Peníscola formalitza la seua petició de BIC per a les festes de la Verge de l'Ermitana

L’Ajuntament ja ha registrat la documentació justificativa en Conselleria, que avaluarà i debatrà el reconeixement d’aquesta tradició peniscolana amb segles d’història, abans de l’estiu

Peníscola formalitza la seua petició de BIC per a les festes de la Verge de l'Ermitana
10/04/2021 -

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Peníscola, Ramón Simó, ha confirmat la formalització de la sol·licitud del reconeixement com Bé d’Interés Cultural per a les Festes Patronals en honor a la Verge d’Ermitana de Peníscola.

El registre de la documentació que justifica la petició l’ha efectuada ell mateix en l’imponent Monestir de Sant Miquel dels Reis, a València, que allotja dependències de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, concretament de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià.

“Després de diversos mesos de treball de la mà dels tècnics de Conselleria, durant els quals hem ajustat i adaptat la memòria justificativa per a la nostra petició, aquest mes d’abril hem entregat tots els materials i informacions que testifiquen la singularitat dels nostres festejos i el seu valor patrimonial” ha explicat Simó, molt esperançat en què el mes vinent de juny, quan està previst que es reunisca novament l’òrgan que avalua les sol·licituds, es resolga la petició favorablement per a Peníscola.

L’edil ha volgut agrair a totes les entitats i particulars que han contribuït a la confecció de la memòria justificativa de la petició del BIC, “les aportacions dels estudis i investigacions del nostre cronista oficial, Juan Bautista Simó; les publicacions de la nostra benvolguda Revista Peníscola i tots els materials rebuts per part de múltiples associacions, han fet possible que confeccionem un dossier completíssim i rigorós” ha assegurat.

A més, ha fet especial esment al Grup Cultural de Danses, l’agrupació de la Dansa-batalla de Moros i Cristians, així com a l’Associació Musical Verge de l’Ermitana, per recolzar la candidatura de les Festes Patronals a BIC amb un document subscrit pels seus tres presidents, en el qual donen suport a tots els arguments presentats en la iniciativa municipal que postula la tradició peniscolana a aquest reconeixement.

Les Danses, quatre segles d’història

La data més antiga amb què es coneixen Les Danses de Peníscola ens remunta al segle XVII. Impregnades de caràcter religiós, els “dansants i gitanetes” actuen en les festes patronals de la Verge de l’Ermitana els dies 8 i 9 de setembre, ballant en la processó i en la plaça d’Armes. La seua història, singularitat i la vistositat de la indumentària tradicional els han valgut el reconeixement de propis i forans al llarg dels anys, catalogant a les Festes Patronals de la ciutat amb l’Interés Nacional.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari