Puig: "Hem d'aprofitar una desgràcia com la de l'incendi de Villanueva de Viver per a impulsar i reactivar l'interior"

La Conselleria de Justícia crea una oficina de resposta a l’emergència per a agilitzar les ajudes als municipis afectats

Puig: "Hem d'aprofitar una desgràcia com la de l'incendi de Villanueva de Viver per a impulsar i reactivar l'interior"

El Consell ha aprovat aquest divendres escometre les actuacions necessàries per a pal·liar els efectes del greu incendi forestal declarat el passat 23 de març i que va afectar els municipis castellonencs de la Fuente la Reina, Montán, Montanejos, Puebla de Arenoso i Villanueva de Viver, sense lamentar danys personals ni en els habitatges.

Durant la reunió, celebrada a Montanejos, s’ha donat llum verda al decret d’ajudes per a la resolució de l’impacte de l’incendi en la zona, que ha provocat unes conseqüències en el valor paisatgístic i natural de l’Alt Millars, a l’interior de la província de Castelló. “S’ha pogut recompondre la situació, però hem d’aprofitar una desgràcia d’aquestes característiques per a impulsar i reactivar l’interior“, ha afirmat el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

I és que per al cap del Consell, “la causalitat dels incendis està vinculada al canvi climàtic, una realitat inqüestionable que patim amb una sequera extraordinària, però també a la despoblació, ja que els boscos s’han deshumanitzat i han deixat de ser utilitzats, generant molt combustible que acaba tenint unes conseqüències nefastes”.

En aquest sentit, Puig ha anunciat “mesures estructurals” per a aconseguir “superar el fenomen de la despoblació per a mitigar al màxim aquesta situació”.

Incendi a Villanueva de Viver

Lluita contra la despoblació

Entre aquestes mesures el president ha incidit a “buscar una fórmula d’acord i cohesió entre la ruralitat i la defensa mediambiental”. Per això, s’impulsaran programes directes per a aconseguir ajudes per a agricultors i cooperatives que reviuran el sector. “Hem d’intentar que els camps abandonats puguen tindre, una altra vegada, producció agrícola i aprofitar tots els recursos naturals que tenim”, destaca.

D’altra banda, en el cas concret de Montanejos, Puig ha valorat l’acord a tres bandes entre Generalitat, Govern d’Espanya i Ajuntament, en el qual, mitjançant un pla de sostenibilitat turística, s’invertiran 1,5 milions d’euros a establir una nova dinàmica de turisme en la zona. “Montanejos i l’Alt Millars són un destí d’interior de primera magnitud i han treballat molt bé sobre aquest tema, però volem impulsar una estratègia a mitjà termini per a fixar població”, ha ressaltat Puig.

El president també ha anunciat la creació d’una Oficina Única Postemergència itinerant que visitarà tots els pobles perquè els seus tècnics reben les peticions d’ajuda: “Els ajuntaments seran els destinataris de les ajudes perquè arriben el més ràpid possible a la ciutadania, tal com ha succeït en altres zones afectades per incendis com l’Alt Palància o la Vall d’Ebo”.

Així mateix, el pròxim 4 de maig es convocarà una taula del lloc d’emergència per a prendre diferents mesures immediates per a la regeneració dels boscos.

Ximo Puig i Gabriela Bravo visiten l’oficina de resposta a l’emergència

Actuacions aprovades

Després de la publicació de l’acord aconseguit hui en el Ple del Consell en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), s’estableix un termini de 30 dies perquè la corporació local dels municipis afectats puga presentar les estimacions de danys d’infraestructures i béns públics i dels danys que hagen pogut patir les instal·lacions i infraestructures agràries o d’altres sectors econòmics diferents dels forestals.

També podran presentar els possibles danys a béns mobles i immobles de persones físiques o jurídiques que no estigueren coberts pel sistema d’assegurances; així com, en el seu cas, de les despeses extraordinàries que, amb caràcter urgent, s’haja hagut d’efectuar a conseqüència de l’incendi forestal, incloent-hi la documentació corresponent.

La Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública ha acordat la creació d’una Oficina Única Postemergència de resposta integral a l’emergència. Aquesta oficina permetrà als municipis afectats tramitar les sol·licituds d’ajudes de les diferents administracions.

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències i la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica duran a terme totes les actuacions necessàries per a atendre les situacions d’emergència i postemergència ocasionades per aquest incendi, mitjançant l’encàrrec a mitjans propis, així com per a iniciar el procediment administratiu per a la dotació de personal funcionarial per acumulació de tasques.

L’objectiu de totes aquestes accions és que puguen tornar a la normalitat al més prompte possible totes les zones que es van veure afectades per l’incendi forestal al qual es refereix aquest acord.

Les sol·licituds presentades per part de la corporació local seran avaluades per l’Oficina Única Postemergència, a la qual correspondrà efectuar una estimació econòmica, que s’elevarà a la Comissió Interdepartamental, per a la seua posterior aprovació pel Consell. A més, l’execució de les mesures que corresponguen podrà dur-se a terme a través del procediment d’inversió directa o pel procediment de concessió directa.

Ple del Consell celebrat a Montanejos

Pla integral per a la reactivació

El Consell elaborarà, en coordinació amb les institucions i els agents locals presents en les àrees afectades, un pla integral per a la reactivació socioeconòmica de les comarques damnificades, colpejades també pels efectes de la despoblació.

Aquest pla contemplarà ajudes directes als municipis, línies financeres bonificades o plans extraordinaris d’ocupació. També desplegarà accions per a la reparació de danys causats pels incendis i per a la fase de restauració forestal i mediambiental dels municipis incendiats.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari