La Diputació aprovarà un Pla Econòmic i Financer per a superar «la nefasta gestió del PP» i no ser intervinguda per Hisenda

La Diputació aprovarà un Pla Econòmic i Financer per a superar «la nefasta gestió del PP» i no ser intervinguda per Hisenda
04/03/2020 -

La Diputació de Castelló entrarà en un Pla Econòmic i Financer per als exercicis 2020 i 2021 per la mala gestió de l’anterior equip de govern del PP, que ha ocasionat que l’exercici 2019 es tanque sobrepassant en 8,1 milions d’euros l’objectiu marcat per la Llei d’Estabilitat Pressupostària i en 15,3 milions d’euros els criteris imposats per la regla de la despesa. El Pla exigirà el màxim rigor en la gestió durant aquests dos anys, de manera que, malgrat tindre 40 milions de romanents en els bancs, en cap cas la despesa podrà sobrepassar la quantitat global que figura en els pressupostos de la institució, perquè en cas contrari, «la Diputació seria intervinguda econòmicament en 2022 pel Ministeri d’Hisenda, que tindria la potestat d’eliminar les partides pressupostàries que considerara oportú».

El diputat provincial d’Hisenda, Santiago Agustí, ha explicat que el Pla Econòmic i Financer és conseqüència de la decisió dels populars de posar en marxa en 2018 un segon Pla 135 i de dedicar la despesa financera a l’amortització de préstecs. El segon Pla 135 de 2018 «per una qüestió de terminis no es va poder executar en 2018 i la conseqüència va ser que es va produir un increment molt important de la despesa en el exercici de 2019». D’altra banda, la despesa financera que es va destinar a l’amortització de préstecs va desaparéixer perquè no computava per a la regla de despesa però va acabar incrementant la despesa en inversions i despeses corrents de 2018 i 2019.

En paraules d’Agustí, «s’ha arribat a aquesta situació per la mala gestió de l’anterior equip de govern del Partit Popular, que va incomplir deliberadament la Llei d’Estabilitat Pressupostària i la regla de despesa que van activar els governs Mariano Rajoy i Montoro, i que segueixen en vigor».

Arribats a aquest punt, la Diputació s’ha vist abocada a portar al ple extraordinari del pròxim 12 de març una proposta de Pla Econòmic i Financer que posteriorment serà remesa a l’Oficina de Gestió Pressupostària de la Generalitat Valenciana per a la seua aprovació definitiva.

Aquest pla exigirà el màxim rigor en la despesa, que en cap cas podrà sobrepassar la quantitat global que figura en els pressupostos de la institució perquè en cas contrari, en 2022 podria ser intervinguda econòmicament pel Ministeri d’Hisenda.

Per a no incórrer en incompliments, «haurem de valorar dins del primer semestre l’estat de les inversions, alguna cosa que no va fer el PP en els exercicis de 2018 i 2019 per uns motius polítics que jo em puc imaginar: que venien les eleccions i van voler gastar més del compte per a tindre un bon resultat».

Santiago Agustí demana als representants del Partit Popular «que tornen a la senda de la responsabilitat, no sols assumint la seua responsabilitat respecte als exercicis 2018 i 2019, sinó també a les restriccions pressupostàries que tindrem en 2020 i 2021 perquè qui ha gestionat la casa en els dos últims exercicis no pot estar al marge de la responsabilitat que requereix el moment». En aquest sentit, ha destacat que els informes dels tècnics ja alertaven a principis de 2019 que la institució superaria a final d’any el límit de despesa permesa».

En una situació com l’actual, per al diputat Agustí resulta incomprensible que el Partit Popular proposara un segon Pla 135 en la tardor de 2019 «perquè haguera sigut un suïcidi ja que en 2019 no haguera donat temps a executar res i haguérem dinamitat el pressupost de 2020».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari