El Museu del Taulell d'Onda amplia la seua col·lecció amb esbossos de Mezquita Almer i ceràmica del segle XIX

El gran nombre de donacions enriqueix el patrimoni artístic onder dels últims 150 anys

El Museu del Taulell d'Onda amplia la seua col·lecció amb esbossos de Mezquita Almer i ceràmica del segle XIX
24/07/2022 -

El balanç de la primera meitat d’any de les donacions al Museu del Taulell Manolo Safont deixa com a aportacions destacades les il·lustracions deMezquita Almer i nombrosos exemples de ceràmica ondera fabricada en el segle XIX. El total dels lots és un reflex del patrimoni artístic del municipi durant els últims 150 anys i recull tota mena de models ceràmics de tipus artístic i ornamental, a més de publicacions especialitzades i alguna pintura paisatgística del municipi.

El Museu del Taulell s’ha convertit en un referent de l’obra de Juan Mezquita Almer gràcies a les donacions de José Piquer Gil i de la neta de l’artista, Ana Valentín Mezquita.Mezquita Almer va ser un il·lustrador, ceramista i gran dibuixant d’origen onder. Es va especialitzar en treballs editorials, dibuixant anuncis per a revistes dels anys trenta. Entre les novetats hi ha diversos exemples d’aquestes vinyetes comercials de caràcter avantguardista. A més, han arribat al Museu 38 esbossos originals, nombroses postals i una làmina; tots ells de gran valor estètic.

Les altres donacions estan dedicades quasi exclusivament a peces ceràmiques artístiques de diferents èpoques. Destaca la de Roberto Meneu Franch, que ha reunit al llarg de la seua vida taulells i objectes que van des de la segona meitat del segle XIX fins als anys noranta del XX, aconseguint un total de 233 models, tots daus al Museu. Destaquen els de major antiguitat, fets en l’emblemàtica fàbrica de ‘La Valenciana’ i els múltiples exemples del característic tauleller modernista fet a Onda al començament del passat segle. També resulta ressenyable l’aportació d’Ángel Benedito Piquer, que ha contribuït amb útils i eines del taller del ceramista Amadeo Benedito Gea, al costat de quatre pintures ceràmiques i una aquarel·la d’aquest. El Museu ja va dedicar l’any passat una exposició a aquest artista onder gràcies als préstecs dels seus fills.

Pitxers, cornucòpies, plats, pintures, safates o panells són algunes de les peces que integren la completa gamma de donacions rebudes durant aquests sis mesos. El còmput total supera els 1000 objectes. També han arribat publicacions especialitzades en ceràmica com a revistes o enciclopèdies que engrossiran l’arxiu.

L’edil responsable del Museu del Taulell, María Prades, ha declarat que “és important fer costat al Museu en la seua activitat, ja que fa un treball essencial per a conéixer i preservar la història de la ciutat d’Onda”. “Animem a tothom a donar i ajudar en aquesta important labor de conservació del nostre patrimoni”, ha afegit.

Exposició de Carmen Ballester

L’exposició ‘Cultivant la introspecció’, de la ceramista ondera Carmen Ballester Remolar, està disponible en el Museu del Taulell Manolo Safont fins al 27 de novembre. Ballester és una artista reconeguda internacionalment en el seu camp, realitzant estades al Japó i recollint guardons per la seua labor d’experimentació amb la ceràmica. En 1981 va exposar en el Museu Nacional de Ceràmica ‘González Martí’ i, des de llavors, la seua obra ha recorregut tot el globus. Aquesta mostra, centrada en els seus últims anys de treball, compta amb els temes i les característiques bàsiques de la seua obra: la seriació, el to blanc, el moviment o el joc de llums.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari