Onda tira avant el Pressupost 'més participatiu' de 2023 amb consens entre PP i Compromís

Onda tira avant el Pressupost 'més participatiu' de 2023 amb consens entre PP i Compromís
02/12/2022 -

L’Ajuntament d’Onda ha aprovat aquest matí el Pressupost General per a 2023 amb els vots favorables del grup popular i Compromís i el vot en contra del grup socialista, malgrat haver incorporat l’equip de govern totes les propostes rebudes dels grups de l’oposició. Els comptes reflecteixen un total de 38.320.708,78 euros al servei dels onders, la qual cosa representa un increment del 13% respecte a l’anterior exercici.

El tinent d’alcalde Vicent Bou ha sigut l’encarregat de defensar el projecte i ha destacat que “estem davant el Pressupost més participatiu dels últims anys, amb més de 100 propostes veïnals recollides a peu de carrer i de manera telemàtica i, a més, hem inclòs totes i cadascuna de les peticions que ens han arribat des dels dos grups de l’oposició”.

Bou ha detallat les principals novetats així com el capítol d’inversions, que suma 9,1 milions d’euros, un 23% del total, destinats a millorar els serveis, les infraestructures i la qualitat de vida els onders, tot això amb l’accent posat en els Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca el Pla d’Acció Onda 2030.

Com a principals novetats, el document reflecteix la creació de l’Alqueria Cultural, amb la reforma d’una antiga caseta en el recinte firal, o la biblioteca i SAT del carrer Sicília en l’antic edifici de Bombers. També s’han incorporat partides per a escometre la teulada de la pista exterior del poliesportiu municipal o la posada en marxa del centre d’assessorament a emprenedors, acceleració d’empreses i co-working en el baixador de Betxí.

Una altra de les reivindicacions històriques dels onders, la reforma de la plaça Espanya, iniciarà el projecte amb el procés participatiu. Una altra fita històrica en 2023 serà la commemoració del 775 aniversari de la Carta de poblament, implicant a tots els col·lectius de la ciutat.

Principals inversions

Quant al capítol d’inversions, destaquen les partides de 100.000 euros per a la renovació del barri antic; els 283.000 euros per a continuar amb el pla d’embelliment urbà ‘Onda Bonica’; 100.000 euros per a la millora de barris i accessibilitat de la ciutat, on l’alcaldessa ha aprofitat per a anunciar que al final de la legislatura Onda haurà passat de ser un 75% accessible al 96%; els 1,3 milions d’euros per a la millora de polígons industrials; els 480.000 euros per a la millora d’instal·lacions esportives; o els més de 4 milions d’euros per a continuar millorant els centres educatius a través del Pla Edificant.

Deute 0 i 15% menys d’IBI

L’edil popular també ha recordat que hui dia “l’Ajuntament està totalment sanejat, reduint el deute de 2,6 milions a 0 en només tres anys. Els onders poden dormir tranquils perquè no acumulen deute públic”.

Cal destacar que aquest document ratificarà la revolució fiscal en l’Impost de Béns immobles (IBI) a tots els veïns de la ciutat, que implica que els onders continuaran pagant un 15% menys en aquest gravamen que en 2019, passant el tipus impositiu del 0,72 al 0,61, la qual cosa suposa un estalvi total de quatre milions d’euros durant tota la legislatura que el consistori deixarà de recaptar. En aquest punt cal sumar tots els incentius fiscals, de fins al 95%, per a empreses que decideixen invertir a Onda.

Per part seua, l’alcaldessa, Carmina Ballester, ha tancat la sessió plenària “agraint totes les aportacions dels veïns i dels grups de l’oposició, malgrat votar el PSPV de manera incomprensible en contra”, i també ha manifestat que “aquests comptes representen l’altura de mires d’aquest Ajuntament, prevalent abans de res els interessos dels onders i deixant de costat els partidismes, per a ajudar a generar estabilitat i confiança en aquests temps d’incertesa”.

El Pressupost entrarà en vigor el primer dia hàbil de gener i estarà penjat per a consulta pública en www.onda.es

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari