Onda reclama per unanimitat que es permeta realitzar cremes agrícoles

Onda reclama per unanimitat que es permeta realitzar cremes agrícoles
11/05/2022 -

Onda es posa al costat dels xicotets agricultors i mostra el seu rebuig a la nova Llei 7/2022, de 8 d’abril, de Residus i sòls contaminats per a una economia circular que prohibeix, en general, les cremes agrícoles. Així, tots els grups polítics de l’Ajuntament han subscrit en el Ple d’aquest matí una declaració institucional en la qual s’insta el Ministeri per a la Transició Ecològica al fet que rectifique i torne a permetre la crema de subproductes vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola.

En el document que es remetrà al Govern es proposa, d’una banda, que les restes de podes no siguen considerats com a residu sinó com a subproducte vegetal originat de l’activitat agrària. D’altra banda, es demana la modificació de l’esmentada Llei amb la condició de tornar a la situació prèvia a la seua aprovació en relació amb la crema i que es tinga en compte la situació del xicotet llaurador que no té ni els mitjans econòmics ni materials per a adequar-se a aquesta Llei, per la qual cosa el seu únic mitjà d’eliminar les restes de poda és mitjançant la crema.

La regidora de Promoció Econòmica, Maria Baila, ha defensat aquesta postura del govern municipal i ha anunciat que la setmana que ve es reunirà el Consell Agrari Municipal perquè els agricultors locals puguen expressar les seues inquietuds davant aquesta prohibició. “La nova Llei del Govern està mal plantejada i és nociva per al sector perquè no té en compte al xicotet agricultor, qui no pot assumir els elevats costos de sistemes com la trituració i, en molts casos, les màquines tampoc poden accedir al terreny degut a la dificultat orogràfica”.

Així mateix, el document aprovat pel govern municipal fa esment al fet que la crema de restolls i de restes de poda és necessària no sols per a mantindre una adequada sanitat vegetal, sinó per a previndre una acumulació de material combustible que podria desencadenar incendis greus. Les cremes agrícoles s’han practicat des dels inicis de l’agricultura, reconeixent que hem d’evolucionar cap al seu triturat i descomposició en la mateixa explotació agrària si això no compromet el manteniment d’una correcta sanitat vegetal.

Reglamento de Reines, dames i acompanyants

Un altre punt de l’ordre del dia ha sigut l’aprovació unànime de la modificació del Reglament d’Organització i Protocol de les festes d’Onda per a, de manera excepcional i a causa de l’absència de Reines i dames de la Fira 2020 i 2021 per la pandèmia, permetre que es puguen presentar a Reina o dama de la Fira 2022 totes les veïnes de 17 a 27 anys així com, en el cas de la Reina, dames i acompanyants infantils, tots els xiquets i xiquetes que cursen 3r, 4t, 5é o 6é de primària.

Altres temes tractats en la sessió plenària han sigut l’adhesió de l’Ajuntament d’Onda a la Xarxa de Governança Participativa Municipal de la Comunitat Valenciana, amb la condició d’impulsar polítiques participatives, o la bonificació en la quota de l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) per a l’exercici 2022.

Canvi de portaveu socialista

Finalment, també s’ha donat llum verda al canvi de portaveu del grup socialista, que passa a ser Silvia Cerdà Alfonso en substitució de Joaquín A. Huguet Lecha.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari