Arcadi España: 'El PAT de Castelló fomenta la competitivitat generant sinergies entre territoris, creixement sostenible i creació d'ocupació"

El PAT és un instrument normatiu d’ordenació territorial per a ajudar a lluitar contra el canvi climàtic mitjançant infraestructures sostenibles i l’impuls de noves activitats econòmiques

Arcadi España: 'El PAT de Castelló fomenta la competitivitat generant sinergies entre territoris, creixement sostenible i creació d'ocupació"
21/10/2020 -

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha destacat que el Pla d’Acció Territorial (PAT) de l’àrea funcional de Castelló “fomenta la competitivitat en generar sinergies entre territoris, creixement sostenible i creació d’ocupació”, durant la presentació d’aquest document davant representants municipals i agents socials i econòmics de la província.

Així, Arcadi España ha remarcat el factor de competitivitat que proporciona l’ordenació el territori i ha assenyalat que el PAT “és un instrument normatiu d’ordenació per a facilitar i ajudar a créixer millor des del punt de vista mediambiental i de la lluita contra el canvi climàtic mitjançant infraestructures sostenibles i la creació d’ocupació”.

En aquest sentit, el conseller ha ressaltat que és fonamental “impulsar noves activitats econòmiques, apostant pel desenvolupament de polígons industrials, així com del port i aeroport de Castelló, alhora que protegim i ordenem el nostre territori, preservant el sòl agrícola”.

Instrument supramunicipal

“El PAT de Castelló -ha afegit- és un instrument d’ordenació territorial i de l’activitat econòmica de caràcter supramunicipal, que abasta l’àrea funcional de Castelló, i estableix unes normes bàsiques d’ordenació del territori, és a dir, per on hem de créixer, què hem de protegir, com hem de moure’ns”.

Per al conseller, “es tracta de treballar conjuntament, ja que el que ocorre en els municipis de l’interior o de la franja intermèdia afecta als del litoral, per la qual cosa cal aconseguir acords entre tots per a establir aqueix marc en comú per a protegir el territori i crear ocupació”.

Així mateix, ha indicat que el PAT “és un bon document de partida, obert per a treballar-lo de manera conjunta, amb diàleg amb els ajuntaments, l’objectiu és que aquest document estiga consensuat al màxim”, i ha anunciat que la setmana pròxima s’obrirà “la fase d’informació pública perquè administracions, entitats i la ciutadania puguen presentar idees aportacions i al·legacions que després tornarem a estudiar des de la Generalitat per a, al final, aprovar-lo definitivament”.

Prop de 470.000 habitants i més de 3.000 quilòmetres quadrats

El PAT de l’àrea funcional de Castelló abasta un àmbit molt extens format per 70 municipis amb una població d’uns 470.000 habitants i una superfície de 3.269 quilòmetres quadrats, el 60% de la superfície provincial de Castelló.

Aquesta àrea se situa com una de les de major qualitat territorial de l’Arc Mediterrani, en configurar un espai competitiu, equilibrat, policèntric, amable i solidari, capaç de retenir i atraure talent i professionals creatius, integradora dels grups més desfavorits i coneixedora del gran valor ambiental i cultural dels seus actius territorials.

En el conjunt territorial s’estableixen tres àmbits perfectament diferenciats. D’una banda, està la franja litoral on es desenvolupa el 80% de l’activitat, amb els grans municipis com Castelló, Vila-real, Borriana o la Vall d’Uixó. En aquesta franja es detecten els problemes derivats de la concentració d’activitats, competència d’usos, conurbacions, fragmentació del territori per infraestructures, etc.

A més, es pot diferenciar el sistema rural on a penes viu el 3% de la població de l’àmbit del PAT, i abasta municipis de les comarques de l’Alcalatén, l’Alt Millars i l’Alt Maestrat, on conviuen tots els problemes derivats de la despoblació, la falta d’activitat, etc.

Finalment, la franja intermèdia del territori, formada per municipis com l’Alcora, Vilafamès, Vall d’Alba o Coves de Vinromà. Aquesta franja està estructurada entorn de la CV-10 i és crucial per a la continuïtat dels ecosistemes litorals de regadiu i els espais forestals d’interior, especialment per a la implantació d’activitats econòmiques que permeten dirigir els processos econòmics cap a l’interior, contribuint a la millora no solament de l’equilibri territorial sinó de la mateixa eficiència del territori.

Per a l’elaboració d’aquest PAT, la Conselleria ha comptat amb taules de participació d’experts en infraestructura verda, activitat econòmica, turisme i sistemes d’assentament.

A aquesta presentació han assistit la secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, Inmaculada Orozco, la directora general de Política Territorial i Paisatge, Rosa Pardo, i el president de la Diputació de Castelló, José Martí així com els alcaldes de Vilafranca, Xilxes, Almenara, Almassora, Borriol, Borriana, Cortes de Arenoso i Vila-real, entre altres, a més de representants de corporacions locals, col·legis professionals, agents socials i econòmics.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari