Bou: “Apostem per un futur amb qualitat de vida i per a això hem de ser intel·ligents”

Vicent Bou, regidor d’Innovació d’Onda, assegura que el projecte Onda Smart City és clau per a millorar el dia a dia de la ciutadania i els serveis públics

arxiu

Bou: “Apostem per un futur amb qualitat de vida i per a això hem de ser intel·ligents”

Quan va prendre càrrec com a regidor d’Innovació, Biblioteques i Joventut d’Onda, Vicent Bou es va plantar com a principal repte que la ciutat fóra intel·ligent i desenvolupar més el projecte perquè, en un futur, la vida dels veïns i veïnes anara de major qualitat. Un any després, manté eixe propòsit i celebra que el treball realitzat en els últims mesos haja tingut el seu recompensa amb l’últim Premi Aslan en Casos d’Èxit de Transformació Digital en Administracions i Organismes Públics en la categoria de dades obertes: “És un al·licient per a continuar treballant i un reconeixement a un repte aconseguit i ben fet”.

“Quan vaig prendre la regidoria d’Innovació en aquesta legislatura era estiu i tenia molt clar que el principal repte era continuar avançant perquè Onda fóra una ciutat intel·ligent o Smart City. La Unió Europea (UE) havia concedit fons per a això amb l’anterior equip de govern però ens trobàrem que la majoria de components per a ser intel·ligents estaven parats o en estat crític i ens arriscàvem a perdre eixa important subvenció”, explica Bou. Per això, continua, des del nou govern es van posar “les piles” i al desembre, quan s’acabava el termini, van aconseguir “acabar-lo, presentar-lo en termini i a més, ben fet”.

L’onder tira la vista arrere i confessa estar orgullós de l’esforç de tot el seu equip, perquè “era una llàstima que aquest projecte que serveix per a ajudar a la gent es quedara en res” si tot haguera continuat igual. Preguntat per què significa ser intel·ligent, Bou apel·la a la utilitat: “Ser Smart City significa moltes coses, però totes elles convergeixen en la utilitat per al dia a dia de les persones”.

Ser Smart City significa moltes coses, però totes elles convergeixen en la utilitat per a les persones

Així, posa com a exemple algunes de les principals actuacions que s’han dut a terme, com els passos de zebra que s’il·luminen per a avisar de perill tant a vianants com a conductors i conductores, sensors que mesuren el volum de residus en els contenidors de reciclatge, els sistemes de reg intel·ligent per a estalviar aigua, els detectors d’incendis d’El Salvador o les gestions de l’administració electrònica que es poden fer des de casa.

Tal com explica, “ens permet avançar-nos a les necessitats que vagen sorgint i reduir costos a l’ajuntament, per la qual cosa oferim un millor servei a la ciutadania mentre s’aconsegueix una millor gestió”. Afig que totes aquestes mesures “són de molta utilitat, encara que pot ser que no ho semblen” perquè, al final, el resultat “és una millora en la qualitat de vida de les persones”.

Per al regidor, els avanços s’han pogut comprovar durant el confinament, en el qual s’han gestionat 800 certificats electrònics a l’Ajuntament d’Onda, per exemple. Més enllà d’això, “aconseguir aquesta informació et permet prendre millors decisions, més adequades”. “Hem vist un molt bon acolliment de la ciutadania, amb una franja d’edat molt àmplia encara que semble que les generacions més joves són les que més utilitzen les noves tecnologies, i això és perquè la ciutadania ha vist la utilitat”, celebra.

Malgrat això, des del consistori s’han topat amb la bretxa digital – la desigualtat en l’accés a les noves tecnologies per manca de dispositius, competències o connexió a internet-, “amb moltes famílies que ja estaven afectades, però amb una situació més agreujada durant aquest període”. Vicent Bou explica que des de la regidoria s’han oferit cursos de formació en l’ús de les TIC, per a una gestió responsable de les xarxes socials, de Linkedin, d’eines digitals i, a més, s’ha obert la biblioteca amb ordinadors públics quan ha sigut possible “perquè tots tinguen accés i ningú es quede arrere”.

Amb la intel·ligència podem avançar-nos i prendre millors decisions

A més, tots els grups municipals han aprovat per unanimitat el pacte Tots per Onda, un pla de recuperació de la ciutat davant l’impacte de la pandèmia que inclou l’aplicació Onda Shopping, de foment del comerç local, l’impuls del certificat electrònic i altres mesures d’innovació i digitalització. També s’està treballant en el desenvolupament d’una aplicació mòbil perquè els veïns i veïnes puguen obtenir informació local de primera mà sobre els serveis intel·ligents (per exemple, les places lliures en els aparcaments públics), la qualitat de l’aire o el soroll ambiental.

Onda Smart City guanya el Premi Aslan en dades obertes al ciutadà 2020

Fa a penes una setmana, Vicent Bou i l’alcaldessa d’Onda, Carmina Ballester, van anunciar que el projecte ‘Onda cap a una ciutat intel·ligent’ ha estat guanyador dels Premis Aslan en casos d’èxit de Transformació Digital en Administracions i Organismes Públics, en la categoria de dades obertes al ciutadà d’aquest 2020. Un guardó que atorga l’associació nacional d’empreses tecnològiques Aslan que per al regidor “suposa un al·licient per a continuar treballant i un reconeixement a un treball ben fet”.

Això situa a Onda com el primer municipi que, no sent capital de província, està desenvolupant un projecte global de Smart City acollint-se als Fons Europeus EDUSI. A més, competint amb el Govern del País Basc i l’Ajuntament de Viladecans en la mateixa categoria dels guardons d’innovació.

Bou, “molt content per haver-ho aconseguit”, insisteix en la importància de continuar avançant cap a la digitalització per a avançar-se a les necessitats de la ciutadania, millorar la seua qualitat de vida i prendre millors decisions en l’organització dels serveis públics: “Apostem per una ciutat de futur amb una millor qualitat de vida, i ser intel·ligents ens ajuda molt”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari