Nules insisteix en actuar urgentement en el litoral sud per la borrasca Gloria

Nules insisteix en actuar urgentement en el litoral sud per la borrasca Gloria
21/01/2020 -

L’Ajuntament de Nules reivindica, una vegada més, al Govern central actuacions urgents per a la protecció de les seues platges i per al conjunt del litoral de la zona sud davant les conseqüències de l’últim temporal marítim.

Al llarg de la jornada de dimarts s’ha hagut de tallar per seguretat els accessos a primera línia; el camí de les Serratelles cap a Moncofa, el camí del Cabeçol; i els camins de l’Asseit i de les Palmeretes a més del pas subterrani del Cabeçol. També s’ha demanat la col·laboració ciutadana per a evitar problemes als efectius i serveis municipals que estan treballant en diferents zones de les Platges de Nules, “hi ha persones que van a fer fotos o simplement s’arrimen a veure el temporal, una acció que comporta un gran perill i dificulta les tasques del personal que està treballant”, comenta l’alcalde de Nules, David García.

De fet, aquest nou temporal ha afectat en gran mesura tant espais públics com privats, “feia molts anys que l’aigua de la mar no entrava en els habitatges de primera línia com ho ha fet aquesta vegada, a més en aquests dies s’han hagut de tallar carrers i camins inundats pel desbordament de la Gola i per l’eixida de la mar. Encara cal avaluar els danys, que són importants, però aquesta situació evidencia la falta de mitjans i que és imprescindible la construcció d’espigons per a poder defensar tant la nostra platja com el nostre patrimoni local”, explica David García.

Des de l’Ajuntament de Nules s’assenyala que Nules té un patrimoni històric singular que cal protegir, “si seguim així amb aquests temporals que cada volta són més seguits no serà Costes qui tire els habitatges, serà la mar si el Govern no actua d’urgència”, matisa García.

No obstant això, en el dia d’avui diferents administracions s’han posat en contacte amb l’alcalde de Nules per a conéixer de primera mà la situació de les seues platges i posar-se a la seua disposició en tot allò que necessite la població de Nules. En concret han mostrat la seua preocupació pel litoral de Nules el director territorial de presidència de la Generalitat Valenciana a Castelló, Adolf Sanmartí; el president de la Diputació Provincial de Castelló, José Martí; i la subdelegada del Govern a Castelló, Soledad Ten, “tindre el suport d’altres institucions és molt important. De manera que una volta tinguem l’avaluació dels danys ens posarem en contacte amb ells per a poder treballar conjuntament”, comenta l’alcalde de Nules.

Defensa del litoral

Per altra banda, cal recordar a més que el Ple de l’Ajuntament de Nules va aprovar, el passat mes de juliol, una declaració institucional que sol·licitava a Costes la defensa i la regeneració de les Platges de Nules, “Nules s’està quedant sense platja i exigim inversions i actuacions urgents i una planificació per al conjunt del litoral sud de la província de Castelló. En aquest tema tots els grups municipals estem treballant en la mateixa línia”, apunta García.

De fet, en els últims mesos s’han portat a terme diferents actes reivindicatius organitzats per l’Ajuntament de Nules, l’Associació de Veïns de les Platges de Nules i l’Associació de Veïns Mare de Déu del Carme. En concret, en la manifestació celebrada al mes d’agost a les Platges de Nules es va exigir a les diferents administracions tres punts principals. En primer lloc, al Ministeri per a la Transició Ecològica que pressuposte i execute les obres necessàries per a protegir i promoure la regeneració de la costa de Nules, així com la de les poblacions del litoral de la zona sud de la província de Castelló, i que redacte els projectes necessaris i adjudique les obres per la via d’urgència; també exigeixen a les institucions i autoritats competents de la Comunitat Valenciana que donen el suport que es mereix el poble de Nules, i que exigisquen al Govern central la seua implicació en la resolució de la regressió de les Platges de Nules i de la resta de pobles de Castelló Sud; i per acabar, demanen que el diàleg entre els representants del poble de Nules i les institucions competents es desenvolupe en un marc de màxim respecte, atenció i empatia per part dels responsables nacionals, de la Generalitat Valenciana i del Servei Provincial de Costes de Castelló, buscant el bé comú i l’atenció a la ciutadania.

“La nostra platja no pot esperar més, ens sentim clarament perjudicats per la falta de decisions polítiques que ens donen suport i necessitem amb la major urgència que es destinen les inversions necessàries per a protegir i regenerar la totalitat de la nostra platja”, manifesta David García.

Cal recordar que des de la construcció del port de Borriana, a finals dels anys vint del segle passat, i les successives ampliacions fetes, sense la realització d’actuacions de defensa del litoral de les platges de Nules durant dècades, la regressió de la costa de Nules ha provocat la pèrdua de centenars d’hectàrees de sòl del terme municipal i ha perjudicat propietats públiques i privades.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari