La Diputació aprova el Pla d'Ocupació per a xicotets ajuntaments i el Pla Econòmic i Financer

La Diputació aprova el Pla d'Ocupació per a xicotets ajuntaments i el Pla Econòmic i Financer
12/03/2020 -

El Ple de la Diputació de Castelló ha aprovat hui amb el vot afirmatiu de PSPV-PSOE i Compromís i l’abstenció del Partit Popular i Ciutadans, la convocatòria del nou Pla d’Ocupació destinada als ajuntaments per a la contractació temporal de personal en situació de desocupació, pressupostat en 850.000 euros. Es tracta d’un pla que va ser eliminat per l’anterior equip de govern del Partit Popular dels pressupostos de 2019 i que la Diputació del canvi recupera dotant-lo amb 200.000 més que en 2018, últim any en què va estar vigent.

Durant la seua intervenció en la sessió plenària, el portaveu del Grup Socialista, Santi Pérez, ha explicat que la recuperació d’aquesta iniciativa va ser una de les principals demandes que van formular els alcaldes al president Martí quan es va reunir amb ells abans de l’elaboració dels pressupostos de 2020.

Pérez ha afegit que «en aquelles reunions els alcaldes van exposar que necessitaven aquestes ajudes per a fer front a l’increment de població que es produeix en els mesos d’estiu, sobretot, als pobles xicotets d’interior».

«Eren alcaldes de tots els partits, també del Partit Popular, que van mostrar la necessitat de contractar persones per a realitzar labors de neteja, muntar barreres i escenaris per a les festes o per a obrir les piscines». En definitiva, «per a poder oferir uns serveis de major qualitat».

El diputat socialista ha recordat que aquestes ajudes permeten que «persones generalment joves puguen eixir de les llistes de l’atur i accedir, en molts casos per primera vegada, a un una experiència laboral, fent a més coses pel seu municipi».

Pau Ferrando

Per part seua, el diputat de Compromís responsable de l’Àrea de Promoció Econòmica, Pau Ferrando, ha manifestat que «reactivem aquest pla per a atendre la petició de les alcaldies de diferents colors polítics, que així ens el van demanar en la roda de contactes que vam mantenir amb el president Martí».

Segons Ferrando, «ara els ajuntaments podran tornar a sol·licitar aquestes subvencions per a la contractació temporal de persones en situació de desocupació a l’estiu». Un pla complet que arriba a totes les poblacions, «especialment, als municipis més xicotets».

Ferrando ha criticat la «demagògia mediàtica» del seu predecessor en el càrrec, el diputat del PP Salvador Aguilella, a qui li ha retret que «va deixar abandonat el pla d’ocupació provincial, malgrat haver estat executat en un 89% el seu pressupost en 2018». «Nosaltres incrementem 200.000 euros respecte a 2018 mentre que vosté va deixar als ajuntaments pendents d’unes ajudes que va preferir destinar a l’empresa privada a través de la famosa ‘formació a la carta’, que no es va arribar a executar en 2019 per falta de demanda».

Pla Econòmic i Financer

En el Ple també s’ha aprovat el Pla Econòmic i Financer per als exercicis 2020 i 2021 «al qual es veu abocada la institució per la mala gestió de l’anterior equip de govern del PP, que ha ocasionat que l’exercici 2019 es tanque sobrepassant en 8,1 milions d’euros l’objectiu marcat per la Llei d’Estabilitat Pressupostària i en 15,3 milions d’euros els criteris imposats per la regla de la despesa». Així ho ha explicat el diputat d’Hisenda, Santiago Agustí.

Han votat a favor PSPV-PSOE, Compromís i Ciutadans i en contra el Partit Popular. El Pla exigirà el màxim rigor en la gestió durant aquests dos anys, de manera que, malgrat tindre 40 milions de romanents en els bancs, en cap cas la despesa podrà sobrepassar la quantitat global que figura en els pressupostos de la institució, perquè en cas contrari, «la Diputació seria intervinguda econòmicament en 2022 pel Ministeri d’Hisenda, que tindria la potestat d’eliminar les partides pressupostàries que considerara convenient».

El Pla Econòmic i Financer és conseqüència de la decisió de l’anterior equip de govern del Partit Popular de posar en marxa en 2018 un segon Pla 135 i de dedicar la despesa financera a l’amortització de préstecs. El segon Pla 135 de 2018 «per una qüestió de terminis no es va poder executar en 2018 i la conseqüència va ser que es va produir un increment molt important de la despesa en l’exercici de 2019». D’altra banda, la despesa financera que es va destinar a l’amortització de préstecs va desaparéixer perquè no computava per a la regla de despesa però va acabar incrementant la despesa en inversions i despeses corrents de 2018 i 2019.

Santiago Agustí ha demanat «responsabilitat» al PP i ha lamentat que aquest partit tornara a proposar l’aprovació d’un segon Pla 135 en la tardor de 2019 «perquè si seguírem el model que proposa el Partit Popular seríem intervinguts per Hisenda».

Altres acords

El Ple també ha aprovat una modificació de crèdit per a posar en marxa una línia d’ajudes per valor de 265.000 als municipis afectats per la borrasca Gloria i les bases per a les subvencions als ajuntaments vinculades al Benestar Social, que experimentaran un increment del 20% respecte a 2019.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari