El primer mes de campanya de vacunació immunitza a més de 5.000 persones en la Comunitat Valenciana

El repte de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública és immunitzar 188.000 persones en la primera campanya, que acaba en març

El primer mes de campanya de vacunació immunitza a més de 5.000 persones en la Comunitat Valenciana

Fa exactament un mes, arribava una de les notícies més esperades i un aire d’esperança després de mesos molt durs per a milers de famílies en la Comunitat Valenciana. Benilde Domingo es convertia en la primera persona vacunada contra la COVID-19 a la província de Castelló i iniciava, així, la primera campanya de vacunació per a tractar d’immunitzar a la societat contra el virus que ja s’ha emportat la vida de més de 4.000 persones entre veïns i veïnes de Castelló, València i Alacant. Un mes després, 5.393 personas son immunes a la pandèmia, la qual cosa suposa prop del 2,86% de la previsió.

A falta de conéixer quantes dosis s’han administrat en les últimes 24 hores per a tancar el primer mes, la Comunitat Valenciana ha baixat el seu ritme de vacunació en l’última setmana per la retallada de dosis administrades. Pfizer ja havia anunciat prèviament que s’anava a retardar en el lliurament de dosis a diversos països europeus, entre ells Espanya, i aquest retard ha deixat empremta en el calendari de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, que ha hagut de reprogramar-lo.

I és que mentre que la setmana de l’11 al 15 de gener, sense incidències, es van administrar 9.586 dosis de mitjana cada dia, en la del 18 al 22 de gener Pfizer va passar d’entregar 30.255 dosis a 17.500, per la qual cosa, de mitjana, es van administrar 4.447. I com a resposta, es va paralitzar l’administració de la primera dosi a més persones per a garantir la segona i la immunitat de les ja vacunades prèviament.

Això sí, el dilluns la consellera de Sanitat, Ana Barceló, va avançar que “abans de mitjan febrer es produiran lliuraments de vacunes superiors a les establides fins a compensar la reducció que es va produir la setmana passada i que va obligar a reprogramar el pla de vacunació”.

Així, tal com ha detallat la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, des del 27 de desembre s’han administrat 107.907 vacunes, de les quals 105.256 són de Pfizer i 2.651 de Moderna. 5.393 persones ja han rebut la segona dosi per a immunitzar-se contra la COVID-19 durant un temps que de moment es desconeix.

Totes elles pertanyen als grups prioritaris d’aquesta primera tanda: usuaris i usuàries de residències de persones majors i persones amb diversitat funcional, professionals d’aquests centres, Atenció Primària i hospitalària i grans dependents no institucionalitzats. A ells s’incorporaran pròximament el personal d’odontologia, higiene dental i el personal sanitari que atenga pacients sense mascareta durant més de 15 minuts i les persones majors de 80 anys, que segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE) són 276.531 persones en la Comunitat Valenciana, ha apuntat Barceló.

S’ha administrat més del 94% de les dosis rebudes

Segons destaca la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, fins al 26 de gener s’han administrat 107.907 vacunes, la qual cosa suposa el 94,3% de les 111.900 dosis rebudes. Així ho confirma també l’informe de Gestió Integral de la vacunació COVID-19 del Ministeri de Sanitat.

Per comunitats autònomes, l’informe del ministeri situa a la Comunitat Valenciana com la setena autonomia amb major nombre de persones immunitzades davant la COVID-19, per davall d’Andalusia (37.978 persones), Castella i Lleó (13.245), Galícia (12.042), Astúries (10.694), Catalunya (9.620) i Múrcia (5.829), segons l’actualització del 26 de gener.

D’aquesta manera, en el primer mes de vacunació s’ha aconseguit el 2,86% de la població immune prevista per a la primera campanya, que acabarà al març amb unes 188.000 valencianes i valencians vacunats amb les dues dosis, segons la previsió de Sanitat.

Una vegada vacunades les quasi 200.000 persones al març, començarà la segona campanya de vacunació a l’abril, mentre que la tercera començarà al juliol. Encara per decidir l’ordre, el Ministeri de Sanitat ha anunciat que es vacunarà a persones majors de 64 anys, en situació de risc, que viuen o treballen en espais tancats, vulnerables per la seua situació socioeconòmica, personal docent, població infantil, adolescents i joves, adults, persones en àrees de gran incidència, dones lactants o que ja han superat el coronavirus.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari