures inversions que puguen arribar a Onda. Açò ens ajudaria a dinamitzar l’economia, a donar llocs de treball als veïns i veïnes d’Onda. Des que l’any passat invertirem 1,6 milions d’euros en dotar d’infraestructures els nostres polígons industrials i de serveis que fins ara no tenien. Per al proper exercici hem destinat 500.000 euros més per a continuar en eixa tasca. Hem de saber que estem en una difícil situació econòmica, però hem d’alçar la vista i tractar de veure més enllà. S’ha de fer una recerca d’oportunitats per als veïns. Només en llicències d’obres, ja havíem menejat vora 54 milions d’euros.

Per tant, gràcies a eixa inversió i ingressos que tindríeu, apujareu el pressupost sense recórrer a apujar els impostos al veïnat?

Efectivament. La bona font d’ingressos és la que ve d’un impost d’obres, perquè vol dir que la gent està menejant d’obres, més que aquella en la que crees una tortura fiscal als veïns com pot ser pujar l’IBI. Per això, estem baixant-lo i acabarem amb un 15% menys la legislatura. Al nostre entorn estan pujant-lo, però nosaltres apostem per eixa política fiscal de deixar que la gent respire, donar un consol fiscal i deixar que siga la iniciativa privada la que faça que despegue l’economia, que es generen inversions productives per crear llocs de treball. S’ha d’aprimar la burocràcia i ha d’augmentar la col·laboració entre els empresaris per a crear llocs de treball.

Com es pot combinar l’impuls del polígon industrial a través d’Onda Logístic amb la sostenibilitat?

Eixa seria la tercera poteta del pressupost. Alinear-nos amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que marca Nacions Unides (ONU). En eixe sentit, estem ara fent la redacció del document que dibuixarà l’Onda del futur. Estan participant més de 80 agents socials entre veïns, associacions i entitats. Ens estan ajudant a participar en eixa redacció d’agenda 2030. Tot eixe desenvolupament econòmic amb el tema del desenvolupament sostenible quadra perfectament. Eixos vora 18 km de carril bici que anem a tindre en el municipi són un exemple. S’ha de créixer amb una visió de respecte amb la transició ecològica.

Els pressupostos han inclòs 70 propostes veïnals. Què s’ha reclamat principalment? Hi ha algun tema que us haja sorprès?

Els veïns d’Onda estaven preocupats per tindre contenidors de tota mena de reciclatge. Volen els carrers nets, espais de convivència, parcs infantils… La majoria de les reivindicacions comparteixen una preocupació que hi ha a l’Ajuntament per mantindre els espais verds.

Nosaltres tenim un contacte directe en els veïns. Per un costat, estem en contacte amb totes les entitats del poble. Tenim la possibilitat de parlar amb les ONGs en el pacte Tots per Onda, on estan unides totes les entitats. Tenim una campanya que es diu Barri a Barri en la qual jo mateixa vaig a cada barri i escolte les necessitats de cada veí. Quan arriba el moment de plantejar uns pressupostos, a més dels 70 veïns que participen i ens aporten les seues idees per a millorar el pressupost, ja partim d’un coneixement prou encertat de les carències de cada barri i de les preocupacions de cada veí. Estem tot l’any arrimant-nos i apropant-nos a cada veí. Ara amb aforament reduït, però anteriorment les reunions eren multitudinàries.

La gent s’anima a participar?

Sí. A més, realitzem moltes coses que ens diuen per a demostrar que els escoltem. Ara en un format adaptat amb la pandèmia continuarem en les reunions de Barri a Barri. Vaig a les seues cases perquè em conten què volen per al seu carrer. Eixe tràfic d’informació és molt valuós.

Com han acollit les ajudes que heu donat per a famílies i autònoms?

Vam destinar per a autònoms 1 milió d’euros que vam tindre que rescatar d’unes inversions que teníem previstes fer. És eixe camí verd del riu que farem en el 2021. Al vindre la pandèmia vam decidir que per davant estaven els veïns i vam llevar eixa inversió. Molts autònoms han acabat rebent 2.400 euros de l’Ajuntament i crec que és una xifra molt elevada en comparació amb altres administracions. Vam posar en marxa altre pla, el Pla Supera, dotat amb 200.000 euros per als establiments o comerços que han tancat per la pandèmia. Els hem donat una ajuda directa de 1.000 euros per ajudar-los a cobrir les despeses pels dies que han tancat la persiana i s’han quedat en casa. El Pla Impulsa de mil euros, si fas una comparació amb altres administracions, pots veure la magnitud de l’ajuda. Quant al pla Supera, per molt que hem buscat, no hem vist unes ajudes similars en tota Espanya. Tant de bo poguérem donar més ajudes.

En el sector de l’hostaleria, a banda d’aquestes ajudes, vam fer dos més. Vam deixar ampliar les terrasses sense pagar res a l’Ajuntament i van poder augmentar les taules guardant les mesures de seguretat. L’última mesura és deixar sense efecte la taxa per ocupació de via pública per a l’any que ve. És una xicoteta espenta perquè puguen tirar endavant.

També vull destacar la inversió en cultura. Ha sigut molt important la inversió en el Mónaco. Hem renovat tot el mecanisme i hem utilitzat el mateix mecanisme que té el Teatre Real de Madrid. Tenim ganes de tornar a eixa relativa normalitat i apostarem per la cultura local i pels nostres artistes.

Onda smart city continuarà avançant en 2021?

Realment està relacionada amb totes les accions de les diferents regidories. L’objectiu és que la tecnologia estiga al servei dels veïns. Com més tecnologia pugem incorporar, que siga més fàcil el dia a dia dels onders. Com sempre diu el regidor de Noves Tecnologies, Vicente Bou, la tecnologia per sí no val res si no millora la nostra vida.

PRINCIPALS PARTIDES PRESSUPOST 2021

#OndaSegura: 3.000.000 euros

Accions igualtat: 100.000 euros

Programes d’ocupació: 1.800.000 euros

Millora mobiliari urbà: 40.000 euros

Reurbanització Carrer Sant Pere: 174.813 euros

Renovació Carrer Borriana: 94.380 euros

Millora barris i accessibilitat: 200.000 euros

Millora plaça Corts Valencianes: 87.221 euros

Millora calles i camins: 1.400.000 euros

Neteja edificis, carrers i recollida residus: 3.200.000 euros

Onda Bonica: 200.000 euros

Ajudes per a reformar habitatges: 345.000 euros

Festes: 315.500 euros

Activitats culturals: 900.000 euros

Activitats Museu del Taulell: 150.000 euros

Millora polígons industrials: 500.000 euros

Pla Supera i per al sector oci i hostaleria: 500.000 euros

Ajudes socials als veïns: 850.000 euros

Ajudes socials associacions: 395.000 euros

Inversions finalitat social: 1.113.712 euros

Restauració retaule El Salvador: 100.000 euros

Impuls Turístic: 416.500 euros

Programa Horts Urbans Intergeneracionals: 45.000 euros

Foment comercie local: 110.000 euros

Millora qualitat educativa: 2.444.000 euros

Foment talent jove: 295.242 euros

Biblioteca: 172.565 euros

Smart City: 140.000 euros

Transport urbà: 113.000 euros

Desenvolupament sostenible Onda 2030: 761.588 euros

Activitats saludables: 412.000 euros

Activitats esportives i millora instal·lacions: 1.254.800 euros

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari