Onda reivindica l'accessibilitat com un dret social de la mà del turisme en Fitur

El municipi ha presentat en Fitur el seu projecte de destí turístic accessible amb el seu castell, la primera fortalesa accessible de Castelló

Onda reivindica l'accessibilitat com un dret social de la mà del turisme en Fitur

La ciutat d’Onda participa aquesta setmana en la Fira Internacional de Turisme de Madrid, FITUR, donant a conéixer la seua oferta turística a professionals del sector, turoperadors i agències. En aquesta edició, la localitat ha acudit centrada en el seu projecte de destinació turística inclusiva amb el castell com a principal reclam, ja que s’ha convertit en la primera fortalesa accessible de la província de Castelló, perquè “cal pensar més en la rendibilitat social en el turisme”.

Així ho ha defensat Maria Baila, regidora de Promoció Econòmica d’Onda, que ha explicat que “hui en dia no sols podem parlar de turisme en termes de rendibilitat econòmica, sinó que és necessari parlar de rendibilitat social”. I és que, per a la responsable de l’àrea, “en el segle XXI és fonamental que totes les persones puguen conéixer el patrimoni, en aquest cas d’Onda, però també de tots els pobles que vulguen implantar mesures d’accessibilitat en els seus museus o espais turístics locals”.

Segons ha explicat en Fitur, juntament amb l’alcaldessa, Carmina Ballester, és necessari apostar per la sostenibilitat i la inclusió, ja que es tracta d’un dret de les persones: “A vegades costa molt poc adequar les nostres instal·lacions per a permetre que tots les puguen gaudir. Són els seus drets i el nostre deure com a govern públic”, ha apuntat Ballester, que ha volgut deixar clar que “Onda serà una destinació turística inclusiva, accessible i socialment responsable, o no serà”.

En concret, Baila ha detallat que la principal obra que s’ha escomés fins hui és convertir el castell de les 300 torres en la primera fortalesa accessible de la província. Per a això, l’Ajuntament ha invertit 190.000 euros, subvencionats al 50% pels fons FEDER de la Unió Europea, per a construir una passarel·la de 254 metres de longitud i 2,3 metres d’ample amb l’objectiu de facilitar l’accés de cadires de rodes fins a la part alta del castell, on es troba l’alcazaba i les Guixeries, que alberguen el museu i es projecta l’audiovisual adaptat a persones amb diversitat funcional. Així mateix, el projecte inclou la instal·lació de baranes i il·luminació led en tot el camí, així com la senyalització d’aquest, per a garantir la seguretat dels usuaris.

D’altra banda, l’edil també ha posat l’accent que la resta d’edificis que alberguen recursos turístics de la localitat, com són el Museu del Taulell o el Centre d’Interpretació ‘Onda Natura’, en el Molí de la Reixa, també són accessibles.

En aquest sentit, la regidora ha incidit en què aquesta aposta per l’accessibilitat com un dret de tots no sols es queda en el pla turístic, sinó que “va més enllà”: “El nostre propòsit és que totes les mesures que aprovem a l’ajuntament vagen acompanyades d’aquesta mesura. Per exemple, volem que els panells informatius que tenim als carrers no sols ajuden a persones sordes, sinó que incloguen el llenguatge braille”. “El que volem és que totes les persones se senten acollides, i això és molt bonic”, ha afegit.

En l’acte de presentació en Fitur també han participat representants de col·lectius de persones amb discapacitat, ja que, tal com ha declarat Baila, Onda té com a objectiu entrar en la xarxa ‘Turisme per a tots’, en la qual, a través d’una aplicació i una pàgina web, les persones amb mobilitat reduïda o amb una altra mena de diversitat funcional puguen conéixer quins recursos tenen a la seua disposició per a gaudir del turisme com qualsevol altra persona.

De moment, la responsable de turisme ha valorat positivament el pas de la localitat en Fitur com a destinació turística que aposta per l’accessibilitat, ja que “està sent molt productiu i beneficiós per al nostre poble”. “L’accessibilitat és un dret, un factor d’integració social, un element bàsic de la qualitat turística i, a més, una oportunitat per a la nostra ciutat”, ha postil·lat la primera edil.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari