Prades: "És dur suspendre la Fira, però amb la pandèmia tampoc podíem fer festes alternatives"

La regidora de Cultura d’Onda destaca la bona acollida de les visites teatralitzades al Castell i anima a visitar l’exposició de José Aguilella que hui inaugura el Museu del Taulell

Prades: "És dur suspendre la Fira, però amb la pandèmia tampoc podíem fer festes alternatives"

“La gent té ganes de tornar a gaudir de la cultura i de tornar a la manera de vida que tenia abans de la pandèmia”. Malgrat la dura situació a la qual s’enfronten companyies i associacions culturals, amb aquestes paraules la regidora de Cultura d’Onda, Maria Prades, aplaudeix el bon acolliment que han tingut activitats com ‘Un estiu al Castell’. I és que malgrat que la Fira no se celebrarà davant la situació de la pandèmia, la cultura es reactiva a poc a poc a Onda amb la prioritat de resguardar la salut del públic.

La quarantena i la pandèmia del coronavirus han perjudicat greument el món de la cultura. Com heu actuat des de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Onda?

La principal preocupació era que teníem en marxa cicles com ‘Hivern de Teatre’, un cicle de monòlegs i teatre, i clar, es van tancar teatres i moltes companyies van decidir directament suspendre les obres fins a l’any que ve i altres tenien molts dubtes amb què fer. Nosaltres havíem previst actuacions que tenien un gran cost econòmic i que cridaven l’atenció en l’àmbit nacional, llavors véiem que no era moment d’aglomerar a gent en espais tancats, per la qual cosa vam tindre aquests problemes.

Algunes d’aquestes actuacions s’han quedat directament per a l’any que ve, com la gira de José Luis Perales, i en alguns cicles de teatre veurem si ho reprogramem al primer trimestre de l’any, però sempre el veurem en funció de l’evolució de la pandèmia, ja que en el cas d’Onda estem tenint contagis cada dia. Per exemple, una gira com la de José Luis Perales la veritat és que ens semblava imprudent celebrar-la. Fins i tot ensenyant-nos el que eren els aforaments i les mesures, així i tot, véiem que no era adequat seguir avant amb l’evolució de la pandèmia en les últimes setmanes.

Una altra de les conseqüències ha sigut la suspensió de la Fira…

Sí. Suspendre la setmana de les festes, la Fira, ha sigut una decisió molt dura, no sols a nivell econòmic, sinó també a nivell emocional. És una setmana molt especial per a nosaltres i va costar molt prendre la decisió, perquè a més la Fira engloba moltíssimes coses i té un impacte econòmic molt important, perquè hi ha moltes coses implicades: locals, comerços, treballadors… per això vam voler aguantar fins al final i treballar en una fira alternativa a la tradicional. No com estàvem acostumats a viure-la, però sí que reconduir-la. Però vam veure que no es pot. És molt social, molt de carrer, i era molt complicat seguir les indicacions de les autoritats sanitàries i celebrar algun tipus d’actes.

Quina és la situació de les associacions culturals onderes?

A l’ajuntament convoquem subvencions i les associacions ens presenten el seu projecte i destinem, depenent del projecte, un percentatge per a ajudar-los des de l’ajuntament. Algunes han hagut de suspendre actes físicament per la COVID però altres s’han pogut adaptar al virtual per exemple amb Mostra en Xicotet, de curts, i al final en un cas com aquest es va poder votar de manera telemàtica, hi havia un comodí del públic, es va poder visionar des de casa… llavors ens hem pogut anar adaptant a les noves mesures.

El Castell d’Onda és un dels espais que més esteu impulsant actualment. Com han funcionat les visites teatralitzades?

Sí, la veritat és que a l’estiu vam fer una fusió entre l’àrea de Turisme, amb la meua companya María Baila, per a combinar cultura i turisme i impulsem la campanya ‘Un estiu al Castell’. Es tracta d’un recinte a l’aire lliure però tancat, llavors podíem controlar millor el compliment de les normes sanitàries amb tranquil·litat, controlant l’ús de màscareta, la distància, l’aforament, la neteja amb gel hidroalcohòlic… era molt més fàcil.

En les visites teatralitzades hem intentat limitar bastant l’aforament tant per fora com per dins del castell i la veritat és que la gent ha respost bastant bé, la resposta ha sigut bona. I hem hagut d’augmentar les visites perquè tothom poguera participar i es mantingueren les distàncies de seguretat. Dins del que estem vivint, la veritat és que fem molt bon balanç.

La gent tenia ganes de tornar a viure la cultura en directe?

Sí. Jo sé que la gent té ganes, però jo crec que ja no és només de cultura, sinó que estem acostumats a una manera de vida que hem hagut de canviar amb les circumstàncies i hem d’adaptar-nos a tot i anar fent el que se’ns permet, anteposant sempre la salut.

Com està funcionant ‘Onda Late Cultura’?

‘Onda Late Cultura’ és un lema que ens hem marcat aquesta legislatura que inclou tota la part de cultura, turisme, teatre, concerts, monòlegs, activitats infantils… engloba tota la cultura i té com a objectiu reactivar la cultura en el municipi.

En aquest sentit, dins del pacte ‘Tots per Onda’, que engloba tota mena de mesures, s’inclouen les de cultura, encara que és un pla que engloba tot el municipi, no diferencia entre àrees. Com en la resta, a la cultura li dedicarem els recursos que anem necessitant. Per exemple, el pressupost de la Fira anirà al pacte i a les iniciatives que requerisquen aquesta quantia, que podrien ser de cultura o d’altres qüestions del municipi.

Onda inaugura hui una exposició de José Aguilella. Què descobrirà el públic?

Sí, des de hui s’inaugura l’exposició ‘El llegat de Mossèn José Aguilella Maneu al museu i la història d’Onda’. José Aguilella és una persona molt vinculada al poble i tenia molta il·lusió per realitzar aquesta exposició. La veritat és que animaria als veïns i veïnes a assistir perquè no deixarà indiferent, tot el que conté és molt nostre i m’agradaria que tinguera el suport dels onders.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari